Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množení hrušky-jablka

Od: fibi® odpovědí: 4 změna:
Má někdo prosím obstojnou úspěšnost s mnozenim řízkováním. "Našel" jsem strom které plodí žluté plody které vypadají jako jablko ale chutnají jako hruška. Roubovat rozhodně neumím, Vždy když jsem to zkoušel tak to skončilo fiaskem. Proto se ptám jestli nemá někdo vysokou úspěšnost v množení řízkováním a eventuelně poradí postup. Tenhle strom totiž chci ale vlastně ani nevím co to je :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud se vypěstuje pravokořený ovocný strom,nemusí to být výhoda.Jeho odolnost proti chorobám i dalším vlivům prostředí je rozporuplná.Mnohem jistější a určitě jednodušší je naroubování vhodné podnože.Já jsem získával podnože z výrůstků(aplégrů) z kořenů zdravých stromků.Nechal jsem ho rok prokořenit v květináči a na jaře uřízl nad kořeny a roub použil rovnou ze stromu ušlechtilého.Rozhodně do dvou měsíců je znám výsledek.

JABRAKA

hodnocení

0x

Vypadá jako jablko a chutná jako hruška... není to hruška Nashi? Je jich více odrůd, popis odpovídá. Jsou hodně šťavnaté.

Osobně se mi líbí množení hřížením. Na jaře tak chci zkusit šeřík, který by měl jít. Větvička se rozřízne v půlce, ale nechá na keři/stronu a ta druhá půlka se dá do vody nebo hodně mokré půdy. Pověsí se to na strom a několik týdnů opatruje. Snad pak pustí kořeny.

Jedna z mnoha ukázek na yt:

doplněno 06.02.20 12:07:

vilik*
hodnocení

0x
U nás existuje služba jednoho staršího pána, který na základě vašich požadavků do roka připraví stromek na míru.
Spočívá v tom, že vybere vhodnou podnož do vašich podmínek a na ni naroubuje rouby z vašeho stromku.
A zas tolik to nestojí. Určitě i u vás existuje nějaký spolek zahrádkářů, kde byste se mohl poptat.
Množení řízky je sice možné, ale není bohužel zárukou úspěchu. Už kvůli tomu, že nevíte, jak stromek vyroste a jak bude v budoucnu prospívat. Navíc riskujete, že než se váš pokus na několikáté podaří, mateční stromek uhyne.
Vy byste měl ale stejně nejlepší, kdybyste sem dal fotky stromu, plodů a listů, a podle identifikace koupil stromek normálně komerčně prodávaný.

floro*
hodnocení

0x

Jen bych doplnila, že se asi jedná o asijskou hrušeň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]