Nejste přihlášen/a.
Jak správně postupovat při výchovném řezu stromku třešně, ve tvaru štíhlého vřetene? Na podzim jsem vysadil třešeň Lapins, na podnoži Gisela 5. Prvé patro stromku je již zapěstováno. Tři větvičky jsou dosti silné, cca jako 2/3 kmínku těsně pod nimi, rostou v úhlu asi 45 stupňů a ohnout je do vodorovné polohy už nepůjde. Čtvrtá větvička je kratší a slabší. Co s tím provést na jaře a jak postupovat v dalších letech?
Podle rtoho,kde jsou obrosty nejplodnější(zda na krátkém nebo dlouhém dřevě) ta zakracovat na podzim letorosty.V místě,kde nepokvetou.Odstranit křížící se větve(letorosty) a ty,které zahušťují korunu.
JABRAKA
Mnoho místa na tu třešínku na své zahrádce nemám, právě proto jsem si koupil tu, na slaběrostoucí podnoži. Rád bych jí pěstoval ve tvaru štíhlého vřetene, avšak zkušenost s tímto žádná Informace na internetu o pěstování vřetene jsou dosti kusé, vše pouze o jabloních, o třešních téměř nic. Co jsem se dočetl, tak zvané polokosterní větve štíhlého vřetene by měly nepravidelně vyrůstat po celém obvodu stromku, v téměř vodorovné poloze a neměly by být příliš silné. Na zakoupeném stromku však je zapěstována zcela klasická korunka, se 4 dosti silnými kosterními větévkami, z nichž ty nejsilnější přihnutím do vodorovné polohy již upravit asi nepůjdou (jedna slabší ano). Jiná varianta nežli dosti krátký řez všech větví současné korunky, s ponecháním pouze několika pupenů zřejmě nebude. Kmínek stromku by měl v příštím roce zesílit, nově vyrůstající letorosty by oproti němu měly být slabší nežli jsou nyní a měl bych dbát o to, aby s kmínkem svíraly zhruba pravý úhel, tím pádem příliš nesílily a nerostly moc do délky. Zkušenosti s pěstováním štíhlého vřetene však nemám žádné a nevím, zda je tato má úvaha je správná? Má představa je, že ten stromek bude maximálně do 3 metrů šířky a cca 3 metrů výšky.
Pomalurostoucí třešeň mám také,vypěstoval jsem si ji sám,z podnože ptačky,která vyrostla na Šumavě ve výšce 1000 m,stromek je starý 60 let a má tam průměr 10 cm.Počasí mu nedovolí větší růst a je to v podstatě už zafixováno v genech.Z kořenových aplégrů jsem vypěstoval podnože anarouboval jednak chrupku,jednak višni.Roubovance rostou od zemního roubutři větve volně dosažitelné ze země.jediné,co potřebuje,je opylovač u sousedů.Pokud už má stromek zapěstovanou korunku,nenutil bych ho do sloupu,má totiž kořenový systém už navyklý na určitý rozsah větví.reagoval by intentzivním růstem vlků.
JABRAKA
Jinak, zapěstování vřetena je úplně stejné jako u jabloní, jen s tím rozdílem, že peckoviny nanahrazují větve tak, že byste je pak ustřihnul na čípek (jak jako u jádrovin).
Jak vysoko je korunka zapěstovaná? Ale jinak to vůbec nevadí. Sice by byl lepší špičák, ale podpoření prorůstání pupenů níž můžete podpořit tzv. kroužkováním nad oním pupenem. Ohnutí větví lze docílit jejich zatížením, i když budou lehce do oblouku, tak to nevadí, jen musíte případně dohlídnout na prorůstání pupenů v tom ohnutí (viz obrázek Slivoň). Nebo je ustřihněte úplně a a zapěstujte větve znovu z obrostu, co vám teď v létě naroste.
Obrázek stromku přikládám. Výška kmínku je 65 cm. Vím že špičák by byl pro zapěstování vřetene ideální, poroučet si v obchodech takto moc však možné není. Stromek jsem koupil a co s tím teď? Větvičky korunky už příliš ohnout asi nepůjdou a mimo to, zdají se mi být dost silné. Četl jsem, že polokosterní obrost by u štíhlého vřetene neměl být silnější, nežli 1/2 kmínku pod rozvětvením. Silnější výhony se prý mají odstraňovat? Silného seříznutí korunky zjara s následným růstem mnoha vlků bych se asi tolik nebál. Vždyť stromky po výsadbě se zjara seřezávají vždy dosti hluboko a ještě navíc, peckoviny na to vlčení nejsou tolik choulostivé. Přečetl jsem si však i to, že po vysazení stromku se u štíhlého vřetene již zapěstovaný obrost zásadně nezakracuje A teď babo raď?
Co se týče případného výchovného řezu v dalších letech, o tom nějakou představu mám i když praktické zkušenosti s pěstováním štíhlého vřetene nejsou zatím žádné. Jde spíše o to, jak nyní naložit s tou dosti silnou korunkou? Co s těmi kosterními větvemi a co s terminálem? Já jako možnou variantu vidím, seříznout větévky korunky na cca 3 očka. Slabší větévku na vnější pupen, ty silné bych seřízl na vnitřní. Nové letorosty, vyrůstající z těch nejvyšších vnitřních pupenů na silných větévkách pak na podzim odstranit a k dalšímu pěstování použít slabší letorosty, vyrůstající z očka pod ními. Samozřejmě dbát, aby úhel nově vyrůstajícicjh letorostů vůči kmeni byl blízký 90°. Terminál zakrátit asi 50 cm nad?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.