Nejste přihlášen/a.
2x
Nocenky mám ráda, ale u nás jsou jen jako letničky. Zimu nepřežijí.
Jinak určitě jsou vhodné rozchodníky, mateřídouška, pryšce, ozdobné trávy. Loni jsem měla poprvé i šantu kočičí a bez zálivky to dala i s oreganem. A těch včel, co na nich bylo
M.
2x
Levandule. Zimu přežije, po ostřihání se víc rozkošatí, a na místě je léta. I divizny snesou sucho.
Nevím, jakou mají zkušenost jiní, ale levandulím se u mne v nádobách nedařilo. Ta samá v rabatu v kamení na slunné straně parádní.
Stejně dobře v těchto podmínkách rostly šalvěje. Myslím na záhoně, né v truhlíku. V tom jsou zajímavé třeba i kosmatce.
Rozmarýn mám asi šestiletý v květináči na jižní straně. Má rád slunce. V zimě ho odnesu z balkonu na okno v mezipatří budovy. Voní a ozdravuje vzduch. Se zálivkou opatrně, hlavně v zimě přelitý chytne "bílou plíseň", takovou moučnivku jen na mladých výhonech. Ty pak zčernají. Staré větve jsou vůči tomu odolné.
zzoja.cz/...
0x
Zdravím. Maličko poopravím. Nocenky (mirabilis) se používají jako letničky, jelikož vykvetou již 1. rokem, ale jsou to trvalky a mají raději vlhko. V zemi udělají černou hlízu, s kterou se zachází jako s jiřinou. Čím je hlíza větší, tím bohatěji kvete a dělá větší keřík. Jinak, sucho snesou skoro všechny nízké kobercovky: floxy, tařičky, tařice, netřesky, karafiátky, zvonky, pochybky, rozrazily, delospermy... Ida
0x
Centranthus ruber, ta může být krátkodobější, honem jsem ji namnožila semeny, kvete pořád.
Oregano i vytrvalá majoránka, úžasně voní.
Saturejka horská - narozdíl od běžné sarurejky je to trvalka, taky krásně voní.
Mateřídouška bývá i s citronovou vůní, některé byly méně odolné v zimě, tahle mi přezimovala vždy snadno.
Tymián.
Ořechoplodec mi také vydržel sucho bez zálivky, jsou i druhy se žlutými nebo stříbrnými listy.
Kohoutek věncový, ale hlídám, aby se semeny nepřemnožil.
Šanta - nepeta fassenii, zvládala sucho lépe, než jiné druhy šanty.
Třezalky okrasné. Devaterníky.
Pelyňky i boží dřevec - citronová vůně, Coca Cola..
Perovskia.
Cibulky sněženek v létě ve stínu vydržely bez zálivky. Medvědí česnek taky. I jiné cibulky.
Sucho zvládnul i plicník, máme ten puntíkatý. I kakosty přežily. Sucho nevadí ani trvalce hosta, má nádherné barvy listů. Nezalévám ani ve stínu plazivé brsleny, i prudké slunce snesou. Většina keřů i ibišek syrský sucho zvládá dobře.. Při dlouhém suchu ale přestávají růst.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.