Nejste přihlášen/a.
Jak napovídá název. Začal jsem si klíčit semínka např. mungo. Dle postupů na netu se klíčí na světle, nikoliv však na přímém - slunci. Proč?
Díky.
Klíčky mungo klíčím často. Tak jako semena v zemi potřebují hlavně vláhu a přiměřenou teplotu, tak i fazolky mungo. Slunce je dobré pro rostlinku, až když má lístečky a probíhá v ní naplno fotosyntéza. Klíčky žijí jen ze zásob v té fazolce, v jejích dvou děložních lístcích, a zatím tvoří především enzymy, které starují růst. Právě proto je jíme. Slunce by klíček poškodilo. Proto je klíčím v nádobce pod pokličkou.
Zrovna tedy mungo musí být ve tmě a každý den dvakrát proplachovat pod tekoucí vodou. Teda pokud klíčíte kvůli těm bílým křehkým výhonkům k jídlu. Už jsem sem kdysi dávala návod jak na to. Pokud byste měl zájem, mohu znova popsat spolehlivou metodu klíčení.
Aha, tak to je asi jiná metoda, třeba aby byly výhonky zelené. To nevím. Já se tuhle metodu naučila už dávno a výsledkem jsou úplně bílé výhonky. Kvůli tomu musí být ve tmě.
Teď jsem se dívala na to Vaši metodu a je zajímavé, že Vám to vyklíčí i ve světle. Já co jsem viděla, tak všude říkali že to musí být ve tmě. Ale zkuste schválně to s tou krabicí od mléka, je to opravdu strašně snadnéí. Do dna krabice se uděljí dírky a nasype se den předem namočené mungo. Večer dám do vody a ráno vodu sleji, nasypu do té krabice a nahoře zavřu kolíčky na prádlo a postavím na mřížku a pak pokračuji jako Vy akorát že nepotřebujete žádný cedník, jen horem proléváte pod vodovodem. Ráno a večer. A asi za 5 dní je krabice plná klíčků.
Já se zeptám - protože jsem našel dva návody ..
Jeden je, že se má prolívat mungo - či snad obecně klíčky a mít v sítku, druhé je, že to má být "minimálně"ve vodě.. jakože trošku vody tam být může - přímo viz nakliceno.cz/...
kdy jsem si to pořídil a troška vody tam zůstává, tak co je správně.
Klíčky mi vlastně po cca 8 hodinách vyklíčily a teď asi po 12 hodinách už chutnají trochu - nevím, hořce, trpce.. tak jak se to stává? jsou malinké, klíček má max cm. Tak je to čistě dobou klíčení a kdybych je klíčil dále - na ty dlouhé, tka budou jenom trpčí a trpčí, nebo v tom hraje roli i ta voda?
- Že díky vodě v té nádobě klíčí, tedy kdybych je měl v sítku, tak logicky přestanou klíčit a tedy chuť vydrží déle.
mungo je nejlepší klíčit ve tmě kvůli chuti.
proplachuji automaticky 4x denně - používám pro vita klíčící misky, malé čerpadlo z akvaristiky, spínací hodiny do zásuvky s minutovým intervalem z lidlu a 2 nádoby (na čistou a na odpadní vodu)
Prosím zkoukni mojí reakci o jeden komentář výše - ptal jsem se právě na chuť, proč se stávájí hořké..
