Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pet lahve vs záhon

Od: noe* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,jsou pet lahve škodlivé,jestli je mužem používat na zahradě na zavlažování,za puštěné v záhoně u každé sazenice, má někdo skušenost,nebo jiný nápad jak bojovat se suchem v létě.děkuji za rady inspiraci

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Pokud používáte petky tak, že jim uděláte ve spodku díry a zahrabete je k sazenicím proto, abyste lili do petek vodu, která nateče díky té petce rovnou ke kořenům a tím nezavlažujete povrch půdy, ale všechna voda nateče jen pro rostlinu, pak je vše v pořádku. Za tu krátkou chvíli, než nateče ke kořenům potřebné množství vody, se nestačí z petky vyloučit žádné škodliviny. (Takto zalévám ty nejpotřebnější rostliny již několik let - večer). Ale pokud voda v petkách stojí hodiny a třeba i na slunku, pak se určitě do té vody škodliviny vylučují. Ida

jabraka*
hodnocení

2x

Mohu odborně potvrdit,že se z PET lahví žádné škodliviny uvolňovat nemohou.Rozklad tohoto plastu pomocí slunečního záření je sice teoreticky možný,ale trvá i tak strašně dlouho(století)

JABRAKA

rv*
hodnocení

1x

Škodlivé? V pet lahvích se prodávají potraviny, limonády, pivo.

priklad1*
hodnocení

1x

PET lahve jsou určeny pro jednorázové použití. Já to nezkoumal, ale bylo publikováno, že při opakovaném použití, třeba na stáčené víno, se již uvolňují toxické látky. Na druhou stranu, na něco umřít musíme.

noe*
hodnocení

Při zahřátí sluníčka ,se do pudy uvolnují toxické látky,bylo to řečeno odborníkem v zahradnictví,tak nevím
rv*

Jaké toxické látky? U vás v zahradnictví pracuje chemik - toxikolog?

hodnocení

0x

Když jsem měla chalupu, dělali jsme to běžně, protože jsme jezdili jen an víkend. Dávali jsme j,e hlavně k rajčatům. Nebojte se.

hodnocení

0x
Jestli nechceš petky zakopávat do hlíny tak tohle je taky možnost
m.gearbest.com/...
Na Aliexpress se to dá sehnat ještě malinko levněji ve větší serii. Výhodou proti petkám je možnost nastavit to jako kapkovou závlahu. Teda pokud zas někdo chytrej neprohlásí polyetylen za jedovatý :) petky to z procesu zalévání nevyřadí jen to nabízí lepší regulaci zálivky.
doplněno 12.02.20 14:30:

Ten odkaz je jen pro ilustraci. Na Aliexpress se jich po chvli hledání 12 koupí za 3.30

Dneska mi přišly.

priklad1*

Údajně to má jeden malý problém. Někdo kdo to koupil z Aliexpress si stěžoval, že závit toho nástavce se vůbec nehodí na naše PET lahve

Já myslím, že tahle flaška je podle nápisu dost "naše".

Pet lahve vs záhon
priklad1*

Netuším. Myslím že to psala suzymon. Ta má skoupený celý Aliexpress

priklad1*

Tady ten lemar měl asi špatné hroty.

poradte.cz/...

noe*
13.02.20 19:43
hodnocení

Pecka joj

hodnocení

0x

Ano, já je na AliExpress kupovala a byly větší než hrdla našich pet-lahví. Už je to ale několik let zpátky a rozhodně to tak bylo, nemám důvod si vymýšlet. V dnešní době už se dají určitě koupit se správným závitem, na evropské pet-lahve. Tenkrát jsem je objednala, protože jsem byla zvědavá jak to bude fungovat, ale praxí jsem zjistila, že ty zobáky absolutně nejsou nutné. Navíc jsou tam ty dírky docela malé. Na kapkovou závlahu to je asi dobré, ale rajčata, dýně, lilky a cukety, kde pet-lahve používám, se to moc nehodí. Rajčata nezalévám každý den, není to doporučováno, ale jednou dvakrát do týdne podle počasí a větší dávkou vody a nebudu stát u každé sazenice a čekat než to vykape. A i pro ostatní rostliny se mi to vyplatilo. Ale ať si to každý dělá dle vlastního uvážení a zalévá jak mu to vyhovuje. Já už jsem v jiné otázce návod, jak to dělám já dávala a nemá smysl se opakovat. :) Já jsem s tímto způsobem zalévání spokojená a nevěřím, že by rostliny byly nějak ohrožené. Voda mi proteče témeř okamžitě rovnou ke kořenům. Lahve neměním každým rokem. Tyhle co mám, budu používat už čtvrtou sezonu, nejsou totiž vystavené slunečnímu záření, neboť je jejich největší část přece v půdě. Nad zemí kouká tak 5 cm. Myslím, že jsem s tím začala v roce 2016. A rozhodně tím ušetřím dost vody, protože nestéká do cestiček a navíc nezavlažuji případný plevel.

A mimochodem, já si nestěžovala, ale konstatovala jsem, že tenkrát ty nástavce opravdu nešly na naše lahve našroubovat. Byly větší. Pak tady Clayman psal, že stačilo na hrdlo namotat pásku a to mne tenkrát asi nenapadlo.

noe*
13.02.20 19:45
hodnocení

Pecka wau

Nebo použít tavnou pistoli, už přesně nevím Ale vzpomínám si, že jsme se o tom bavili.

priklad1*

Když to totak v téhle době koupil a našrouboval, dle fota, na naší PET láhev, tak je to asi OK. Pokud ovšem s tím nedělal nějaké harakiri.

Harakiri se nekonalo. Jen jsem si našel prodejce který měl u popisu zboží nafocený flašky koncernu Coca Cola a dokonce i průměr a stoupání závitu.
priklad1*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]