Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruční sečení kosou

Od: petrzel odpovědí: 19 změna:

Když jsem byl mladý, tak jsem pravidelně sekal zahradu kosou.Problém mne ovšem dělalo ruční klepání /ostření/ kosy.Neznáte někdo jak lépe nato?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přiznávám, že ani já neumím naklepat pořádně kosu kladivem. Ale už dlouhá leta využívám naklepávač, který vyrobil už před lety tchán podle návodu z bývalého časopisu Udělej si sám. Je to přesně tohle

aukro.cz/...

akorát to máme poháněné vrtačkou, aby nebylo potřeba dalšího člověka na točení klikou. Osvědčené, funguje to skvěle

hodnocení

3x

Naučil jsem se klepat kosu, nebo srp, v mládí od mé babičky, která na to měla "kousek železa", ktrému říkala "babka". já jsem to pak sám pro sebe "zdokonalil", protože jsem doma babku neměl. Začal jsem tedy kosu naklepávat na zavřeném svěráku a jde to také dobře. Memusím mít strach, že mě kosa sjede při klepání. Je potřeba také mít přiměřeně velké kladívko. Jak se kosa naklepává se těžko vysvětluje, to je nejlepší ukázat, ale video se mi točit nechce.

hodnocení

1x

Když jsem ještě neměl motorovou, kosil jsem na chalupě horskou louku ruční. Většinou jsem jen brousil brouskem, naklepával jen párkrát. Ostatně kosy jsou různé, některé jsou tvrdé a ani naklepávat nejdou, jen brousit.
Viděl jsem na to i nějaký přípravek, ale ten mě nijak neoslovil.

Potřebuješ takovou tu kovadlinku (nebo jak to nazvat), co zarazíš do špalku, a kladívkem kuješ a jakoby "natahuješ" ostří. Zkoušej to třeba na srpu (ten se taky kuje a když ho zmršíš, není to taková škoda :) )

jabraka*
hodnocení

1x

Když jsou k dispozici kolečkové ruční ostřiče,není potřeba kosu naklepávat.Vždyť se použije jednou za rok.Sám si kosu i naklepu.Není to až takový problém,jen je potřeba mít přesnou ruku.V podstatě se kladívkem na ocelové podložce musím trefit do místa na ostřív rozmezí 2 mmod kraje,aby se ostří "natáhlo".pak poostupuji místo vedle místapo 2 mm po ostří,až je celá délka vytažená.Zeslabením se ostří zpevní a zeslabí,nabroušením se uhladí.Vytažené,naklepané ostří vydrží mnohem déle.Pokud se používá kolečkový ostřič,musí se ostří obnovovat neustále.

Nevýhodné pro naklepávání jsou kosy,které se u nás prodávaly v 7o letech z Ruska,ty byly vyráběny z tvrde ocele,ta naklepat nejde,je příliš tvrdá a při naklepávání praská.Tam selhává i ostření ostřičem,ten tuto ocel nebere.Nezbude než

nabrousit bruskou.

JABRAKA

S tou ruskou kosou to není pravda, jsou to nejkvalitnější kosy, jaké se prodávaly, ale naklepání dá trochu víc práce, musí se klepat opatrně. Trvá to déle a bolí od toho ruce. Je tak kvalitní, že po naklepání vydrží pak celou sezonu jen naostřit brouskem, oproti jiným, které se musí naklepávat častěji. Podobné byly i kosy, kterým se říkalo jugoslávské (možná tam byly vyrobené).

hodnocení

1x

Doporučím kosimesnadno.cz/...

gothard
hodnocení

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem,kteří poslali diskusní příspěvek k otázce Sečení kosou. Zvláště pánovi,který zaslal příspěvěk pod heslem kejikl. Děkuji O.V.

Rádo se stalo. ;)

hodnocení

0x

Tady máte názornou ukázku toho,

jak naklepat kosu . A jinak si opravdu myslím, že ty ruské kosy za moc nestály. Sháněly se jugoslávské, pokud si vzpomínám, měly zlatý okraj ( možná, už je to fakt dávno ). A i nakut šly lépe. O ceně v té době raději nemluvit :)

fugass*
Pán to vysvětluje hezky, ale při dopadu kladiva tam ty tahy moc nevidím. Lepší je mít kosu otočnou ostřím k sobě a neklepat z takové výšky + při dopadu kladívka potáhnout směrem k sobě. Jeho kladivo se mi na toto zdá velké. Klepe se malým a jemně.
asd1

Vysvětluje to dobře a ty tahy ostří ven tam jsou.. Jen by si mohl dát na kladívko klínek ;)

Kvalitní kosy byly Rakouský.. A dnes je většina kos z úplnýho bláta, to sice jde lehce naklepat, ale ostří nevydrží dlouho.

Ruské kosy byly v té době nejžádanější pro svou kvalitu. I když už kosu nepoužívám, stále ji mám. Může ji být tak čtyřicet let, možná bych ještě přidal.

mak*
hodnocení

0x

Buď musí být oblá "babka"a rovné kladívko, nebo naopak. Rovným kladívkem na rovné kovadlině to nejde. No a pak už to chce jen cvik, relativně slabé údery do úplného kraje kosy, kov se musí zhutnit, nikoliv roztáhout. Existuje na to i "aparátek", pomocí něhož to jde snadno, ale výsledek není ono. ( huka.cz/...

Dřív bývala běžně k mání naklepavací kladívka která byla na obou stranách špičatá. Někde se mi v kůlně válí asi 4.
Tak tak. Naklepávací kladívko je špičatý z obou stran.
Ostřím k sobě a jde to hezky.
Samozřejmě, chce to získat trochu grif. Jen tak k tomu sednou, tak to nedopadne dobře.

mak*

Špičatá, ale rovná. naklepávací kladívko není na zatloukání hřebíků, proto nepotřebuje mít plochu. Abyste nemuseli řešit jak ho vzít do ruky, je špičaté na obou stranách, ale ne do špičky (hrotu), ale do přímky nebo oblouku (pak s ním jde naklepávat na dovné kovadlině). Pokud vezmete rovnou kovadlinu a rovné kladívko trefíte se vždy hranou, protože nikdy nedržíte kladivo ideálně rovně a uděláte dolík (obr. A), proto je třeba vždy oblým proti rovnému nebo naopak (obr. B a C). Proto je např. i klempířské kladivo oblé, když budete vyklepávat blatník rovným kladivem, naděláte tam hranou kladiva dolíky. To samé se stane u kosy. Oblým proti oblému to jde taky, ale hůř se trefuje.

Ruční sečení kosou

Vždyt ano. Myslel jsem zúženou část kladiva. Ne úplně do špičky.

joudic*
hodnocení

0x

mam starou poctivou kosu, a jednou na jare jsem ji chtel trochu zuslechtit, a vzal jsem ji brusnym valeckem na vrtacce... od te doby nedelam nic jineho, protoze v takove kvalite ji naostrit brouskem si veme casu a stejne se nemuze rovnat. Trva to pulminutky a lita vsechno jak po masle, pelynky, tluste drny, naletove dreviny.

Naši dědové naklepávali mimo jiné proto, protože se tím břit zhutnil a víc vydrželo ostří a druhá věc, při naklepávání neubývá kosy, která tak vydrží mnohem déle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]