Tedy je to tmou, ne vodou? (plus délka klíčení předpokládám roli logicky hraje)
Stojící voda tam rozhodně být nemá, protože to rychle zahnívá a pak právě asi mění chuť. Ono koluje mnoho receptů, které vymysleli různí rádoby odborníci. Já se v tomto případě řídím návody, které uvádějí asiaté, pro které je to národním zvykem. Ještě nikdy jsem neměla nějakou divnou chuť, ale žádné misky k tomu nepoužívám a dělám to jak už jsem popsala v té krabici od mléka. Ty všelijaké poschoďové misky a klíčící sklenice se speciálním šroubováním jsou jenom chytáky na peníze a aby z jednoduchého udělali složité. Ale ono to je tak, že můžete klíčit i jiná semínka, je jich hodně, která jsou vhodná ke klíčení, ale každé semínko má svůj určitý postup. Některá se klíčí pro zelenou nať a tak dál. Ale pokud se budeme bavit pouze o tom semenu mungo, tak ty mají být bílé. Našla jsem to video s tou krabicí od mléka. Je to ve francouzštině, ale dá se postup pochopit podle videa. Pokud by Vám něco nebylo jasné, ráda poradím. V každém případě se musí předem semena nechat přes noc namočená a až druhý den se znova propláchnutá dávají ke klíčení. Voda tam stát nesmí, protože proces klíčení je poměrně rychlý a ve vodě by se tvořily nežádoucí bakterie, které nejenom změní chuť, ale ze zdravého jídla se tím udělá zdravotně nebezpečné. Proplachovat se má řádně, ale stačí ráno a večer. všechna vida od asiatů, která jsem viděla mají postup klíčení munga ve tmě. Ta vietnamka na konci odstraňuje ty tenké kořínky, aby to vypadalo lépe, ale já to nedělám a klidně je sním. Posílám video, na začátku jsou recepty, tak posuňte do místa, kdy uvidíte tu krabici od mléka a sledujte jak to dělá. Je to opravdu ten nejjednodužší recept, jaký jsem viděla. Na konci ještě ukazuje, že stejným způsobem nakličuje i čočku a ukazuje tam výhonky z čočky. Já to podle tohoto návodu dělám hodně často a nikdy jsem neměla problém s chutí. Jo a ještě říká, že v lednici hotové výhonky můžeme skladovat 4 až 5 dní maxi a před každým použití v cedníku tu porci propláchnout.
Ještě doplním, že ona to tam uzavírá gumičkama, já jsem si to ulehčila tím, že nahoře roztřiženou krabici uzavřu kolíčkama na prádlo.
No. Zeptám se - proč ulamuje ty jemnější části toho klíčku? Na konci videa, cca půlku toho klíčku. Jemnější myslim tenčí?
Vyzkoušim.
Jojo - s tím, že by v tom neměla být voda. Já jsem to tak dělal, ale návod na tom obalu mě zmát a já zblbnul. Bohužel
To co ulamuje jsou tenké kořínky. Ale já je klidně sním. Ona to dělá z estetického hlediska, aby to pak hezky vypadalo na talíři, nebo v jídle. Na chuti, nebo kvalitě výhonku to nic nemění. Až se Vám to podaří vypěstovat, tak to nakonec poznáte sám. Když se mungo pěstuje takovou tou cedníkovou metodou, tak ty tenké kořínky prorostou skrze dírky cedníku a pak se jednoduše odříznou ostrým nožem od dna cedníku. Ale musíte mít takový speciální cedník, nebo nádobu na vaření v páře. Zatím jsem ještě nevyzkoušela, protože je ta metoda pracnější a už dlouho klíčím v té krabici a jsem spokojená. Ale až to zkusím, tak sem dám foto a postup.
Mungo ve tmě nehořkne, voda by tam stát neměla.
Klíčící misky naopak považuji za skvělé - nahoře se nalije voda, spodem přes sifonek odteče. Automat (všechno dohromady za pár stovek) jsem si sestavil protože nechci stále myslet na proplachování a omezovat se v plánování svého času. Takže jen nasypu semínka a po pár dnech vyndám úrodu a jednou za týden doplním vodu.
Na fotce první verze ještě s sekundovými spínacími hodinami, jsou zbytečné, stačí obyčejné do zásuvky s minutovým intervalem.
