Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování mungo fazolí

Od: clayman® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
zkoušel jste někdo pěstovat mungo fazole? Uzrály v pohodě s našich končinách? Nemáte fotku nebo popis jak velkou rostlinu čekat?

Pěstování fazolí samozřejmě znám, zajímá mě mungo. Nic kloudného se mi nedaří najít. Našel jsem jen něco v angličtině...

Díky

Pěstování mungo fazolí

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý večer clayman.Mungo fazole je všeobecný název bobovité rostliny VIGNO ZLATÉ. Dá se v ČR pěstovat, ale s ohledem, že to je tropická rostlina, tak prý pro pěstování jsou vhodnější fóliovníky nebo alespoň zakrývání netkanou textilií. Při výsevech na venkovní záhon bez ochrany sice rostlina lusky vytvoří, ale kvůli vyššímu výnos je nutná delší vegetační doba, kterou mají rostliny u nás jen v nejteplejších oblastech.ve skleníku. Zkušenost sice nemám, ale našla jsem toto :

Vigna na české zahrádce.V květnu až červnu vyséváme semena do sponu 40 x 40 cm po dvou k vhodné opoře. Popínavá lodyha se brzy přichytí a doroste až do výše 150 až 200 cm. Tvoří tenké lusky dlouhé až 1 m. Právě proto ji také čeští botanici dali název dlouhatec čínský.Lusky jsou rovné až šavlovitě prohnuté, na povrchu hladké, tmavě zelené. Ledvinovitá semena mají smetanově bílou barvu s charakteristickou černou nebo žlutou skvrnou – očkem.Jako subtropická rostlina je vigna poměrně náročná na slunné stanoviště s dobře propustnou půdou a dostatečnou závlahou. Naopak ji nemusíme jako jiné bobovité rostliny prakticky vůbec organicky hnojit, tím bychom zbytečně podpořili nárůst zelené hmoty na úkor lusků.Bude vděčná za pravidelné kypření a odplevelování půdy. V našich klimatických podmínkách dosáhneme spíše bohaté úrody zelených lusků, semena často nestihnou dozrát.

liska5
hodnocení

1x

Myslím, že při vší snaze se to u nás nevyplatí. Já mungo nakličuji pravidelně. Myslím klíčky na jídlo. Kilo suchých semen se dá sehnat i za 70,-Kč a na misku klíčků stačí malá štaprlička fazolek mungo. Kupodivu i ty koupené u Vietnamců byly všechny klíčivé.

jajaja*

No to sice jo ale jen v případě, že chceš používatvyzrálé sušené plody - ale co jsem pochopila tak rod vigna je zajímavý mj tím, že tvoří lusky dlouhé mnohem vícenež nše fazole - a tolik nenadýmají... takže na sklid lusků už to dává smysl...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]