Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fialce vadnou lístky

Od: evca* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, prosím o radu, několik let pěstuji africké fialky a letos mě začínají vadnout spodní lístky,jsou jako gumové a visí přes květináč.Jsou stále na severním a východním okně,zalévám 1x týdně.
Děkuji

Fialce vadnou lístky
Fialce vadnou lístky #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Podle druhé fotky je přelitá určítě a podehnívá. Také se zalívá do misky a ne vrchem, aby se nenamočil stonek. A nakonec. S přibývajícím věkem fialky ze spodu ztrácí listy a vzniká jakýsi kmínek.

ester
Mohu poprosit o radu?Fialky,které si koupím,vždy kvetou jen květy ty pěkně rozkvetlé,poupátka vždy uschnou,čím to je,nebo kde dělám chybu..Tolik poupátek přijde vniveč..;-(

72mona3*
hodnocení

7x
Řekla bych, že je přelitá. Teď v zimě potřebují mnohem méně vody a i jednou týdně může být moc. M.

hodnocení

5x

Když mi u fialek občas některý lístek ovadne tak, jako na fotce, ihned jej odstraním. Připojuji se k názoru, že jsou přelité.

hodnocení

2x

Je přelitá, ale žádná hrůza, taky se mi to někdy stane. Povadlý lístek se dá lehce odstranit odloupnutím pod trsem listů prstem přímo u středu rostlinky. Výborně se množí...zakořenit ve vodě /nechat jen asi centimetr stonku/ a pak do zeminy...třeba do kelímku od jogurtu. Za pár týdnů jich máte několik desítek. Já je pak, když už jsou silné, položím v přízemí u poštovních schránek a za 2 hodiny jsou rozebrané. Totéž nádherně kvetoucí ibišky. Na přelomu února a března všechno zkrátit až o 2/3 ...lépe potom narůstají a kvetou...zbytek do vody zakořenit a pak do zeminy. Zase 2-3 týdny více zalévat aby "vodní kořínky" pustily ty správné. Ibišek na rozdíl od fialky potřebuje víc vody a nádherně se odmění. DOBRÉ POŘÍZENÍ !

evca*
hodnocení

Díky za Vaši odpověď, když jste se zmínila o ibišku,tak toho využiji,dostala jsem odnože pokojoveho ibišku, paní krásně kvetl, já ho mám rok, krásné listy,ale květy nikde.Každý říká, že je ibišek jako plevel a mě stále nekvete.

Ibišek jednou za 2 týdny mírně přihnojit hnojivem podporující květ /= s fosforem/, ale mně ibišky kvetou i bez přihnojování a květy mají celý rok, i nyní. Některé mají v průměru i 13-15 cm. Některé takové, jaký posílám, některé jsou krásně plné. Napište kde bydlíte, za 2 měsíce bych se mohl pokusit vám řízky dovézt, třeba jste blízko nebo při cestě. Ty co máte, zastřihněte polovinu nebo i o 2/3, jak jsem psal. Dejte si na google: ibišek.

Fialce vadnou lístky #3
evca*
hodnocení

Bydlím v Praze, zkusím ibišek ostříhat.Zastrihla jsem ho v lednu, když jsem si ho přivezla,od té doby mám spoustu lístků,ale květy žádné.

hodnocení

0x

Nejkrásnější fialky měla moje kolegyně. Měla je děrovaném parapetu, nad topením. Sezhora svítilo slunko, z dola hřálo topení, takže voda v podmiskách byla téměř horká. Zalévala je pouze do podmisky a ony nádherně kvetly. Měli jsme jich ve třídě spousty.

evca*
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi. Fialky zalévám pouze do podmisky a stojí na parapetu nad topením. Nikdy se mně to nestávalo,aby takhle uvadaly. Je pravda, že některé mám již dost dlouho, tak je budu muset omladit.

hodnocení

0x

Přelitá a zaléváte spodem?

evca*
hodnocení

Zalévám jenom spodem a 1x týdně. Nahoře je zemina úplně suchá a jelikož je pod parapetem topení,tak mě to připadá akorát,nikdy předtím se mě to nestalo až letos a fialky pěstuji několik let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]