Dobrý den, potřeboval bych poradit co mám dá delat s rostlinkou, kterou jsem si přivezl s korinkama tyden zpatky z malediv. Tam mi řekli, ze Vydří 2-3 dny na cestě v zavazadlech. Cestoval jsem jen jeden den, hned jak jsme přiletěli, tak jsem banánovnik zasadil do hlíny a zalil vodou. Začal jsem ji rosit, aby měla vzdušnou vlhkost, ale asi po 5 dnech mi začali hnednout listy a to dost rychle, chtěl bych Vás poprosit o radu, čím to muže být způsobeno, jestli je to jenom stresem ze změny porostedi, jestli se osype a za tyden mi začnou růst nové listy, nebo rostlinka je mrtvá. Dekuji mockrát za rady a tipy.
Ja bych nehazel flintu do zita. Bananovniku mame nekolik a obcas nektery vypada ze chcipne a uschne/uhnije az ke korenum. A za par tydnu najednou vyrostou tri nove. Prelity je tedy urcite, presadit do smesi pisku a jen trochu vlhkeho substratu a nechat nekde v teple, casem se uvidi.
ferda
Mockrát dekuji, snad se banánovnik vzpamatuje, kořínky jsem očistil, dal jsem do suché hlíny a vsiml jsem si ze začínají růst další nové kořínky, tak snad to bude dobry. Uvidim za tyden jak na tom je, snad nebude problem v tom, ze mi odešly listy.
Banánovník je citlivý na ulití a hnědnutí listů je u rostlin častým znakem že ulité jsou. Asi jsi mu tím žes ho po přesazeni hodně zalil, moc nepomohl. Vytáhni ho, shnilé kořeny ostříhej, omatlej prachem z dřevěnného uhlí a strč do velkého písku. Teprve kdyby se zmátořil ho můžeš dát do lepší hlíny. Moc bych tomu ale nevěřil že se vzpamtuje. doplněno 10.01.20 23:23: Ach ty automatické opravy.. Samozřejmě do vlhkého ne do velkého písku
ferda
Dekuji za radu, zatím jsem to dal do suché hlíny, ostrihal jsem zhnile kořínky a vsiml jsem si, ze začínají růst 3 další nové kořínky, tak snad rostlinka nebude ještě mrtvá a vzpamatuje se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.