Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za kytku?

Od: zuzi58 odpovědí: 11 změna:

Foceno v půlce února na listnáči zalesněné stráni nad řekou Traun v Rakousku, v sousedství podléžek. Udivují mě ty listy, jsou takové chlupaté, trojčetné, není to na fotce moc vidět, že by ke kytce nepatřily? Byla tam jediná a na rozdíl od jiných jarních kytek, co se v okolí vyskytovaly (podléžka, čemeřice, začínaly petrrkllíče, bledule, sněženky) tagto byla jediná! Jsem v rozpacích, nevypadá to na křivatec ani na žádnou kterou znám

Co je to za kytku?
Co je to za kytku? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to orsej.

Taky jsem si to myslela, ale orsej má poněkud jiné postavení okvětních lístků. Snad to někdo pozná.

zuzi58
hodnocení

Děkuju, já si fakt nejsem jistá orsejem nejsem, o když je to nejpravděpodobnější. Na stanovišti osamocen, má méně okvětních lístků a hlavně chyběly ty typické listy - zelené jako lakované. Když se zvětší fotka je vidět, že stonek i listy jsou chlupaté, je chyba, že jsem ty listy nevyfotila blíže, to si vyčítám...

liska5
hodnocení

0x

To je nějaký pryskyřník / Ranunculus/ .

Teď kvetou hodně Tavolíny. Ty mají hned pod květem takové čárkovité listy, jako prsty. To tam nevidím. Ani chlupatej není.

72mona3*

Jestli mohu, tavolín opravuji na talovín;)
zuzi58
hodnocení

Ani jsem si toho nevšimla, naskočí to automaticky samo :)

liska5

Ano, talovín. A taky vím, co mne zblblo:

Ve Farebném atlase rastlín je toto Tavolín, i jako český název toho, co hledáme.

Navíc znám Tavolu a Tavolník, tak jsem ulítla...

72mona3*

Nevadí. My máme tavolu, tavolník a tavolníkovec:-D Proto ten rozdíl registruju. Talovíny miluju. Vypadají, jako by měly sukýnky.

zuzi58
hodnocení

Tak to je BINGO s pryskyřníkem, ten kosmatý je tomu nejblíže, hlavně odpovídají ty listy a počet okvětních lístků. Ale pospíšil si, v atlase stojí že kvete až v květnu a stanoviště - vlhké listnaté podhorské lesy - také odpovídá, třeba to je nějaká varianta :), ale pryskyřník mě vůbec nenapadl, právě proto že ho nespojuji s časným jarem... :)

hodnocení

0x

Orsey má jiné listy a víc okvětních lístků. Vypadá to jako pryskyřník plazivý, ale ty kvetou od května. Tipla bych sasanku pryskyřníkovou.

botany.cz/...

zuzi58
hodnocení

Díky za ohlas, sasanku pryskyřníkovitou znám, ta to nebude, nejblíž je praskyřník, podle listů kosmatý, ale jista si nejsem, měla jsem to lépe vyfotit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]