Nejste přihlášen/a.
Na 99% to je hluchavka nachová (Z vašeho fota jsou některé určující znaky špatně vidět). Promněte lístky, jestli páchnou, tak to je ona. Je to léčivka, jedovatá není. Hluchavka skvrnitá má hlavně u květu korunní trubku ohnutou, listy má hrubě zubaté a hlavně je celkově vyšší, kdežto hluchavka nachová má u květu korunní trubku rovnou a listy má skoro stejně dlouhé, nahloučeny k sobě v horní třetině lodyhy. Je jednoletá a je ukazatelem vyššího obsahu živin v půdě.
Hluchavka nachová, jak už je uvedeno. Nějak se jí daří, lépe než té bílé, dříve je nebylo tolik vidět. Mám ji dost na zahradě a až zaprší a trošku omyje od prachu, tak budu sbírat a sušit.
Nyní si z ní vařím čaj, má stejné účinky, někde píší i vyšší, jako ta bílá, což mě potěšilo.
Celou rostlinu použijeme i do velikonoční nádivky, nebo do polévky, jako zelenou vložku, jenom krátce povařit.
Já nyní přidávám i Bršlici /polévka, karbanátky, nakládané maso/.
Lipánku, jak chutná bršlice? Teď jsem byla na kopřivách a tam jí bylo! Měli ji rádi králíci, ale sama jsem ji neochutnala.
O bršlici jsem četla samou chválu, jak jek zdravá, ale také jsem se ještě neodhodlala ji ochutnat.
Normálně, trošku bez chuti. Já to vždycky namíchám, nedělám jednodruhové.
Jak pesto z plevelů, tak špenát do mrazáků. Od všeho kousek.
Základ je kopřiva a lebeda zahradní /ta teprve roste/.
Dnes jsem měla špagety se zeleným - medvědí česnek, 3 kousky té hluchavky s listy a květy, nějaký výhonky cibule, bršlici, listy pampelišky, troška máty, dva vršky šalvěje, 10 sedmikrásek i s listy, kopřiva žahavka, lístky popence a listky fialek, petržel z minulého roku.
Když se podíváte na ,,jedlé plevele,, tak jsou skoro všechny jedlé, i třeba netřesk je velice zdravý, má hodně vitamínu C a kdo nemá peníze, tak ho zahrada uživí. Já třeba nyní kupuji jenom brambory, mrkev, cibuli, a snažím se všechno nahradit těmi zelenými rostlinami. Ovšem vařím pouze pro sebe, nikomu jinýmu to nenutím.
Dělala jsem máslo ghí, tak přišlo i do špaget a trošku jsem na něm opekla vařené krůtí maso.
O ghí tady už byla také nějaká otázka a mohu jenom doporučit, není s tím žádná práce a ten výsledek stojí za to.
Dámy, když si natřete tou pěnou obličej, tak ho máte jak děťátko heboučkej.
Když jste venku, tak může do pusy strčit všechno, bršlici hlavně mladou na jaře, ale to platí o všech bylinkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.