Nejste přihlášen/a.
Prosím mám modrou Orchidej, jak udržet modrou barvu květů? Mám ji nějak něčím podlévat, nebo přidávat nějaké modré barvivo do zálivky? Děkuji
Další květy už budou mít normální (zřejmě bílou) barvu. Doma barvení neuděláte.
Změna barvy květů vlivem pH je známa u hortenzií s červeným (růžovým) květem na modrou. Může mi někdo z odpovídajících sdělit, jak se zalitím kamencem, zapíchlou hliníkovou lžicí, zahrabaným alobalem nebo změnou ph změní barvivo v květech, když tam není přítomno. Nebo viděl někdo, že se tímto způsobem změní bílá barva na nějakou jinou?
Zdravím. Modrých květů u falenopsisů se nedaří šlechtěním dosáhnout, tak se, tuším, američani jako 1. uchýlili k umělému obarvení. Vyvinuli speciální barvivo z čistě přírodních látek, které kytku nazahubí a jehož složení není všeobecně známo (patent). Když se podíváte ke spodní části květního stvolu, najdete tam voskový hrbolek, kterým je ucpaný otvor po vpichu pro ono modré barvivo. Když vám hned po odkvětu stávajícího stvolu kytka vyžene další, může se stát, že i na tomto vykvetou mdré květy. V příští sezoně už modré nebudou. Pokusy s modrým inkoustem, tuší, modrou skalicí i potravinářským barvivem selhaly a kytku většinou zahubily. Takže bohužel, čekají vás už jen bílé či světlounce růžové květy. Ida
Modré zbarvení květin způsobuje hliník. Jsou na to speciální hnojiva, nebo prý stačí ke kytce zapíchnout hliníkovou lžíci, případně pod ní zahrabat kus alobalu. Každopádně je to znásilňování přírody a to nikdy není snadné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.