Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho roste plíseň?

Od: syn odpovědí: 3 změna:

Mám otázku, jak dlouho trvá než vyroste plíseň na potravině? Když si přivezu z krámu třeba rajče, a do druhého dne je na ní plíseň, znamená to že ta potravina už byla plesnivá když jsem ji kupoval?

Děkuji.

doplněno 04.02.20 16:14:

Mně se to právě taky stalo. Je zajímavé že na ta rajčata byla 60% sleva, ale vypadala úplně normálně, zdravě, ale cca do 16 hodin od přivezení nákupu byla na polovině z nich plíseň. Jako byla u nich cedulka "spotřebujte ještě dnes" ale jak to ten obchod může vědět, že to do zítřka zplesniví.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím si, že už i v ten den předtím v tom rajčeti plíseň obsažená byla. Jaká je rychlost růstu (množení) za určitých podmínek nevím. Tady je výňatek z jednoho článku:

Měkké potraviny totiž obsahují hodně vody, takže plísně mohou snadno a rychle růst pod jejich povrchem, což nemusí být snadno vidět. Stejně tak se v těchto potravinách snadno a rychle množí baktérie.

Tady je odkaz na ten článek

cs.medlicker.com/...

jabraka*
hodnocení

1x

Viditelné úkazy plísní se projeví až několik dní po infekci.Podle teploty to může trvat až týden

Koupil jsem v nejmenovaném hypermarketu sýr v neprodyšném balení v lednici po týdnu mi sýr zplesnivěl.Zárodky se zvenčí dostat do obalu nemohly,musel být tedy infikován už u výrobce.

JABRAKA

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Ano, je to tak. Pokud se na povrchu objeví plíseň, znamená to, že plísní (podhoubím) je už prostoupena celá potravina. To, co je vidět na povrchu, je dospělá fáze plísně (houby) = jakási plodnice s výtrusy, kterými se množí => vzduchem se roznáší po okolí. Růstu plísní svědčí vlhko a teplo => čím delší dobu tyto podmínky má, tím rychleji plíseň roste. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]