Stačí pro začátek lžíci fazolek mungo do hrníčku ponořit přes noc do vody. Vodu pak slít a přikrýt pokličkou. Večer prolít vlažnou vodou a opět přikrýt pokličkou. Třetí den už jsou klíčky a čtvrtý den hrnek plný a klíčky ideální na konzumaci. V teple je proces rychlejší. Pak už je uchovávat v chladu a dál pravidelně prolívat. Tak velké, jako na obrázcích, to už je na hraně. Zhruba po týdnu, jakmile se natáhnou a začnou tvořit lístečky, tak už nejsou tak chutné.
A to je proto, že je pěstujete tak, jak popisujete. Správně vypěstované klíčky mají být dlouhé a bílé a není to na "hraně". Mají být přesně takové jako na tom videu. Ale chápu, je to česká metoda. Někomu to stačí. Zelené lístečky na výhoncích nemají co dělat, to už je o něčem jiném a není to dobré. Promiňte liško, ale v tomhle s Vámi nesouhlasím.
On by mi také mohl nějaký asiat vysvětlovat, jak se správně mají dělat české buchty, nebo houskové knedlíky a tak dál. každý má své speciality. A dobře vypěstovat se klíčky dají v pohodě. Ale musí se dodržovat správný recept.
Suzymon, možná to není po čínsku, ale dělám klíčky několik let pro hotel. Odevzdávám je dvakrát týdně 4. den klíčení do kuchyně. Jakmile jsou takové, jako na Vašem obrázku, musí se ten den spotřebovat, nevydržely by několik následujících dní.
liško, kdybych to tak nedělala několik let, tak bych to nepsala. A jste na omylu, vydrží v lednici několik dní. Mám je v plastové krabici, samozřejmě bez vody, jen lehce zakryté když nemám narvanou lednici, ale když nemám na krabici místo, tak dám jednoduše do potravinářského pytlíku a dám dolů do té přihrádky pro zeleninu. Musela byste vidět, jak se tyto klíčky kupují v cizině v asijských obchodech. Tam je mají ve velkém papírovém pytli a každý si nabere klíčky rukama a přitom lehce protřepe, aby právě zůstalo co nejvích enom těch chřupavých stonků. Žila jsem "venku" spoustu let a tak zrovna tohle důvěrně znám. Klíčky mám dlouhé tak 8 cm. Nakonec jsem poslala foto. Trochu výše je ta rozstřižená krabice. Zrovna včera jsem si namočila semena a chci se pokusit to pěstování na té děrované misce. Určitě sem pak dám foto. Jestli pěstuje pro hotel, tak určitě zkuste mou metodu a uvidíte, jakou budou mít radost.
A když pěstujete pro hotel, tak můžete určitě také vyfotit. Docela ráda bych viděla jaký máte výsledek s tou Vaší metodou.
Suzimon, vaše klíčky jsou excelentní, a věřím, že to tak má být, ale to by kuchaři v tom fofru, ale hlavně při své povaze nedokázali udržet v přijatelném stavu. Ti mlaďoši jsou trochu bordeláři. Kolikrát je skladují nezakryté, neproplachují pravidelně a nebo je otevřené nechají několik hodin ležet na parapetu, kam svítí slunko. Teď, co jsem po operaci, tak to nedělám. Jinak klíčky, které jsem odevzdávala 2x týdně v plast. krabičkách s daty, byly kratší, jak ty Vaše, ještě neztluštěné. Prostě čtyřdenní. Ta zelená fazolka byla u nich vysvlečená a křupavá. Kořínek zatím žádný.
Liško, teď jsem právě dala mungo do toho děrovaného "cedníku", co mám na vaření v páře. Všechno jsem vyfotila a budu pokračovat s fotkama. Sama jsem zvědavá, jaké budou touto metodou. Ještě jsem to nikdy takhle nedělala, tak uvidíme výsledek. Já dám rozhodně vědět, ale asi založím vlastní vlákno, abych tady neparazitovala na jiném dotazu.
Ony mají ty klíčky mnoho vitamínů a ty zrovna na jaře dost potřebujeme.
Zkoušela jsem takto klíčit i hnědé fazolky azuki. Nedoporučuji, nabujely hodně, ale klíčky docela nechutné. A celý proces trval 2x tak dlouho.
