Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PH 4,8 roztok na sadbovací kostky

Od: suzymon® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, koukala jsem na internetu na ty sadbovací kostky a našla jsem několik druhů. Ale všude píší, že se musí namočit do roztoku pH 4,8 až 5 a já nevím co tím myslí. Našla jsem sadbovací kostky značky Grodan a ani nejsou drahé, ale nevím jak udělat ten roztok. Znáte to někdo? Díky za odpovědi.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi má to nějaký důvod. "Před použitím nezapomeňte VŽDY vše, co je z rockwoolu (sadbovací kostky i rohože), prolít (namočit) dostatečně ve vlažné vodě. Doporučujeme vodu o teplotě 25 stupňů. Voda musí mít vyladěné pH na 5,8 - 6."

Je to však jen doporučení... stačí ve vodě rozpustit vitamín C (kyselina akorbová), jde o množství. Chtělo by to pH metr nebo papírky na měření pH... nebo přesný poměr a v tom případě přesnou váhu na 0,1g.

Osobně se mi ten materiál rockwool na sadbu moc nelíbí. Používá se pro akvariní rostliny (vypadá tak) a sadbovače si z toho neumím představit, že by se rozpadly v záhonu jako jiné lisované z přírodních materiálů.

jabraka*
hodnocení

2x

pH 4 - 5 je dost velký rozsah,je to v podstatě slabě kyselé prostředí,které odpovídá výluhu z rašeliny.Ta bude asi základní součástí sadbové kostky.

JABRAKA

hodnocení

Jabrako díky, ale právě že není, protože tam píší, že ty kostky se musí přes noc namáčet v tom roztoku pH 4,8 až 5. A mně šlo o ten roztok, jak bych ho udělala. Mezi tím co se zde bavíme, tak jsem našla všelijaké ty roztoky, ale je to nějak moc složité, tak se na to vykašlu. Dojedu si pro výsevný substrát a budu to dělat jako vždycky.

hodnocení

2x

Tak jsem se díval o čem se vlastně bavíte. Našel jsem: namočit ve vlažné vodě (25 stupňů) s pH 5,8 až 6. Sedm je neutrální reakce, takže bych z toho nedělal vědu, do dešťovky bych cmrdnul trochu sodovky (kyselá) a namáčel. Já zůstanu u výsevních substrátů.

hodnocení

Díky pckop, já se na to také vykašlu. Také pojedu postaru. Mně vždycky na jaře napadne nějaká konina a zbytečně vyhodím peníze. Už jsem si místo toho objednala raději novou folii na foliák. :-D

111®
hodnocení

2x

@suzymon: hele vykašli se na to, kup si Lignohmát a nažeď na světlý čaj a tím to zalej, podporuje kořenění a vitalitu ...použitelný celoročně na cokoliv..ano byde to slabě kyselé..výluh humidových kyselin to je..

hodnocení

111, díky. Dala jsem do vyhledávače, je to sice "lignohumát" a ne "lignohmát", ;)ale neznala jsem. Určitě si to koupím.

Humát se prodává neutrální a kyselý

hodnocení

Aha, já tomu právě moc nerozuměla. Já znám právě ty jify, co stačí aby se nacucaly třeba dešťovky a tak jsem si myslela, že tohle je podobné a snad i lepší, ale zarazilo mne právě to upozornění na tu pH hodnotu. Já se o to zajímám proto, že jsem loni koupila sadbu v takových krabičkách, kde bylo 6 kostek substrátu a v každé byla sazenice s pěkným kořenovým balem. tak jsem si myslela, že tohle je něco podbného. Ty jify se mi moc neosvědčily, nebo já to s nima neumím.

Mám nejraději malé plastové sadbovače. Po vyjmutí rostlin vidím v jaké stavu mají kořeny a můžu je narušit, aby se v záhonu větvily lépe. Je to fakt znát. Jinak jsou stočené do kulata a dlouho trvá než si najdou cestu ven a často to ani ne pořádně.

Zatím sázím do truhlíku a pak hezké kousky s pravými listy dávám do kelímků od jogurtů, kde už vydrží až do záhonu. Min půlku rostlin protřídím a vyhodím. Proto ten truhlík.

Sazím na husto, semínkám úplně nevěřím. :-D

PH 4,8 roztok na sadbovací kostky
PH 4,8 roztok na sadbovací kostky #2
hodnocení

A teď jsem našla tohle hotchilli.cz/... tak tyhle kostky se snad nemusí namáčet do žádného speciálního roztoku, když tam je napsáno, že už jsou obohacené o ty živiny.

