Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Pokud používáte petky tak, že jim uděláte ve spodku díry a zahrabete je k sazenicím proto, abyste lili do petek vodu, která nateče díky té petce rovnou ke kořenům a tím nezavlažujete povrch půdy, ale všechna voda nateče jen pro rostlinu, pak je vše v pořádku. Za tu krátkou chvíli, než nateče ke kořenům potřebné množství vody, se nestačí z petky vyloučit žádné škodliviny. (Takto zalévám ty nejpotřebnější rostliny již několik let - večer). Ale pokud voda v petkách stojí hodiny a třeba i na slunku, pak se určitě do té vody škodliviny vylučují. Ida
Ten odkaz je jen pro ilustraci. Na Aliexpress se jich po chvli hledání 12 koupí za 3.30
Dneska mi přišly.
Ano, já je na AliExpress kupovala a byly větší než hrdla našich pet-lahví. Už je to ale několik let zpátky a rozhodně to tak bylo, nemám důvod si vymýšlet. V dnešní době už se dají určitě koupit se správným závitem, na evropské pet-lahve. Tenkrát jsem je objednala, protože jsem byla zvědavá jak to bude fungovat, ale praxí jsem zjistila, že ty zobáky absolutně nejsou nutné. Navíc jsou tam ty dírky docela malé. Na kapkovou závlahu to je asi dobré, ale rajčata, dýně, lilky a cukety, kde pet-lahve používám, se to moc nehodí. Rajčata nezalévám každý den, není to doporučováno, ale jednou dvakrát do týdne podle počasí a větší dávkou vody a nebudu stát u každé sazenice a čekat než to vykape. A i pro ostatní rostliny se mi to vyplatilo. Ale ať si to každý dělá dle vlastního uvážení a zalévá jak mu to vyhovuje. Já už jsem v jiné otázce návod, jak to dělám já dávala a nemá smysl se opakovat. Já jsem s tímto způsobem zalévání spokojená a nevěřím, že by rostliny byly nějak ohrožené. Voda mi proteče témeř okamžitě rovnou ke kořenům. Lahve neměním každým rokem. Tyhle co mám, budu používat už čtvrtou sezonu, nejsou totiž vystavené slunečnímu záření, neboť je jejich největší část přece v půdě. Nad zemí kouká tak 5 cm. Myslím, že jsem s tím začala v roce 2016. A rozhodně tím ušetřím dost vody, protože nestéká do cestiček a navíc nezavlažuji případný plevel.
A mimochodem, já si nestěžovala, ale konstatovala jsem, že tenkrát ty nástavce opravdu nešly na naše lahve našroubovat. Byly větší. Pak tady Clayman psal, že stačilo na hrdlo namotat pásku a to mne tenkrát asi nenapadlo.
Když to totak v téhle době koupil a našrouboval, dle fota, na naší PET láhev, tak je to asi OK. Pokud ovšem s tím nedělal nějaké harakiri.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.