Azuki nebo adzuki jsou fazolky vhodné pro lidi, co mají potíže s ledvinama. Pro všechny jsou výborné, myslím tím namočené a uvařené. Stačí pak jen posolit, přidat nasekanou cibuli, pepř, ocet / ideálně balzamikový n. jablečný/ a vmíchat trochu olivového oleje. Lze i kousky papriky...
Zrovna jsem hodinu hledala co všechno lze naklíčit a viděla jsem tam i tuto fazoli adzuki. Jelikož ji doma mám, tak to také zkusím. už jsem dala klíčit i hořčici, neloupanou pohanku a Chia semínka. Nejlepší je to vyzkoušet a pak se uvidí jak to vypadá a jak to chutná. Také jsem dala naklíčit samozřejmě řeřichu. Adzuki jsem dala máčet, zítra dám nakličovat. Takže já budu referovat a to i s fotkama. U té adzuki píší, že to trvá asi 7 dnů a že se má pro lepší stravitelnost a chuť sloupnout ta červená slupka. Ta prý není dobrá, je hořká. Prý to jde snadno, když je semeno správně naklíčené, tak se propláchnutím samy odplaví. Tak uvidíme jak to dopadne.
Lisko, tak já už asi vím jak jste to mungo pěstovala. Oni ho lidé tak jako Vy pěstují jako luštěninu, kdy nechají krátce naklíčit a pak jedí i s těmi semeny. Ale to je v případě munga škoda, protože to jediné právě dokáže vyčerpat to semeno úplně a udělat z toho semena ty chřupavé a hlavně hodně zdravé výhonky a semena vlastně zmizí a zbyde jen ta prázdná slupka, která už se nejí. Takže tu Vaši metodu tady lidé používají a nepěstují kvůli klíčkům, což je podle mého velká škoda, protože naklíčit můžeme jiné luštěniny, vhodnější k tomu, aby se jedlo hlavně to naklíčené semeno. Já to ještě zkusím také s tou čočkou. Už to nemám skoro kam dávat . To budu zase nepřiměřeně zdravá...
Suzy, ani sítko jsem nepoužívala, jen jsem to několikrát denně napustila a hned vodu slila škvírou pod pokličkou. Ano, byly naklíčené 1-2 cm, ale celé a většinou "vysvlečené" fazolky. Jsou křupavé, jako hrášky.
Někdo se tu ptal na vodu. Žádnou tam nenechávat, jen vlhké to udržovat.
Taky jsem klíčila konopná semínka. Jen takové půlcentimetrové bílé ocásky na tmavých zrnkách. Takto naklíčené semínko je výživově cennější.
Lisko, samozřejmě že tam je mnoho minerálů a vitamínů, proto se s tím také nimráme. Naklíčená semena, nebo luštěniny jsou energetická "bomba". A Vy popisujete přesně tu metodu, kterou jsem včera četla na internetu. Myslím to klíčení munga kvůli naklíčenému semenu. Tam ale lidem nejde o ty klíčky, ale o ta semena a musí se konzumovat čerstvá, ne tepelně upravená. Také jsem četla, že prý chutnají jako mladý hrášek. Jenom říkám, že zrovna u munga je to škoda nevyužít té vlastnosti, že dokáže přeměnit všechno co v semenu je, v ten dlouhý klíček, který se pak dá v kuchyni využít v mnoha receptech a nevadí mu ani tepelné zpracování. Což se o jiných naklíčených semenech říci nedá. Oni ti asiaté dobře vědí, proč to tak dělají od nepaměti. Já Vás nechci do ničeho nutit, ale určitě doma mungo máte, jelikož se asi zdravou výživou zabýváte. Tak si zkuste to mungo na klíčky vypěstovat, určitě se Vám to povede a uvidíte, že se Vám to zalíbí a možná budete překvapená, jak dobře chutnají právě ty dlouhé klíčky.
