Vám by mohly šmakovat taky - syrové, vařené, dušené, zapékané... receptů najdete spoustu.
noe*
Děkuji,máme v rodině dijabetika,tak perfekt,asi se rozrustají rychle že.Hezky kvetou dají se využít i jako větrolam buď podel plotu nebo kolem záhonu,děkuji.
My je máme u plotu souseda místo neprůhledné síťoviny. Receptů na vaření najdete dost ale málo kde se dočtete, že jsou jedlé i syrové.Chutnaji Janko kedlubna s trochu oříškovou příchutí. Stvoly jsou šťavnaté i v pozdním létě, kdy už je tráva suchá takže je králíci miluji. Topinambury mají rády písčitou půdu. V Polsku u Baltu je dokonce jezedáci sklízí jenom tak že záhon projedou bránama a co vyleze navrch, to seberou, co zůstane v zemi je sadba na další rok. Takže to mají úplně bez práce. Já to většinou na podzim přejedu rotavátorem na menší obrátky. Velké seberu a zbytek zahrnu. Vy to budete mít pár let jako vzácnost takže na to tak brutálně nepůjdete ale aspoň budete vědět že i tak to funguje.
Skrábeš slupky? Někde psali že se neloupou ale já nerad šlupky ani na amerických bramborách takže bych je asi musel mít oloupané. Jenže jak jsou hrbolaté, samý výrůstek tak to škrábání je děsná piplačka. Vždycky to dopadne tak, že co nesním jako kedlubny, to přischne a žena to hodí těm králíkům.
Totak nemusíš je vůbec škrábat. Také je mám na zahradě a mám je ráda. Ale já jsem si koupila pořádný rejžáček a tím je krásně v lavoru vyrejžákuji, že jsou čisté jako "batolata" a i trochu sleze ta slupka, pokud jsou čerstvě nakopané. Je škoda je loupat a jde to dost těžko, jak píšeš, nemají hladký povrch.
To se nedá nic dělat. Ale je to škoda a není to nutné. Já čerstvě nakopané nikdy neloupu, ale možná, že když jsou delší dobu venku ze země, tak to je asi nutné.
lidus*
Ne, chyba je v mém muži on ani obyč brambory by nejedl se slupkou. Já je odrbu kartáčem, upeču v toubě a slupnu i slupku.
No, ono u obyčejných brambor je ta slupka trochu tužší, tak to bych ho pochopila, ale utěch topinamburů je fakt tenoučká. A co mu nic neříkat a jednou mu je udělat neoloupané, třeba to ani nepozná a když, tak je sníte sama. Ale nechci navádět.
A dejte je někde k plotu, vyrostou vysoké, něco jak drobnokvěté rozvětvené slunečnice, tak ať vám nestíní jiný záhon, nebo naopak, ať brání v pohledu do zahrady.
noe*
Stím pohledem do zahrady to je fakt,lidi jsou nevispitatelný,náš pes je naně alergickej na čumily.Dájí se použít i na výluh,jako je to s kopřiv na zalejvání,děkuji.
A mužou se i sestříhnout,aby je vítr nepolámal,budem je sázet spolu s topolovkama kolem záhonu,jako větrolam,děkuji inspirace dobrá,zákládáme nově zahradu.Trápí nás sucho tak topinambury super zelenina.Uš experymentujem pekli jsme chleba,nebo buchtu výborný vymyšnený recept.Kralíkum budem sušit natě na zimu ,jsou spokojený,hlavně za výběh žádný zavírání v kotcích,nejsou to trestanci hi.
Liško, já je nakrájím na plátky a griluji, i se šlupkou a vůbec ji tam necítím. Ale jak jsem psala, jím je hned jak je nakopu a to jsou křehké a ta slupka je tenká. A navíc pod tou slupkou je nejvíc vitamínů, tak podle mne je to škoda.
Vážení rádcové, myslím, že nebude vadit když sem přidám BATÁTY. Jaká je vaše zkušenost s pěstováním, kde koupíte sadbu a co pak z Batátů děláte? Chtěla bych zkusit vypěstovat, máme je rádi grilované, pečené v troubě. Pouze je kupujeme a stojí docela dost. Díky.
Já je ráda nemám, na mne jsou moc sladké a to mi nechutná. Raději mám dýně, sice jsou také nasládlé, ale zdaleka ne tolik. Na internetu píší, že batáty se mohou pěstovat i z těch koupených, ale mají se několik dní máčet, aby se vyplavil ten přípravek proti klíčivosti a pak nechat naklíčit, rozřezat na kousky s klíčkem a sadit jako brambory. Ale musí se prý vyvazovat, roste to do výšky. Existují i sazenice a to si přesně pamatuji, že si je sousedka koupila a neměla z nich vůbec nic.
lidus*
Suzy, děkuji. Zkuste je sypat nějakým gryl. kořením, tu sladkost to potlačí a chutná výborně.
Dobrý že se můžou kopat i v zimě.Semtam něco nakousaného od hlodavců.Batáty dobrý,před rojem rostli jak zvody.Jsou krásný listem tak květem.Hlavně nemají svoje přirozené nepřátele,jako brambory.Jen musíme dávat pozor na nenechavce,co slunce ukáže měsíc odnese.Brambory jsou věčinou drahé,tak chodějí krást,nepozorovatelně lidem urody.Bez chemije z vlastní úrody.
také mám topinanbury,ale syrové bych je nejedla.Je to cítět zeminou.Špatně se loupou.Já je používám na "bramborový" salát .S bramborami.Chuť nemají po oříškách,,je to jen napsáno ,ale chuť to celkem nemá.Čistím je kartáčkem na zuby jelikož mají hodně záhybů.Není to žádná dobrůtka jen tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.