Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám doma tuto pilu - lidl-shop.cz/...
originální mazací olej už od ní nemám, jaký bych tam měl použít? Můžu třeba použít tento který doma mám? - eshop.autopalace.cz/...
Děkuji ![]()
Jedná se tedy o mazání řetězu.Pro tento účel profesionálové používají rostlinné oleje.Ty vpřírodě nezůstávají nerozloženy.Jsou v krátké době zničeny bakteriemi.Ideální je využívat oleje z fritézy.
JABRAKA
Zdravím ano to jsem neupřesnil jedná se o mazání řetězu. Tudíž tam tedy podle vás mohu nalít i normální řepkový olej? Z fritézy mít nebudu.
Profesionálové používají bio olej, lze ho nahradit kuchyňským, ale rozhodně ne použitým. Taky není vhodný do hobby pily, už za týden neřezání zaschne a nemaže, pilu pak musíš rozebrat a důkladně vyčistit. K mazání se používá motorový olej, klidně tam nalej i ten tvůj, pokud už pro něj nemáš využití, ale zbytečně drahý.
Samozřejmě nejsprávnější je použít ekologický řepkový olej speciálně pro mazání řetězů pil. Ale jde použít i potravinářský rostlinný olej, myslím, že pokud jde o ekologii, tak je to stejné. Nevýhoda rostlinných olejů je v tom, že houstnou a lepí. Pokud tedy nepoužíváte pilu často, zalepí vám pumpu a budete mít hodně práce to rozchodit. Pokud jde o mazání, je nejlepší použít jakýkoliv motorový olej (i vyjetý), ale pokud vás tím chytnou v lese, zaplatíte tučnou pokutu.
Zdravím je to pouze pro domácí použití, občas stím doma pořežu jen pár metrů dřeva. Tudíž budu volit nějaký motorový olej který nezatuhne. Děkuji ![]()
Tak ono teoreticky by měl používat ten ekologický i doma, ale tam není žalobce, není soudce. Toho oleje ale není taková spotřeba a pokud nebude řezat denně a nad záhonem s kedlubnama, myslím, že je to akceptovatelné (i z auta vám občas ukápne olej). Většina toho oleje zůstane v pilinách.
Do polemiky.
Mám v rodině arboristu.Bez problémů pracuje s akupilou.Olej používá kuchyňský.
JB
Zdravím, lít řepkový olej nebo z fritezy tam v plánu nemám. Ale co si myslíte o tom dát tam klasický motorový olej? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.