A navíc je z trochy semínek opravdu velké množství těch klíčků a nemusíte s nima ani šetřit, ani nemusíte mít strach, že za dva dny už budou nepoživatelné. Všechny ty minerály a vitamíny jsou v tom klíčku dokud je nesníte a to je můžete mít v lednici v pytlíku až 5 dní. Ale já si je dělám tak, že je spotřebuji do 3 dnů a hned po vyklíčení jedné várky, si dám klíčit nová. Nedělám to ale celý rok. Vždycky mne to nějak chytne a to pak "klíčím" třeba dva měsíce jednu várku za druhou. Asi to mé tělo potřebuje. No a pak mne to zase na nějakou dobu přejde. To v té krabici je strašně snadné, ale včera jsem podlehla tomu videu a zkouším v tom cedníku. On to není cedník, ale nádoba na vaření v páře. Takže má rovné, děrované dno a je docela velká. Už to fotím pěkně od začátku a pak založím své vlákno a všechno to pošlu. Už je mi trapné pořád tady otravovat tazatele, protože už jsme se dostali někam jinam, než jak zněla jeho původní otázka.
Suzy, když je plno listové zeleniny a bylinek na záhonech, tak klíčky nedělám. Tím je to úžasné v zimním období, že se porce můžou zdobit a vylepšovat naklíčeným mungem, řeřichou, klíčky červenořepnými či česnekovými. Od začátku dubna už nosím z lesa medvědí česnek, taky leze pažitka a mladá petrželka...Už se to blíží. Ptáci už naladili na jarní notu. Ještě pár chumelenic a máme jaro.
Nojo, no. To chápu. Mně ale ani tak nejde o to zdobení, ale o to kvalitní jídlo. Asi budu moc mlsná. Já právě klíčím všechna ta semínka co jsem popisovala, ale jsem zvědavá kolik toho bude. To já budu mít tu řeřichu asi jenom na jedno jídlo. Chleba si tím sypat nebudu, protože se nechci cpát chlebem. Takže já tu várku sním určitě najednou v nějakém míchaném salátu. A budu klíčit znova. Také se už těším na své saláty a zeleninu ze zahrádky.
Pozor, řeřichu nejíst ve velkém, ale jen trochu si denně nastříhat na chleba s něčím. Ostatně ona má chuť spíš, jako koření.
Nevím přesně, kvůli jaké látce, asi nějaké silici. Musím pohledat, odkud mám v hlavě tu informaci...
Lisko, tak já jsem hledala a nikde o ničem takovém nepíší. Naopak ji doporučují jíst ve velkém. To jste si asi s něčím spletla. To na ten chleba sice také doporučují, ale má daleko větší možnosti využití, než si s ní jenom posypat chleba. Já jsem zvyklá jíst zeleninu a bylinky. Dokonce doporučují ji vysévat každých sedm dní, abychom ji měli pořád. Nesmí se samozřejmě vařit, ale jinak ji můžete konzumovat hodně a nic se Vám nestane. Naopak. Já mám tu štiplavost ráda, je to podobné chuti ředkviček. A těch také můžete sníst co chcete. Já se právě chystám nakoupit semena řeřichy ve velkém, ta moje už začíná hezky klíčit, tak musím brzy vysít další várku, abych měla stálý přísun, než budou na zahradě ředkvičky a kedlubny. Já ten chleba moc nemusím, sním dva plátky za den a to ráno k snídani. A ten si teda také peču sama už několik let. Ale miluji všelijaké saláty a tam se řeřicha hodí nejlépe.
To jsem četla v nějaké výživové literatuře, že nepřehánět množství. Zkusím si to najít. Možná to bylo něco o ledvinách. Jinak řeřichu je možné přihodit na každou porci masa nebo přílohy, na rizoto ap.
