Nejste přihlášen/a.
Jojo, babka se vrátila z bezva oběda s rodinou, na oslavu narozenin vnuka a otázku našla. Myslím si, že monstera je naprosto vpořádku a nové listy začnou "děrovat". Rostlina, květináč i zemina vypadají skvěle. Určitě se jí dobře daří. Krásně poroste. Až bude velká, kupte květináč cca 35 cm v průměru a přesaďte ji. Ještě třeba není, protože ona nejprve zaplní květináč kořeny a až pak se věnuje zelené nadzemní části. V něm vydrží celá desetiletí, jako ta moje, která má víc jak 50 let. Časem ji rozstříhám, když je do stropu a založím rostlinu novou. Přemýšlejte, kam ji uvážete, opřete, až bude velká.
Našla. ...A že je nádherná!?
Četla jsem, že monstera nerada ve společnosti jiných pokojovek, že prý bojuje o energii nebo jim ji dokonce odebírá..
Určitě na světlé místo, ale né na slunko.
A víš, že je to možné. Nejdříve jsem se té myšlence, usmála, ale pak mi došlo, že kytky na skříňce za ní, vždycky pošly. I ty tchýniny jazyky, které jsou na fotce, už nejsou. Vzdaly to.
Je to z knížky o Feng šuei. Teoreticky by postýlka vedle ní nebo pod ní /kdyby byla na polici/ mohla být v negativní zóně.
Já mám s monsterou jiný zážitek. Léta ji měli tady v kadeřnictví v rohu. Obrovské listy, mohutná byla. Pak se místnost rekonstruovala a monsteru nešlo odnést. Pod linoleem totiž od ní vedly dlouhatánské kořeny. Prostě ty vzdušné visící kořeny zapustily někde pod lištu a táhly se podlahou. Možná si tak přibírala vláhu a nevímjaké živiny.
Skvělá! Rostlině se líbí na světě hodně. Přesazovat ještě nemusíte a když má dobrou zeminu, tak ta, bez hnojení vydrží cca 6 týdnů. Koupila jsem si nádhernou begonii, ale živoří. Začala jsem se pídit proč a zjistila jsem, že je v "přepravním" substrátu, tedy v nějaké drti z kokosových ořechů nebo z čeho. Naprosto bez živin. Musím ji přesadit do kvalitní zeminy.
Já kytky hnotím tekutým hnojivem, mám ráda to hnojiovo s ptačím guanem. Na truhlíky i bytové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.