Zdravím. Dřín je dřevina schopná dorůst v dospělosti do výšky 7 metrů. Ale velice dobře snáší řez, takže je možné ho udržet daleko nižší a ne tak široký. Jsou vyšlechtěné i odrůdy (Devín a Titus), ty dorůstají jen do výšky cca 2,5 - 3 m. Dřín roste jako keř, řezem se dá vytvarovat jako strom. Je velmi nenáročný, jen potřebuje dost sluníčka a spíš sušší stanoviště, ne mokrý jíl. Je u nás plně mrazuvzdorný. Pěstuje se nejen jako okrasná dřevina třeba do živých plotů, pro brzké a bohaté jarní kvetení jako potrava včel, ale i pro zdravé plody (dřínky) plné vitamínů - hlavně C. Z dřínků (nejlépe přezrálých temně rudých) se dělá marmeláda, šťávy, kompotuje se...Dřív se pěstovaly skoro na každé zahradě, protože plody pomáhaly starším lidem s tuhou stolicí. Jsou vyšlechtěné i odrůdy s daleko většími plody, a ty jsou roubované na kmínek => takže koupíte už přímo stromek. Ida
Je to keř jako každý jiný. Neroste tak rychle, kvete na starém dřevu, větví se vstřícnými pupeny, tudíž potřebuje tomu upravit řez. Ne každoroční zmlazovací, spíše udržovací, nicméně, čím méně, tím lépe. Lze jej pěstovat soliterně i v živém plotě.
Dřín- svída. Do malé zahrádky ne. Jedině, jak píše Ida, nějaký šlechtěnec. Tu ho mají v zahradě MŠ a museli ho vzít u země, jak rozbujel do všech stran, aniž by měl nějakou péči. Jen rostl na slunném místě. A ty dřínky jsou ultrakyselé. Zase možná ty vyšlechtěné budou jedlejší...
Mám toho zakrslíka 3m. Výšku, která byla psaná 2,5m překonal asi po 15 letech bez hnojení a zálivky. Vydrží i ta skoro měsíc trvající letní sucha bez zálivky. Plodí vzorně, ale plodil dost za dlouho, možná po 7 letech, nevím. Má červené plody, když jsou tmavé, chutnají jako kyselá višeň. Plodí v době, kdy jsou takové plody vzácné. Pokud člověku vadí kyselost, při povaření kyselost zmizí, jako u višňového kompostu. Myslím, že i v bowli by úplně dříny nahradily višně. Nepečuji o něj. Jen jsem odstranila ještě tenké větve, co rostly u země, nedalo se u něj dobře procházet. Když dozrály plody, sedl si na keř kos a plody shazoval na zem. Pak si je kosi odnášejí, jako třešně. Vysoký druh mám také, kvete a plodí i mladší rostlina, ale mám mladý, ještě neudržel plody, ale kvetl. U roubovaného žlutoplodého druhu se uvádí, že je sladší. Nabízeli ho třeba v zahradnictví Droždín. Pokud chcete čaj, kyselost Vám vadit nebude. Narozdíl od višní nebo třešní plísněmi plodů netrpí nikdy. A mráz květy zvládají dokonale, tak plodí vždy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.