A ještě jsem našla tu druhou metodu. Tak to budu teď zkoušet. A tam jasně vidíte, jak mají opravdu ty klíčky vypadat a jak mají být dlouhé, aby to mělo smysl pěstovat. Nemusíte znát jazyk, je to podrobně ukázáno. A oni ty kořínky ulamují všichni,. tak to také příště udělám. Ale u té krabicové metody bude ta práce zdlouhavá, u téhle ne, protože klíčky rostou vzhůru vedle sebe nahusto a je snadné je pak odříznout.
A dole jsou vidět ty zelené slupky od semen munga a ty se nejedí, proto se to v těch pytlích protřepává v ruce, ay jich co nejvíc odpadlo a zbyly jenom čisté klíčky.
Zeptám se, ještě jsem koukal a našel info
Rostlinky je potřeba pravidelně proplachovat (i kořínky ze spodní strany), abychom zabránili plísním (2-3x denně).
Tak není to nějaký nesmysl? Myslel jsem, že se proplachují, aby měli vodu, ne, že pak můžou vzniknout plísně?..
(Jinako tvůj návod určitě vyzkouším, jen přemejšlim, jak to budu dělat i s jinými klíčky), tak trochu bez mozku. Teďka jsem měl v sítu v uzavřené nádobě lehce otevřené tušim klíčky a jak byli delší (a to třeba 2 cm tušim) tak už neměly chuť, tak tomu moc nerozumim. Teďka je mám na pařáku rozložené a dobré jsou, leč je jím sotva s cm dlouhým kořenem.
Proplachují se kvůli obojímu. Jednak je omyjete čímž spláchnete zárodky plísní a zároveň jim dodáte vláhu.
Každé semínko chce něco jiného, nemůžete je všechna klíčit stejným způsobem. Já jsem mluvila o tom klíčení munga a to má mít dlouhé klíčky. Teda má mít. Mělo by. Sice je můžete klíčit ke konzumaci naklíčeného semene, kdy ty klíčky nejsou podstatné, ale právě u munga je tohle škoda. Jediné mungo dokáže z malého množství udělat opravdu velkou úrodu klíčků. A já jsem zkusila tu druhou metodu, v té děrované nádobě a na gáze a nejsem spokojená. Mungo sice naklíčilo, ale zdaleka to není takový úspěch jako v té krabici od mléka. Asi něco dělám špatně. Zatím ještě čekám co se bude dít dál, ale raději jsem už dala klíčit novou várku do krabice. Krabicová metoda je najistotu. A proplachuje se především proto, aby se v mokrých semenech netvořily zárodky plísní. To už by se nejednalo o zdravou potravinu, ale o vyloženě nezdravou. U miniaturních semen, jako je třeba ta řeřicha, je to proplachování dost ošemetné, protože se semena shluknou do jednoho místa. Tak řeřichu jenom rosím.
Řeřicha se pěstuje na mokré vatě nebo na gáze a pak se postupně střihá. A ta rohožka, co po ní zbyde se vyhodí, nebo usuší a spálí.
Jinak ještě jsem neměla čas zjistit, v čem jsem četla, že se nemá řeřicha konzumovat ve velkých dávkách a proč.
Ano, mám řeřichu na gáze, ale i tak není praktické ji proplachovat. Později už to nevadí, protože jakmile začne klíčit a trochu povyroste, tak už se v té gáze drží pevně, ale zpočátku se semínka pod proudem vody shlukují do jednoho místa. A ono to několik dní trvá, než vyroste natolik, že se chytí kořínky do gázy. Tak ji prostě proplachuji takovou stříkačkou a ne tou kuchyňskou sprchou, jako ta velká semena.
No já jsem dala klíčit poprvé i chia semena. Vyklíčily, ale je to tak jednou "do huby" a to jsem jich dala dost. To nestojí za tu námahu. V těch klíčcích z toho munga mám vlastně všechno potřebné a je toho opravdu hodně a člověk si pochutná. na ta miniaturní semínka by musel mít člověk náladu a babrat se s tím kolem dokola, aby toho bylo tolik, že by to mělo pro tělo opravdový dlouhodobý užitek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.