Nejste přihlášen/a.
Když jsem byl mladý, tak jsem pravidelně sekal zahradu kosou.Problém mne ovšem dělalo ruční klepání /ostření/ kosy.Neznáte někdo jak lépe nato?
Přiznávám, že ani já neumím naklepat pořádně kosu kladivem. Ale už dlouhá leta využívám naklepávač, který vyrobil už před lety tchán podle návodu z bývalého časopisu Udělej si sám. Je to přesně tohle
akorát to máme poháněné vrtačkou, aby nebylo potřeba dalšího člověka na točení klikou. Osvědčené, funguje to skvěle
Naučil jsem se klepat kosu, nebo srp, v mládí od mé babičky, která na to měla "kousek železa", ktrému říkala "babka". já jsem to pak sám pro sebe "zdokonalil", protože jsem doma babku neměl. Začal jsem tedy kosu naklepávat na zavřeném svěráku a jde to také dobře. Memusím mít strach, že mě kosa sjede při klepání. Je potřeba také mít přiměřeně velké kladívko. Jak se kosa naklepává se těžko vysvětluje, to je nejlepší ukázat, ale video se mi točit nechce.
Když jsem ještě neměl motorovou, kosil jsem na chalupě horskou louku ruční. Většinou jsem jen brousil brouskem, naklepával jen párkrát. Ostatně kosy jsou různé, některé jsou tvrdé a ani naklepávat nejdou, jen brousit.
Viděl jsem na to i nějaký přípravek, ale ten mě nijak neoslovil.
Potřebuješ takovou tu kovadlinku (nebo jak to nazvat), co zarazíš do špalku, a kladívkem kuješ a jakoby "natahuješ" ostří. Zkoušej to třeba na srpu (ten se taky kuje a když ho zmršíš, není to taková škoda )
Když jsou k dispozici kolečkové ruční ostřiče,není potřeba kosu naklepávat.Vždyť se použije jednou za rok.Sám si kosu i naklepu.Není to až takový problém,jen je potřeba mít přesnou ruku.V podstatě se kladívkem na ocelové podložce musím trefit do místa na ostřív rozmezí 2 mmod kraje,aby se ostří "natáhlo".pak poostupuji místo vedle místapo 2 mm po ostří,až je celá délka vytažená.Zeslabením se ostří zpevní a zeslabí,nabroušením se uhladí.Vytažené,naklepané ostří vydrží mnohem déle.Pokud se používá kolečkový ostřič,musí se ostří obnovovat neustále.
Nevýhodné pro naklepávání jsou kosy,které se u nás prodávaly v 7o letech z Ruska,ty byly vyráběny z tvrde ocele,ta naklepat nejde,je příliš tvrdá a při naklepávání praská.Tam selhává i ostření ostřičem,ten tuto ocel nebere.Nezbude než
nabrousit bruskou.
JABRAKA
S tou ruskou kosou to není pravda, jsou to nejkvalitnější kosy, jaké se prodávaly, ale naklepání dá trochu víc práce, musí se klepat opatrně. Trvá to déle a bolí od toho ruce. Je tak kvalitní, že po naklepání vydrží pak celou sezonu jen naostřit brouskem, oproti jiným, které se musí naklepávat častěji. Podobné byly i kosy, kterým se říkalo jugoslávské (možná tam byly vyrobené).
Tady máte názornou ukázku toho,
Vysvětluje to dobře a ty tahy ostří ven tam jsou.. Jen by si mohl dát na kladívko klínek
Kvalitní kosy byly Rakouský.. A dnes je většina kos z úplnýho bláta, to sice jde lehce naklepat, ale ostří nevydrží dlouho.
Buď musí být oblá "babka"a rovné kladívko, nebo naopak. Rovným kladívkem na rovné kovadlině to nejde. No a pak už to chce jen cvik, relativně slabé údery do úplného kraje kosy, kov se musí zhutnit, nikoliv roztáhout. Existuje na to i "aparátek", pomocí něhož to jde snadno, ale výsledek není ono. ( huka.cz/...
Špičatá, ale rovná. naklepávací kladívko není na zatloukání hřebíků, proto nepotřebuje mít plochu. Abyste nemuseli řešit jak ho vzít do ruky, je špičaté na obou stranách, ale ne do špičky (hrotu), ale do přímky nebo oblouku (pak s ním jde naklepávat na dovné kovadlině). Pokud vezmete rovnou kovadlinu a rovné kladívko trefíte se vždy hranou, protože nikdy nedržíte kladivo ideálně rovně a uděláte dolík (obr. A), proto je třeba vždy oblým proti rovnému nebo naopak (obr. B a C). Proto je např. i klempířské kladivo oblé, když budete vyklepávat blatník rovným kladivem, naděláte tam hranou kladiva dolíky. To samé se stane u kosy. Oblým proti oblému to jde taky, ale hůř se trefuje.
mam starou poctivou kosu, a jednou na jare jsem ji chtel trochu zuslechtit, a vzal jsem ji brusnym valeckem na vrtacce... od te doby nedelam nic jineho, protoze v takove kvalite ji naostrit brouskem si veme casu a stejne se nemuze rovnat. Trva to pulminutky a lita vsechno jak po masle, pelynky, tluste drny, naletove dreviny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.