Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu.Od října minulého roku mám Orchidej Oncidium.Když jsem jí dostala, zrovna odkvétala.Nechala sem ji odkvést a když uschnul stvol, odstřihla jsem ho na nynějších asi 5 cm.Od té doby se o ní starám tak, jak bych myslím měla.Každý den rosím, nenechávám stát ve vodě apod., roztlince se jinak docela pěkně daří.Vypadá tak, protože jí neustále lezou nové a nové listy a za ten rok, co jí mám se docela rozrostla.Ale nekvete mi.Občas ji pohnojím malím množstvím...Nevím v čem je chyba, pátrala jsem na internetu ale nějak sem se toho moc nedozvěděla...Mohl by mi prosím někdo poradit?Moc děkuji za odpověd a přeji pěkný večer
Dobry den, mne taky nekvetla.Skoro rok.Kazdych 14 dni ji davam do lavoru s hnojivem na kvet a vodou - necham ji tam tak dve hodiny.Hnojivo musi byt primo na orchidej a nyni mi uz kvete.Taky zalezi na jakem miste ji mate.Ja ji mam na jih na okne - nesmi mit ale pruvan.Myslela jsem, ze ji i vyhodim.Odchazela mi a najednou vyhonek a pak tri kvety.Dulezite je pravidelne ji hnojit.To se mi osvecilo.
Není to tak jednoduché. Oncidium je druhově velmi bohatý rod a protože pochází z různých klimatických zón, jsou různé i nároky na prostředí, v kterém se jednotlivé druhy nacházejí. Méně náročné druhy jsou vhodné pro pěstování v domácnosti. Všeobecně se dá říci, že pro většinu těch doma pěstovaných platí, že jim vyhovuje teplejší prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí s umístěním na východním či naopak západním stanovišti. Nesnášejí přímé jižní slunce. Zálivka je během růstového období celkem bohatá, během vegetačního klidu naopak minimální, skoro žádná. Přihnojuje se jednou za měsíc jen slabě (nejlépe speciálem). Je to rostlina epifytní (až na výjimky), přesazuje se jednou za rok (na jaře) do speciální směsi pro orchideje. Je dobré ji ještě obohatit o trochu suchého bukového listí a dřevěných štěpek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.