Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiřiny pěstování

Od: pavvl odpovědí: 5 změna:

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak nejlepe na jiriny. jeden pan co je pestuje poradil, ze je mam rozdelit. a jeste jestli mam davat cererit.. nekde jsem cetla ze pak delaji jen brambory, ze to neni potreba. dekuju za vase zkusenosti

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Trs rozdělte opatrně, nahoře jsou očka, klíčky, ať se nepoškodí. Rozdělte trs tak aby měl více hlízek. Když se rozpadne, tak asi po pěti k sobě. Odstraňte shnilé a rozlomené..Jamku prosypte propustnější zeminou s pískem a zasaďte je těmi dřevnatými zbytky stonku nahoru stejně hluboko, jak asi byly. Když není poznat horní strana, tak dejte hlízu vodorovně. Sázejte tam, kde je slunko a není vítr. Mají rády humózní půdu. Bývají vysoké a kolikrát je třeba k nim dát tyčku. Hnojila jsem, až když zakořenily a vylezly lodyhy. Kristalonem na květ.

hodnocení

4x

Rozdělte, pokud chcete množit. Jinak nechte, tak jak jsou. Čím větší trs hlíz, tím větší a bohatší rostlina, více květů. Jiřiny tvoří hodně hmoty, takže také spotřebují hodně živin. Cereritem ani rozleželým kompostem je určitě neurazíte.

doplněno 09.04.20 09:01:

Nevím , co kde píšou. Míval jsem přes 40 odrůd jiřin a trsy hlíz o průměru cca 40 cm. Že by málo kvetly jsem si nevšimnul.

pavvl
hodnocení

dobry den, ja prave slysela ze kdyz se nerozdeli tak min kvetou... a vetsina lidi pise, ze by se mely rozdelit... tak nevim

lidus*
hodnocení

2x

Rozdělit, zasadit a hlavně dejte pozor na aktivního manžela, jeden rok uklízel a hlásí, ty scvrklé brambory jsem vyhodil. Tak jsem o Jiřiny přišla.

pavvl
hodnocení

děkuji všem za rady... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]