Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízkované muškáty - přihojování

Od: zmatenka® odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu. Na konci září jsem si nařízkovala muškáty do zeminy na výsev a množení a s práškovým stimulátorem. Do dnešního dne jsou v sadbovačích (takhle označovaných "Sadbovače/přepravky, série TK/PL"). Úspěšná v pěstování jsem dosud moc nebyla, ze 70 řízků se mi jich chytilo jen asi 30. Mám je na okně v místnosti, kde je tak cca 10°C, zalévám je odstátou vodou když vidím, že je zemina proschlá. Některé rostliny jsou asi 20 cm vysoké, některé menší (bohužel nemohu vložit svůj obrázek). A teď k otázce. Mám je teď přesadit do většího květináčku, zastřihnout, přihnojit, nebo ještě vydržet, nebo co s nimi dělat? Nerada bych o ně přišla. Fotografii matečných rostlin jsem si vypůjčila z internetu.

Nařízkované muškáty - přihojování

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Já jsem si brala z matečných rostlin řízky nejdřív až v lednu. Vy máte náskok aspoň 3 měsíce. Jestli jsou plně prokořeněné, tak bych to po pár týdnech riskla. Přeci jen kolem konce ledna už něco startuje do jara. Ale asi bych nehnojila, dokud v novém substrátu nezakoření. Ten je pro začátek dost výživný.

Počkáme, co napíšou jiní.

hodnocení

Liško, děkuji za odpověď. Překvapilo mě, že jste brala řízky v lednu. A já jsem si myslela, že jsem je brala hodně pozdě, protože se píše, že se mají brát v srpnu, ale to byly po těch vedrech dost ubohé. Proč mi jich tolik nepřežilo je mi záhadou. Já s přesazením tedy počkám a budu se modlit, aby bylo co přesazovat...:)

liska5

A co se s nimi děje, že nepřežijí?

hodnocení

Prostě nějak zaschnou. Začíná to u vrcholků, postupuje to po stonku dolů. Lístky zasychají, stonek "zgumovatí" při stále zeleném stonku. Jiným černá stonek směrem od kořínků. Smutný pohled...

liska5
hodnocení

0x

Ono chladno a více zálivky přeje houbovým chorobám. Klidně si někde, ideálně v únoru nastříhejte další řízky, namočte do prášku stimulátoru a zasaďte. Jen opatrně z vodou a hodně světla! Já je tak množila v mezipatří při asi 15 stupních.

liska5
hodnocení

0x

Jestli by měly postupně hynout, tak si ty zbylé dejte do bytu na okno. Hlavně méně vody a více světla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]