Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce trávníku

Od: robert525* odpovědí: 13 změna:

Loni jsme dodělali rekonstrukci domu.

Nyní nás čekají ještě venkovní dodělávky (terasa, schody, dlažba atd.).

Vše však bude v průběhu 2-5 let.

Nechci tedy dělat kompletně nový trávník, s tím, že se zahrada prryje, rozmělní, srovná a vysadí nová tráva.

Jelikož však náš trávník je momentálně z 50% plevel, chci jej alespoň v rámci možností opravit.

Napadla mě varianta, že celý trávník postříkám Roundupem, Dominátorem, pote vertikulátorem prosekám a zaseji novou trávu.

1. Je takové dočasné řešení opravy trávníku možné?

2. Mohu Roundup použít teď z jara?

3. Máte jiná doporučení? (přípravky, postup apod.)

Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Co je zelené a nižší, jak 25 cm, je pro mne trávník. Vzdala jsem boj o monokulturu. Mám rozmanitou louku. Biodiverzita.*slunce*

jabraka*
hodnocení

1x

Opravit trávník je velmi zapeklitá práce.Zimu bych pročekal doma u televize a střádal rozumy z Poraďte.Jaro probudí nás a pravděpodobně i plochu trávníku.První,co uděláme,je VERTIKUTACE.ta pomůže odstranit většinu mechu a části vytrvalých plevelů.Trávník přihnojíme NPK,nebo superfosfátem a drceným dolomitickým vápencem.Pokud zjara neprší,tak udržujeme plochu mírně vlhkou.Kdyř rostliny zazelenají,použijeme specifický herbicid do trávníku,třeba BOFIX.Nejlépe v roztoku na list.Nejlépe po týdnu zopakujeme.Měly by vyhynout plevele a trávník oživnout.pokud se vyskytnou holá místa,zkypříme je a vysejeme novou travičku.Zamačknutím nebo zaválcováním je zafiksujeme k půdě.Opět udržujeme vlhké.Seká se až za dva měsíce.

Používat jakékoliv herbicidy do půdy preventivně je nesmysl.Ty působí na list,tím,že blokují funkci chlorofylu při látkové výměně rostliny.

JABRAKA

liska5

*palec* Ano, Bofix se na tohle kupoval. Selektivní herbicid.

hodnocení

0x

1. Možné. Možná zbytečné

2. Vytvořená dostatečná plocha listů plevelů

3. Rozhodování dle druhů plevelů - vytrvalé x jednoleté a množství použitelné trávy

Zkuste napsat plevele, které tam máte + foto trávníku

doplněno 09.03.20 14:47:

Jen malé doplnění. Ať uděláte postřik sebepečlivěji, tak do měsíce po zasetí ho tam máte stejně jako teď.

hodnocení

0x

1.Ano toto řešení pokud nechcete zakládat uplně nový trávník je asi nejlepší možné.

2.Počkejte z postřikem totálního herbicidu ještě chvíli ted je stále brzo duben/květen.Nejlépe je postřik opakovat.Pak prokypřit a vytahat co nejvíce kořínku plevelu,jejich zbytku atd.Protože nepočítejte že to postříkáte a budete mít čistou hlínu.Jak to uspíšíte a odfláknete plevel tam máte za rok znova

3.Jiné a lepší doporučení v případě Vašeho požadavku není.

robert525*
hodnocení

Jasný s herbicidem bych počkal, až bude tepleji.

Vím, že optimální teplota je kolem 20°C a bezvětří.

Pak tedy počkám cca týden a znovu postříkám.

Po dalších 10 dnech projedu vertikulátorem? (na xkrát, ať zabere co nejvíce?)

