Nejste přihlášen/a.
Vysvětlete mně prosím vzájemnou vzdálenost rostlin. Když koupím nějaká semena, například rajčat nebo meloun,... je tam uvedena vzdálenost rostlin od sebe v ose X a Y, například: 50, 70 cm. To, čemu nerozumím je, zda tomu vyhovuje situace, kdy není zachována tato vzdálenost ze všech stran. Ne kvůli další rostlině ale prostě proto, že je tam sklo skleníku. Rostliny tak sice navzájem mají vzdálenost jako na obalu sáčku se semeny ale ne tak zcela to bude v pořádku, když prostorově jsou poblíž skla skleníku a tedy růst "za sklo" nemohou. Na druhé straně, pokud bych neměl sázet u skla, potom se do skleníku vlastně nic nevejde. Jak jsou tyhle vzájemné vzdálenosti rostlin myšleny v realitě pařeniště a skleníku?
Je to takový obecný návod, není potřeba se tím otrocky řídit do puntíku. Můžete se přizpůsobyt vašim podmínkám a uvidíte. Například jsem se divila, proč dcera dává tak blízko papriky k sobě. Ona mi tvrdila, že si navzájem pomáhají a že jim to dělá dobře. Tak jsem to zkusila podle ní a opravdu byly pěkné, nijak nestrádaly. U vašeho skleníku by se ve vedrech, která bývají opravdu velká, mohly rostliny popálit o sklo. Opřela bych tam desky polystyrénu.
V melounech se člověk brodí, tam je spon veliký a skleník zcela zaplní. Ty ať si pěstují někde na jihu venku na poli. Když sázím rajčata jen jeden max. dva řádky, tak často dávám rostliny blíž k sobě, než je doporučeno. Kdybych s nimi měla osázet větší plochu, tak spon dodržím. Pokaždé zvažuji přístup k rostlinám /vylamování , sklizeň/ a větrání, protože v takovém srpnu je ve skleníku, jako v tropickém pralese. Bujná vegetace a dusno.
Zdravím. Já to chápu tak, že každá rostlina má určitou potřebu živin, světla a vzduchu. Jsou-li moc hustě, navzájem si stíní, ubírají živiny a nedostatečně mezi nimi proudí vzduch (plísně). To všechno přispívá k oslabování rostlin a různým nemocem. Proto se udávají doporučené rozestupy, které jsou vyzkoušené, že růstu a plození prospívají. U skla skleníku bude světla dost (spíš pozor na spálení slunkem), a když neopřete rostliny přímo o sklo a necháte tam při sázení trochu prostoru + dodržíte vzdálenosti na zbývající strany, mělo by to být v pořádku. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.