Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Váš ibišek nedostává do listů vláhu a živiny, a to v důsledku nefunkčnosti kořenů. Několikrát jste ho vytáhla z půdy, odstříhala kořeny a vrátila. Pokud si začal sám nahrazovat ty uhnilé či uschlé novými, ty jste opakovaně zpřetrhala. 1) Má příliš velký květník, tím se tam dlouho drží voda, zem možná i kysne. 2) Asi nemá na dně drenážní vrstvu, takže po přelití kořeny dlouho leží ve vodě a hnijí. 3) Má příliš listů, které stále odpařují vláhu, na to, že nemá funkční kořeny, které by vláhu doplnily. Radila bych, abyste mu ustříhla tu větvičku co jde vlevo vzhůru tak, aby tam zůstalo to rozvětvení + tak 3 listy. Odstřižek je mladý a zelený, dobře ve vodě či v substrátu (s ponecháním tak 4 listů + igeliťák pro udržení vlhkého vzduchu) zakoření. Stávající listy (na původním stromku) bych zedukovala na 1/3 (ostříhat jen listy, řapíky nechat), dala na světlo bez slunka a nechala ho být. Prstem kontrolujte vlhkost substrátu a udržujte jen mírné vlhko = ani mokro, ani sucho. Ničím nestříkejte. Až vám viditelně poroste, můžete dopřát i trochu slunka a někdy v létě ho opatrně přesaďte do menšího květníku a do nové země + trochu vápníku. Vždy, než zalijete, prstem zkontrolujte, je-li zálivky třeba. Tak ať se vám vzpamatuje. Ida
Pokud je to tak, jak jste doplnila, tak bych mu odstřihla ten výhon vlevo, ale jak jsem psala - nechat to rozvětvení + tak 3 listy = pupeny, z kterých se vám rozkošatí, a nebude vyčouhlý. Na toto ustřižení není brzy, naopak, než ve vodě narostlé kořeny začnou brát vláhu a živiny z půdy, listy budou dál odpařovat vodu a oslabovat rostlinu. Tím odstraněním výhonu odeberete i listy a stromek se lépe vzpamatuje. Až začne viditelně růst, cca za měsíc můžete trochu přihnojit. Bude narůstat, tak ať má živiny. Ida
Začnu. Má ten květináč odtokovou díru?
Napíšu, co bych s tím dělal já. Najít menší květináč, na odtokovou díru střep z květináče, vyndal bych ibišek ven a ostrým nožem bych kořeny (bal) zaříznul do požadované velikosti a zasadil. Vršek bych razantně seříznul, trochu zalil a v létě bych očekával první květy. Ibišky jsou nezmaři, ale přílišná péče je zřejmě dokáže umořit.
Ničím nestříkat, nerosit a teplota vody 30 stupňů je moc vysoká.
Nezoufejte, on se vzpamatuje. Ibišek se přesazuje teď a kořeny se mají zbavit balu, zastřihnout, což jste v podstatě udělala. Ida vám to napsala dobře. Nyní se ibišky i zastřihávají, všechno o 1/2 až o 2/3 = zbyde třeba jen 1/3. Potom bohatě obrazí a mnohem líp kvete. U vás až na tu 1 větvičku v podstatě zastřihnout už není co, je to takový "nepodarok". Kde bydlíte? Dám vám jich třeba 10. Každý rok radikálně zakracuji , dám do vody stejně jako se dávají květiny do vázy, a jak začne pouštět kořínky, tak 1 cm, jde to do hlíny, prozatím stačí třeba 0,3 l kelímky. Pak jich třeba 10 postavím ke schránkám a během jedné dvou hodin jsou rozebrané. Tak vám přeji úspěch!
1. Ok. Dřevěné uhlí zbytečné. 2. Možná stačí, řezal bych víc. 3.Raději odstranit víc celých listů než řezat. Rána - větší odpar vody. 4. Zvolil bych klasický květináč. Nepřelít. 5. Na okno. Na skříni je tma. Větčí teplo - větší odpařování z rostliny
Teplota a vzdušná vlhkost - neřeším vůbec, nerosím. Místnost kde mám ibišky - v zimě běžně 25 stupňů, vlhkost malá, zalévám až když vadnou
Dobrý den,
také bych se přidala se svým ibiškem, jestli ho tak tedy lze ještě vůbec nazvat.
Je starý cca 30 roků, vždy pěkné rostl, ale nikdy nerodil květy, je totiž v kanceláři, kam nedosvitne sluneční paprsek.
Až letos v květnu se na něm urodily květy...No, ale zhruba dva tydny po tom, mi začal jakoby uvadat, tak jsem zřejmě v domnění, že mu chybí voda, tak více zalévala. Na to, že stojí v cca 10cm vody jsem přišla až zhruba za týden. Stromek jsem ostříhala, přesadila do zhruba o 3 cm většího květináče a čekám, zda se vzpamatuje.
Chtěla jsem se tedy zeptat, jak mu pomoci, jak ho "oživit"? Dát ho ven na slunce (může na něj pršet?)?
Děkuji za rady.
eset, malá ukázka, co s ibišky dělám. Je to rostlina stará 33 let a posledních 20 letech je ve stejném květináči. Jednou za tři roky ho vyndám, nožem ořežu bal do čtverce a spodek balu uříznu tak o deset centimetrů. Koncem dubna ho ostříhám úplně na krátko a vyhodím ho ven na úpal. Zbylé listy se spálí úplně od sluníčka, takže zbydou pouze holé klacky. To, co znovu obrazí je však na slunce zvyklé a už se nepálí. Začne kvést v létě. Přes zimu udržuji v chátrání a na jaře zopakuji.
Na obrázcích před a po řezu.
Jak jsem psal, je to staré 33 let. Pamatuju si to, protože to byl první řízek kytky, který jsem přinesl domů po svatbě. Ještě mám jeden větší, ale nevím jak je starý. Na úřadě vyhazovali kytky kvůli rekonstrukci, tak jsem ho tam pákovými nůžkami vystříhal z ostatních kytek a vytvaroval také stromek. Slabší povahy by to asi nemohly. Jo a běžný květináč jsem myslel pálený, ale jak vydíte používám plasťáky také. U vás by ty pálené možná byly lepší. protože odpařují vodu i stěny a vy často přeléváte.
Dobrý den.
Mám podobný problém. V létě jsem přelila ibišek starý cca 40 let. Dle zdejších rad jsem ho razantně zkrátila a přesadila do suchého substrátu. Pak jen cca jednou týdně mírně pokropila. Přesto se dosud nevzpamatoval a už je to přes tři měsíce. Fotky jsou týden staré, dnes má ty lístečky už asi jen dva. Myslíte, že je ještě nějaká šance? Moc děkuji za jakoukoli radu. H.
Dobrý den, na jaře presadime ibisky do nové hlíny a zalijeme necháme někde v polostinu až do podzimu a denně zalivame.samozřejmě na ně i prší..kvetou už v červnu a pak i na podzim a pak je strihame v listopadu až o 2třetiny...nekvetou pokud jsou ve stínu a nemají slunce!..pozor jen na první ostré sluníčko...stačí jen to co vychází během dopoledne...pěstujeme jich asi 12 barev a již asi 15 let bez problémů...držím palce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.