Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně zasadit thuje na podzim

Od: clayman® odpovědí: 9 změna:

Zdravím Vás,
chystáme se na sázení živého plotu, thují smaragdových. Je toho cca 40m podél plotu, takže jsem výpočtem došel k tomu, že bude zapotřebí 100ks sazenic (zvolili jsme 40cm vzrostlé a chci je dávat 40cm od sebe). Předpokládám, že od plotu mají být také 40 cm - asi nechci, aby se mezi plotem z KB bloků + plaňky dalo před thujemi procházet - toť 1. otázka: Dát je blíž k sobě nebo blíž k plotu?

Hlína na pozemku je dost katastrofa sama o sobě. Klidně můžeme plácat hrníčky a nechat je pálit :), navíc je to krásně udusané. Moje představa je, že pro každou sazenici vykopu díru 30x30x30 nasypu koupený kompost (?) z OBI, aby měly z čeho růst a budu celou zimu (pokud nebude mrznout) zalévat...

otázka 2: kompost na zimu... nevyženou thuje a nezmrznou nové nevyzrálé výhony?
otázka 3: stačí vykopat 30x30x30cm?
otázka 4: zalévat tak, aby hlína nikdy úplně nevyschla nebo jednou za 14 dnů?

Všem díky za postřehy a nápady, které mi můžou pomoci. Termín sázení je příští týden!

doplněno 08.10.08 11:12:

40 cm od plotu je vlastně blbost, když jejich šířka má být 50 cm, takže měním na 20-30cm od plotu, je to ok? ;)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jdi di toho s odvahou.
1. 40cm je ideální stav2. kompost nebo rašelina bez obav3. vykopat více, nejlepší by bylo vykopat 40 - 60cm hluboký a minimálně stejně široký pás...4. zalévat tak, aby hlína nikdy nevyschla, ale ne zas tak, aby byla přemokřená.Vzdálenost je od 50cm a více (někde se doporučuje 30ks na 10bm), já mám např. skoro 70cm a je to neproniknutelná bariéra...Dílu zdar!doplněno 08.10.08 11:21:Ono záleží na druhu - mé stromy mají v průměru skoro 80cm...doplněno 08.10.08 11:23:... a mrkni se sem: jakbydlet.cz/...
hodnocení

díky, přímo v zahradnictví doporučují 3ks na 1bm, jinde říkají, že se rozrostou na šířku 50-60cm... z toho mi vychazí 40cm, že to bude brzo nepropustná clona. Kdybych chtěl čekat déle, 50cm by byla asi rozumná volba.

Jsem rád, že kompostem nic nezkazím. Rašelina mi uniká - měl jsem za to, že v rašelině nejsou žádné živiny, proč ji tedy dát?

Ještě bych se zaseknul u té vzdálenosti od plotu... nevím jaká je "běžná praxe", stříhá se až to co přeroste plot nebo pár cm před plotem z cihel? Aby to nějak slušně vypadlo...

Rašelina je hlavně kvůli udržení vlhkosti, současně okyseluje půdu, což zeravu vyhovuje. Nerozumím otázce o střihu. Myslíš na výšku nebo na šířku? Já stříhám jen výšku, protože tento plot mám jako předěl mezi zahradou a místem, na které nechci koukat... Na šířku si strom udržuje pravidelný válcovitý tvar. Stříhám zhruba ve výši dvou metrů.

hodnocení

myslel jsem střih šířky... zase nechci tím plotem přijít o kusanec pozemku, takže kdybych jej plácnul 30 cm od plotu, asi by jej dokázal prorůst, takže by pak musel následovat střih.

ze střihu na výšku jsem také v rozpacích, měl jsem za to, že se má stříhat od mala, ale teď jsem se dočetl, že se má stříhat až po dosažení požadované výšky... pak se prý začne rozrůstat do šířky.

No, já nevím. Já ten plot mám už nějaký ten rok, nevím přesně kolik už je to vlastně let. Na výšku jej stříhám tak tři, možná čtyři roky. že by se po střihu začal zvětšovat průměr bych neřekl. Po prvních střizích se délka větví vyrovnala v celé výšce stejně, jak jsem psal, jsou to vlastně válce... On ten stromek poroste do výšky poměrně rychle, nevím, jakou máš plánovanou výšku, ale střihat budeš překvapivě brzy.

hodnocení

ještě poslední otázka. Zítra chci thuje objednat a přepadla mě otázka, zda se nám thuje vůbec hodí. Přiložím jednu fotku z internetu podobného plotu, který budeme mít. Může někdo pohledem říct, zda se za něj thuje vůbec hodí? Znám jen kombinaci pletiva + thuje. Zdený plot z plaňkami ne.. tak jsem nervózní! Výška by asi korespondovala s výškou dřevěné výplně nebo mírně nad.

Jak správně zasadit thuje na podzim

Plot na snímku je dost hustý, tak bych si položil spíš otázku, zda jej ještě tuplovat další neprůhlednou bariérou. Viděl bys na zelenou stěnu stejně jen z vnitřku, z venkovního pohledu by byla prakticky nepostřehnutelná. Proč za takový plot tedy ještě tu bariéru? Máš strach, že tě bude někdo šmírovat mezerami mezi plaňkami? A pokud je to zahrada mrňavá jak na snímku, považuji to za zbytečnost úplně... Výšku bych spíš nechal na stejné, nebo malinko nižší úrovni než je horní hrana plotových polí...

doplněno 09.10.08 09:54:

Jo, a taky budeš mít trochu problém s údržbou toho dřevěného plotu - jak se k němu chceš z vnitřní strany dostat?

hodnocení

pozemek mame větší než dům na obrázku, ale fakt, že příjít o půl metru je možná zbytečné. Plaňky chceme o něco řidší, ale jestli nebude lepší dát zvnitřní strany takovou tu zelenou síť než hustý živý plot, který nám to hrozně uzavře... při natírání bych se nebránil plaňky vysadit, dát stranou a natřít vedle... dělá se to tak celkem běžně.

*smich* Tak to si jen slibuješ a nejsi rozhodně sám... Já mám plot vařený, pole se dají vyjmout a jednoduše přestříkat - kolikrát myslíš, že jsem to už dělal? Jednou! A hned jsem pochopil, že to není to pravé. A tak jsem po tom díle zasadil podél plotu před domem loubinec... Je to hezké a plot si pod tím žije spokojeně. Je masivní, pokud někdy začne reznout, bude mu určitě trvat destrukce dýl než můj život...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]