Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
všichni jsme to už viděli, ale prosíme o nápovědu:
- JAK se to jmenuje, jestli různé DRUHY
- JELÉ a v jakém množství
- RECEPTY
- cokoliv ...
Děkuji D.
Tuhle mochyni jsem měla na zahradě a ty kuličky uvnitř lampionků jsem jedla. Jasně že ne hrstí, ale pár ano. Nebylo mi nc a žiju. U sousedu v předzhrádce jsem měla dovoleno natrhat si celé stvoly. Usušila jsem je, pověsila špičkmi dolů a mám je jako moc hezkou dekotraci, ve váze. Ještě mám 3 větvičky schované do vánoční dekorace na stůl.
Mochyně (židovská trřešeň). Roste mi na zahrádce, běžně tu kuličku schovanou uvnitř jím. ALE: Musí být oranžová, pokud je nezralá (zelená) je prý jedovatá (nezkouším to). Někdo se jí bojí, ale: zelené brambory jsou také jedovaté a přesto brambory celý národ jí. (Nemyslím zelené brambory, ale brambory vůbec.) A to někdo dokonce i bez kmínu, jak se zde v nějakém dotazu píše. To bych nedala zase já.
Tak tahle mochyně zrovna moc jedlá není. Sice po ní neumřete na otravu, ale můžete mít potíže. Jedlá mochyně vypadá jinak ale musí se vypěstovat. Neroste divoce a pěstování je dost náročné. Zkoušela jsem to a plody mi dvakrát nevyzrály. ireceptar.cz/...
Lampionky jedlé mochyně nejsou rudé, ale bezbarvé. Tahle co máte je mochyně židovská, je to planá rostlina a s tou velmi opatrně. Také můžete na internetu najít, že jedovatá není, ale tady bych si dala sakra pozor. Nezapomeňte, že na internet může každý napsat cokoliv.
Poděkování
Určení a Shrnutí v okopírovaném textu:
Jistě to NEní: Mochyně peruánská
" Bobule mají chuť zasládlou a jedí se syrové a zadělané." [P 1] Nezralé plody obsahují dostatečné množství solaninu, aby vyvolaly gastroenteritidy a průjem u dětí. Zralé plody jsou prý jedlé.[6] Zbytek rostliny je pro vysoký obsah solaninu jedovatý.[7]
- jedovatost:
V souvislosti s mochyní se často hovoří o tom, zda je opravdu jedlá nebo jedovatá. Možná jste také slyšeli, že by se její plody jíst neměli, jinak vám hrozí otrava. Toto tvrzení se zakládá na pravdě jen částečně. Když dodržíte několik zásad, bude všechno v pořádku. Mochyně jako taková, není úplně prozkoumána co do obsahu látek. Řadí se mezi lilkovité rostliny, které obsahují alkaloidy. Ty dokáží při vysokých dávkách způsobit lehčí otravu, která je doprovázená zvracením apod. V tomto případě je řešení úplně jednoduché. Jezte jen vyzrálé plody a nikdy ne ty, které nejsou úplně zralé. Nikdy nejezte jiné části rostliny. Zralé třešničky chutnají i malým dětem. Není doporučeno jíst denně víc jak 15 bobulí.
+
- jedlost:
Z mochyně se sbírají zcela dozrálé bobule. Nejlepší a nejzdravější je rozhodně konzumace zralých a čerstvých bobulí. Doporučená denní dávka je asi 10 bobulek denně. Plody lze také usušit a používat je na odvar. Tam je dávka asi 10 sušených bobulí na 0,25 l vody. Sušená se může přidat do antirevmatických, ledvinových čajů nebo takových, které se používají na pročištění krve.
" Třešničky"schované v lucerničce se často podávají v luxusnějších restauracích, jako exotická ozdoba k různým masitým rožněným jídlům. Zdobí se jimi zákusky, moučníky a dorty. Sbírá se od konce prázdnin až do konce listopadu. Na sběr jsou vhodné jen plně dozrálé bobule, které už se vylupují z měchýřků.
opravdu ALE POZOR, protže v DISKUZI za článkem vyznívají ty komentáře opačně :
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.