Nejste přihlášen/a.
Na základě jsme postavili 950l kompostér. Někde jsem vyčetla, že by se měl obsah kompostéru po nějaké době přeházet. To tedy nevím jak? Musela bych být trpaslík, abych se tam vešla. Máte někdo zkušenosti nebo radu jak na to? Dík.
Mám asi podobný kompostér, horem do něj házím trávu a rostlinný odpad, dolem vybírám kompost. Nic jiného neřeším. Dokonce bych řekl, že kdybych to zpřeházel a zamíchal čerstvé do hotového, že to bude horší. Na zahradě mám užitečnější práce, než přehazovat kompost.
Kompostéry mají být ideálně dva. Jeden rok se plní jeden, na podzim nebo na jaře se přehází do prvního a nechá se rok uzrát. To se plní druhá část.
Jde o to aby se promíchal obsah, většinou ho plníte nárazově jednotlivě po vrstvách různých materiálů, obsah se přehazováním provzdušní a promícháa pak má rok uležet, aby byl kvalitně uzrálý, zetlelý a homogenní směs.
Samozřejmě má být přístupný dešti, být ve styku s půdou (aby se do něj snadno dostaly mikroorganismy a makrofágové z půdy) a přístupný hmyzu.
já to vyřešil tak, že jsem plast celej zvedl, ve dvou, dal vedle, vrch hodil zpět a zbytek překatroval, co šlo použil , zbytky vrátil.
Jsou dvě možnosti. Kompostér rozebrat a to odehnité odspodu s vzít a dát např. na záhon, nebo odspodu odebrat rovnou, pokud do konstrukce kompostéru umožňuje. Osobně na nějaké přehazování kašlu a kompost je krásný. Vím, že by se to mělo, ale nutné to není. Akorát je potřeba dbát na to, aby složky byly jakžtakž vyvážené, např aby se tam necházela výhradne jen posekaná tráva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.