Nejste přihlášen/a.
Rzdíl mezi fakt čerstvou svazkovou mrkví z obchodu (kterou se podaří koupit tak 2x do roka) a mrkví ze záhonu nepoznám. Ale v obchodě je často svazková mrkev už trochu povadlá a hnusná... Takže mrkev - pokud k okamžité spotřebě, tak se určitě vyplatí, je křehká, sladká, dobrá. Na uskladnění nebo jíst to Xtý den po vytažení = klidně v obchodě.
Cibule - rozdíl nepozoruji, když je v obchodu CZ cibule, tak je srovnatelná "silou" i chutí té ze zahrádky. To samé třeba cuketa, okurka = chuť mi přijde totožná v obchodě i čerstvá ze záhonu.
Největší rozdíl já osobně pozoruji u rajčat - v obchodě se dají jíst jen ta "skleníková" 50 Kč za 250g. Zbytek nemá s vůní ani chutí rajčete nic společného.
Takže za mě á jako hlavní benefit vidím to, že ze zahrádky tam nejsou pesticidy. A také to, že třeba mrkve když jí vytrhneš a hned jíš, tak je s obchodem v podstatě nesrovnatelá.
Už jsem to někde psal. Naše čubina miluje mrkev. Ze zahrady chroupe vždy, kupovanou často odmítá. Rozdíl v tom tedy nějaký bude. Pěstování na zahradě není o tom, jestli je to levnější koupit. Většinou je. Je to o pocitu, že se vám něco povedlo, že máte své a čerstvé a nemusíte kupovat ty ovadlé utahaniny z obchodu.
Dobrý den. Tak zrovna tyhle dva druhy bych řekl, že se chuťově moc neliší. Nehledě na to, že se většinou používají tepelně upravené. My jsme pěstovali oboje, ale před pár lety jsme od toho upustili. Zkrátka si myslím, že mrkev i cibule nejsou tak drahá zelenina, tak jí koupíme. Ale třeba taková rajčata, tak tam je rozdíl markantní. I s ohledem na odrůdu, ta doma vypěstovaná se s koupenými nedají srovnat. Mě ta z obchodu moc nejedou a v zimě je nekupuji vůbec. Nezachrání to ani dresing, pokud bych z nich chtěl udělat salát. Pokud Vám ale jde o ty zmiňované, tak když nic jiného, budete mít radost z úrody. Tedy pokud se povede.
Z mé zkušenosti - z okurek hadovek z obchodu je mi kolikrát nevolno, jak divně smrdí. Cibuli bych zasadila, protože domácí trpí mnohem méně plísněmi, rajčata se celkem dají a největší rozdíl je v mrkvi. Z obchodu karotka je moc sladká, až si manžel stěžuje, že je sladký vývar, když ji tam dám. Doma vypěstovaná mrkev - i karotka, je taková mrkvovější a také nechytá tolik hnilobu. Zkuste také vypěstovat pórek. My ho dáváme hodně do pomazánek, na chleby atd. Letos jsme měli pórek donedávna /zimní/ a teď, když vidím ty ceny, tak by se hodil.
U mrkve rozdíl v chuti nebude, ale v obsahu dusičnanů a nežádoucích chemikálií bude ta domácí eko- bio.
EKO-BIO je pro mne hlavní kriterium, čím je zelenina nadopovaná, naleštěná, čím stříkaná, aby vypadala lákavě a neshnila při dopravě..
Nejvíc cítím rozdíl v chuti u rajčat, okurek, květáku i kedluben
Domácí zelenina je chutnější a jistě obsahuje více zdravých prvků, než ta kupovaná, která je pohnojena bůhví čím. Doma si tam žádné svinstvo nedáte. Např. domácí okurky, nebo kedlubny jsou kromě chuti i jemnější a křehčí než kupované. Rajčata to samé, v obchodě většinou nedozrálé, kyselé, ale domácí, to je úplně o něčem jiném, zvláště když si vypěstujete odrůdy podle své chuti. Pokud je možnost, tak jedině domácí zeleninu.
Trošku mě dojala vzpomínka na maminku, se kterou jsem měla stejnou při. Nakonec jsme to vyřešily tak, že jedna vařila polívku ze zeleniny ze zahrady a pak, za týden, když mamka přijela k nám, vařila z kupované. Opravdu ta, ze zeleniny ze zahrady, byla mnohem chutnější. A to bylo v době, kdy chemický průmysl byl v plenkách a JZD nepoužívalo to, co dnes.
EKO-BIO mě přivádí k extázi.
Je sice jasné,že použít na zahradě herbicidy na likvidaci plevele je zvěrstvo a ukázka lenivosti zahrádkáře a pěstitele,ale nepoužívat dodatečnou výživu ve formě minerálních h nojiv?
Je podle botaniků zjištěno,že rostlina nedostatečně živená trpí různými chorobami i náchylností k poškození škůdci.6e je půda v oblasti středních Čech už po letech zemědělské výroby zbavena většiny minerálů.biogenních prvků je nasnadě.Proto je nutno občas něco pro dodávku prvků,jako je draslík,fosfor hořčík,vápník a pokud nedávám chlévskou mrvu tak i dusík.
Jen tak lze vypěstovat zdravou zeleninu i ovoce.
Není totiž chemie jako chemie.I lidský život je pouze chemie.
JABRAKA
Největší rozdíl je u rajčat. To, co se prodává v obchodech snad ani rajčata nejsou. Pěstují to hydroponicky maročtí otroci ve španělských fóliácích. Sklízí se to asi zelené a v umělé atmosféře tomu dojde jen barva. Chuť a vůně ne.
Dcerka kdysi na základce v rámci přírodopisu zasela pár semínek do hlíny z navážky za barákem v malém kelímku od limonády. Sledování růstu ukončily prázdniny. Dal jsem tu zámorku na balkón a občas zalil. Balkon otočený na severovýchod, skoro bez sluníčka.
Urodilo se devět rajčátek 2 až 3 cm, ale chuti skvělé a naprosto nesrovnatelné s těmi z obchodu. Bez hnojení, bez kvalitní půdy, bez jakékoli péče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.