Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zakládám přírodní zahradu a potřebovala bych poradit, jaké trvalky popř. bylinky mám zasadit, aby k nám létali motýli a včely, čmeláci.
Děkuji.
0x
Nepeta fassenii, mám více typů rodu nepeta. Nepeta cataria mi brzo hyne, tu kočky ničí moc.
Rozchodníky, všechny, obzvlášť jsou plné hmyzu ty vysoké, co kvetou jako málo trvalek na podzim.
Saturejka horská
Čmeláci se nám i zasekávali v květech růží, užívali si je. Bylo to vtipné.
Mateřídouška
Centranthus ruber, tu hmyz miluje hodně, je zázračná, i bílokvětá.
Ale bílé květy obecně lákají hmyz malinko méně, i trošku méně voní.
Motýly láká i kazící se ovoce, jeho nektar. V loňském teplém podzimu bylo několik motýlů i na plodech kiwi. Jinak třeba na švestkách na zemi..
Je vtipné mít v létě bzučící kytičky.
0x
Ono záleží kde, myslím klima, orientaci vůči slunci, druh půdy, jestli v rovině a jak zahrádku velkou. Může to být jen bylinková zahrádka nebo zahrada v anglickém stylu, kdy je to něco jako vylepšená příroda třeba s kouskem lesíka, loučkou, kameny, jezírko/?/
Tak mi dva dny trvalo, než jsem si vybavila jméno modře kvetoucích keříčků, co jsem před pár lety vysadila a na které jdou motýli spolehlivě! Ořechokřídlec /někde píšou ořechoplodec/, lidově modrovous. Je to keřík od půl do 1 m. Chce slunné stanoviště, snese docela sucho, zjara ho sestřihnu tak 25 cm, a v půli léta rozkvete na nových větvičkách a voní. Kvete skoro až do října. Je více druhů, mám tři, z nichž jeden má světle zelené listy a dva tmavozelené. Keříky trochu připomínají budleu- motýlí keř. Ten ale vyroste o dost výš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.