Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za rostlinu?

Od: elena odpovědí: 13 změna:
Dobrý večer, prosím poradíte o jakou rostlinu jde? Tuším že hluchavka skvrnitá nebo nachová...nejsem si jistá jestli je to vůbec ona. A je jedovatá? Děkuji:)
Co je to za rostlinu?
Co je to za rostlinu? #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na 99% to je hluchavka nachová (Z vašeho fota jsou některé určující znaky špatně vidět). Promněte lístky, jestli páchnou, tak to je ona. Je to léčivka, jedovatá není. Hluchavka skvrnitá má hlavně u květu korunní trubku ohnutou, listy má hrubě zubaté a hlavně je celkově vyšší, kdežto hluchavka nachová má u květu korunní trubku rovnou a listy má skoro stejně dlouhé, nahloučeny k sobě v horní třetině lodyhy. Je jednoletá a je ukazatelem vyššího obsahu živin v půdě.

liska5
11.04.20 11:20

*palec*

elena
hodnocení

Děkuji :) ano lístky páchnou

lipanek
hodnocení

2x

Hluchavka nachová, jak už je uvedeno. Nějak se jí daří, lépe než té bílé, dříve je nebylo tolik vidět. Mám ji dost na zahradě a až zaprší a trošku omyje od prachu, tak budu sbírat a sušit.

Nyní si z ní vařím čaj, má stejné účinky, někde píší i vyšší, jako ta bílá, což mě potěšilo.

Celou rostlinu použijeme i do velikonoční nádivky, nebo do polévky, jako zelenou vložku, jenom krátce povařit.

Já nyní přidávám i Bršlici /polévka, karbanátky, nakládané maso/.

liska5

Lipánku, jak chutná bršlice? Teď jsem byla na kopřivách a tam jí bylo! Měli ji rádi králíci, ale sama jsem ji neochutnala.

O bršlici jsem četla samou chválu, jak jek zdravá, ale také jsem se ještě neodhodlala ji ochutnat.

lipanek

Normálně, trošku bez chuti. Já to vždycky namíchám, nedělám jednodruhové.

Jak pesto z plevelů, tak špenát do mrazáků. Od všeho kousek.

Základ je kopřiva a lebeda zahradní /ta teprve roste/.

Dnes jsem měla špagety se zeleným - medvědí česnek, 3 kousky té hluchavky s listy a květy, nějaký výhonky cibule, bršlici, listy pampelišky, troška máty, dva vršky šalvěje, 10 sedmikrásek i s listy, kopřiva žahavka, lístky popence a listky fialek, petržel z minulého roku.

Když se podíváte na ,,jedlé plevele,, tak jsou skoro všechny jedlé, i třeba netřesk je velice zdravý, má hodně vitamínu C a kdo nemá peníze, tak ho zahrada uživí. Já třeba nyní kupuji jenom brambory, mrkev, cibuli, a snažím se všechno nahradit těmi zelenými rostlinami. Ovšem vařím pouze pro sebe, nikomu jinýmu to nenutím.

Dělala jsem máslo ghí, tak přišlo i do špaget a trošku jsem na něm opekla vařené krůtí maso.

O ghí tady už byla také nějaká otázka a mohu jenom doporučit, není s tím žádná práce a ten výsledek stojí za to.

Dámy, když si natřete tou pěnou obličej, tak ho máte jak děťátko heboučkej.

Když jste venku, tak může do pusy strčit všechno, bršlici hlavně mladou na jaře, ale to platí o všech bylinkách.

hodnocení

1x

podle těch fialových listů to bude nachová, není jedovatá ,naopak léčivá

petr2000*
hodnocení

1x

Je to hluchavka nachová a je léčivá. Zdravím

liska5
hodnocení

0x

Já tomu říkám popenec, ale jistá si nejsem.

hodnocení

0x

Mohl by to být zběhovec, ale také si nejsem jistá.

elena
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi :)

sametka
hodnocení

0x

Já myslím taky popenec břečťanolistý, nasekala jsem ho kupu do nádivky:).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]