Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez malin - jak a kdy

Od: rotorod® odpovědí: 8 změna:

dobrý den

mám červené maliny a dneska jsem zasadil od kolegy žlutou malinu. Maliny mám jen pro svoji potřebu do úst, žádné extra specjální pěstování. sklízeň byla letos cca srpen, září. Chci se ale zeptat nebo ujistit, kdy nejlépe udělat řez malin a jak?

co jsem se dočetl tak někdo píše že nejlepší na jaře a suché, odrodilé ufiknout u země a nechat pár prutů a ty jen zkrátit o kousek. Další píše že klídně se může ufiknout u země všechny.

Jak to tedy je prosím z vlastní zkušenosti? děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Maliny obvykle druhý rok po odplození usychají a na jaře rostou výhony nové.

JB

vilik*
hodnocení

2x
Letos vyrostlé pruty nechat, na jaře můžete, ale nemusíte, o několik cm a nebo i více zkrátit kvůli případným omrzlým koncům nebo prostě jen tak, aby nebyly přerostlé. Minulý rok vyrostlé a tedy už odplozené, suché, odříznout u země, klidně nyní.
Pozor na vícekrát plodící maliny, tam na podzim u letošních prutů máte už odplozené konce, ty můžete odřezat také, na zbytku porostou plody příští rok.
Lepší je dělat to na jaře, ale už jsem to letos všechno vyřezal a mám klid.

mak*
hodnocení

1x

Na jaře. Staré výhony vyházet a loňské půlku vyházet a druhou půlku zkrátit na 5 oček. Vše o země rozhodně ne, protože malina plodí na dvouletém dřevě, tady to, co jeden rok vyroste, další rok plodí.

111®
hodnocení

0x

já to řežu na 2x, na podzim pokrátím letošní dlouhé šlahouny, na jaře vřežu suché a ustřáhám namrzlé končky loˇbského střihu.

hodnocení

a nakolik to krátíš na podzim? já to mám cca 2m vysoké

111®
hodnocení

0x

ca na polovinu tak na 1m

mate59
hodnocení

0x

Tak určitě NE ufiknout všechny, to by nebyla pak úroda.Já vystřihnu u země hned po odplození všechny a nechám jen nové k roku, ty na jaře zakrátím na metr.Z nových některé zaplodili pár malin právě teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]