A pak tedy rozeseju trávu.

re4zon
U herbicidu je hlavne dulezite mnozstvi zelene hmoty, pusobi na list, takze jeste mesic pockejte. A roundup s glyfosaty uz nekoupite, navic je to svinstvo a ten novy ekologicky je obycejny ocet v jine flasce s desetkrat vyssi cenou. Takze kupte ocet, striknete komplet vse, mesic pockejte a striknete znovu vse co to prezilo.
Vertikutator je malo, jestli chcete aby trava poradne zakorenila, musite zem zkyprit idealne 10-15 cm hluboko. Osobne bych si pujcil masinu a projel to poradne, prace na jeden den. A pak hlavne kropit, neustale, jak vam to zaschne, mate po semenech.

Kam se ten glyfosát z roundapu poděl?

re4zon
Aha, tak koukam ze zakaz zrusili, vloni v hobbymarketu kam jezdim nebyl, jen eko verze. Kazdopadne ja zustavam u octu, osvedcil se mi uplne stejne.

Zákaz zrušit nemohli, protože žádný nebyl. Co je však pravda, že se změnila receptura (doprovodné látky) a že funguje dost mizerně.

Ake je prosim riedenie toho octu? Mal by som jednu testovaciu plochu...

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokud vám vyhovuje modelace plochy stávajícího trávníku, vynechala bych ničivé postřiky (protože ty dokonale zničí právě tu travičku, ale hluboce kořenící vytrvalé plevele se často musí stříknout 2x - 3x), vertikutátorem bych do kříže prosekala ten starý porost, vyhrabala hluboké odumřelé shluky kořenů + pohodila celou plochu trochou písku a semeny vybrané travní směsi, a až se zazelená, uvidíte. Pokud tam budou nějaké semenáče dřevin, bodláky či koňský šťovík... vyrýpete (či zničíte insekticidem) jen to, a hotovo. Je to už několik let, co se upustilo od Anglického trávníku, kde nekvetou žádné kvítky, nemají tam potravu včely ani jiný hmyz, a nepřilétají tam tudíž ani ptáci. V takové zahradě se dobře daří škůdcům => mšicím, housenkám..., to vyžaduje další postřiky, a přírodní rovnováha je zbytečně narušena. Ida

hodnocení

0x
Já jsem vzala nové kvalitní vidle a rýpla hlouběji do trávníku tam, kde bylo podezření, že vidím pýr. Vždy jsem rýpla směrem do boku, aby vidle nerozryly trávník. Pokud v zemi jsou bělavé dlouhé oddenky trávy a ještě mohutné trsy trávy srha, ty v trávníku likviduji. Jílek a kostřava okrasná jsou nižší, nechám je sice vysemenit, ale nemusí se sekat tak často, jako když v trávníku byla pampeliška. Trsy srhy se mi vyplatilo v téhle době brzy na jaře vyplít ručně. Na jaře tráva není tak prokořenená, jde to snadněji. Vertikutací v nesprávný čas se s mechem odstraní i kvalitní tráva. Nedrží tak v zemi. Podle toho bych se rozhodovala. Nevadilo mi sekání, ale dřina s plnými koši sekačky se šťavnatou pampeliškou, co se neustále množila, tráva už skoro nebyla vidět. Jitrocel nebo orsej mi pomocí Bofixu nehynuly. Před koupí se vyplatí přečíst návod. Já v něm mám cituji: Maximální počet aplikací: 1x za vegetační sezónu. A pozor, postříkala jsem šípkou růži, než dohynula, byla useknuta. Okamžitě rostla prudce znovu, bez známek poškození. Rozhodně nelze nedohynuté rostliny řešit předčasně. Vertikutací nelze zničit pýr. Malinký záhonek s pýrem jsem já v lednu vidlema pořádně zryla a vytáhla všechny oddenky pýru, pokud jsem kořínky přehlédla, vypleji je až budou rašit. V záhonu byla i bršlice. Pýr mi dobře hynul tím starým Roundupem před lety. Už jen kontroluji malá místa. Vždy hlídám, abych měla terén co nejvíce srovnaný kvůli sekačce. Každý rok na jaře se musejí mladé pampelišky odstranit, pokud je nechci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]