Nejste přihlášen/a.
Po opadání listí se odhalí v plné kráse stavba koruny stromu. Pro toto uspořádání větví, stavbu koryny existuje jedno (krásné) slovo, které jsem zapomněl a už dlouho se snažím vybavit si ho. Kdo poradí?
Koruně stromu se také říká větvoví. Ale to má tak blízko se slovu větev, že se asi nedá zapomenout...
Myslíte slovo, které se dá použít pro každou korunu stromu, nebo jen pro určitý druh? Protože jinou korunu - větvoví má rozložitý dub, jinou topol.
Mezi krásná a méně používaná slova řadím i slovo rozsochatá (koruna stromu) a slovo ostrev. Ale ostrve jsou osekané větve a setkáme se s nimi hlavně v heraldice.
Ano, strom má větve či větvení,snětě, haluze, korunu i habitus. Pročetl jsem i slovník terminologie dendrologie ale to co mi vázne na jazyku jsem nenalez. Nejedná se o konkrétní strom, lípu,buk či javor. Narosto obecně, jen v pozdním podzimu, nebo na jaře je vidět to krásné uspřádání větví v koruně. Má to své pojmenování ...
Nevím, co by to mohlo být za slovo, ale protože jsem vždy tuto krásu obdivovala, jen připojím zajímavost, že například nenajdete na stromě dvě větve, které by měly stejný tvar a stejný směr růstu. Pak je ještě zajímavé, že tvar koruny má vlastně tvar listu, který na tom určitém stromu roste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.