8Kč za jednorázový květináček s půdou mi přijde hodně, ale pokud je to koníček proč ne... Pro mě je to drahý. :-D Sázíme cca 15 rajčat a 8 paprik, půlku sazenic vyhodím... potřeboval bych ten pack za 400kč na rok a to bych si raději ty rajčata asi koupil v obchodu.

hodnocení

Claymane díky, tak já to také nechám "plavat". Ono to bude hodně podobné těm jifám a ty mi teda opravdu nevyhovovaly. Já jsem si chtěla ušetřit práci, ale nakonec bych z toho neměla asi nic. Normálně to dělám také jako Vy, ale pak jsem líná to přesazovat. ;)

hodnocení

" sadbovací kostku lze díky svým vlastnostem opakovaně použít a zajistí vám unikátní rozvoj kořenového systému pěstované rostliny."Tak tomuhle teda vůbec nerozumím. Jak je možné, že tu kostku mohu opakovaně použít, to mi nejde do hlavy. Přece když do ní dám semeno a rostlina prokoření, tak ji pak dám celou do záhonu. Tak ji přece nemůžu použít znova. Asi mi něco uniká, něčemu nerozumím. jedná se o tuhle.

substraty-hnojiva.heureka/...

jabraka*
hodnocení

0x

Vloni jsem vysel semínka rajčete do koupeného univerzálního substrátu,vyklíčila ale zakrátko začaly rostlinky hynout,až zašly.Zopakoval jsem sadbu znovu do vlastní zeminy z kompostu a za měsíc jsem měl krásné pevné sazenice.Takže mnoho vědy skoro škodí.Není nad zkušenosti.

JABRAKA

111®
hodnocení

0x

jo Lignohumnát, jsem se upsal. Jify nebrat , měl jsem je jednou a už nikdy, stejně se z toho musely sazenice vyřezat, nefunguje to jak píší, že to prokoření...vysévám když do kalíškú tak do plastu, nebo si můžete udělat z novin na trubce válečky, které dole založíte a naplníte zeminou. Tohle se v zemi rozpustí..

hodnocení

No ty jify mám ještě nějaké v šupleti. Také jsem nebyla spokoijená. A to s těma novinama jsem zrovna dneska viděla na internetu, kde to ukazovali. Ale já mám dost plastových kelímků od jogurtů a tak podobně, tak jsem celkem vybavená. Dokonce jsem si koupila i ty vyhřívací dečky pod semínka a ty už jsem vyzkoušela loni a jsem moc spokojená. Tady jsou hodně drahé, ale já koupila v Číně na Aliexpress a jsou fakt výborné. Vzešla mi semínka spolehlivě, protože nekolísala teplota toho substrátu. A vzešla i rychleji.

111®

teplota je dost důležitá rajčata a papriky tak 28°C, ale nejraději je dám na odličovací tampon na roztok Lignohumnátu a až se vavrbí klíčky tak je pinzetou zastrčím do provlhčeného substrátu , ty co kořínek neukázaly ny stejně nevzešly nebo by byly slabé..

hodnocení

No já právě vždycky měla problém s tím udržením teploty. Všechno předpěstovávám na verandě, která je celá zasklená a jelikož je část na Východ a zbytek na Jih, tak přes ta okna slunce svítí přímo na sadbu. Ale jelikož v noci prostě netopím, tak se za noc semena asi prudce ochladila a měla jsem s tím dost problémy. Tak jsem koupila ty dečky a loni už se mi to nestalo a semena vzešla. Ale to s tím naklíčením je dobrý nápad. Je pravda, že klíčivost je v dnešní době u všeho mizerná a tak to také letos zkusím udělat jako Ty.

hodnocení

0x

Lignohumát je bezva, určitě si ho kupte.:)

hodnocení

0x

Ten důvod už znám. Ty kostky mají příliš vysoké pH, které není vhodné pro růst rostlin. Tím roztokem s nízkým pH ho neutralizujete. Takže bez toho vám v tom nic moc nevyroste.

hodnocení

Clayman díky, já jsem to nakonec neobjednala a dělám to po staru. Akorát jsem si koupila ten Lignohumát, když ho teda všichni vychvalují a uvidím, jakto bude fungovat.

hodnocení

0x

Myslím, že příhodné pH bude mít roztok, vzniklý rozpouštěním superfosfátu. Nevím, kolik toho budeš pořeboat. Když dáš do kbelíku na dno tak asi0,5kg superfosfátu a zaliješ vlažnou vodou a necháš aspoň přes noc stát, měly by tam zůstat nějaké nerozpadlé granule. Tím dostaneš nasycený toztok CaHPO4 s pH kolem 4,5 - 5. Nespotřebovaný roztok včetně nerozpuštěného superfosfátu můžeš použít na pohnojení kytek, podpoříš tím kvetení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]