Nejste přihlášen/a.
Dají se jako sadba použít i hlízy kupované v marketech, nebo jsou nějak ošetřené proti klíčivosti? Kterou odrůdu byste doporučili? Budu rád i za jakékoliv jiné rady, včetně volby substrátu pro jejich pěstování na balkonu, díky.
Dělám to tak léta. Nevyplatí se mi kupovat sadbu, abych koupil 2-3kg na kousek, kde chci mít brambory. Když si to dobře naplánuji koupím v supermarketu 4kg brambor navíc tak měsíc předem než je chci sázet. Do toho měsíce spolehlivě naklíčí aniž bych s nima cokoli dělal zvláštního - máme je doma v teple.
Vždycky kupujeme brambory na salát A - takže i sadbu máme stejnou. Zatím vyrostly každý rok.
Substrát bych doporučil smíchat hlínu ze záhonu s kompostem... třeba 1:1, bude fungovat dobře. Jen bude těžké to uzalévat a nepřelít. Uzalévat to není snadné ani na záhonu.
Lidé mají na balkoně kde co ale slyším prvně, že i brambory tam pěstují. Kupte si sadbové brambory, odrůdu volte podle toho, zda ranná nebo pozdní, podle toho k jaké úpravě má sloužit. Letos jsem na vesnici kupovala brambory na uskladnění za 6Kč/1kg, vím, že ne každý má chalupu. V Brně dnes stojí asi 11Kč 1/kg, proč straší cenou brambor nechápu, letos bylo brambor víc než jindy. Proč to chcete dělat a stojí vám to za to?
Třeba to chce dělat pro radost? Určitě jich nevypěstuje metrák, ale rád zkouší něco , co ještě nepěstoval. Já už vyzkoušela kde co, sice výnosy byly velmi podprůměrné, ale přesto mě baví hledat a zkoušet něco nového .
@kami pěkné, je to asi roubovaná jednoletka. Tedy poměrně drahá záležitost, ale určitě zajímavá. I když je otázka jak jedny kořeny defakto uživí dvě rostliny a zda obě dají své maximum... jestli by nebylo lepší dát jak hlízu brambory tak sazenici rajčete.
Rané brambory (resp. ty, co jdou krátce po sklizni do obchodu) se chemicky neošetřují nijak, na brambory uskladňované ve velkoskladech se aplikuje přípravek proti klíčivosti Neo-Stop L300 zamlžováním do větracího zařízení cca 1x za 3 měsíce. (Proto by se mimochodem neměly takhle skladované brambory kuchyňsky upravovat se slupkou.) Druhá možnost jak bránit klíčení je skladování za teploty kolem 4°C, ale to se průmyslově moc nepoužívá, protože to má nedobrý vliv na kvalitu brambor.
Pěstování brambor na balkóně může být zajímavé hobby, ale praktický účel v tom nevidím, když jsou u nás běžně k dostání po celý rok.
Letos jsem brambory nasadila do kyblíků, spíše pro srandu. Jak na to, najdete několik videí na youtube. Třeba video od - zuzanamachova.sk
Ne na terase, balkoně, ale na zahradě, jako pokus, vedle kompostu. Na dno jsem dala pár trsů kopřiv, které dodaly živiny a použila kompost starý 3 roky. Jenom jsem zalévala a vytrhla případný plevel. Výhoda - žádné okopávání a přihrnování v řádcích motykou.
Na balkoně z toho budete mít akorát nepořádek. Protože budete muset přisypávat novou zeminu, zalévat a hlídat, abyste nepřelil /mít nádobu pod pytlem. Brmbr musí být ve vlhké zemině. Také žádnou parádu pytle neudělají.
Nachystat pytle se zeminou a po sklizni opět uklízet - to nevím, ale jestli nemáte doma co dělat.
Brambory žádnou parádu neudělají, spíše doporučuji, pokud byste ještě nikdy nic nepěstoval, rajčata, papriky, feferonky, bylinky. Budou průběžně zrát a Vy budete postupně sklízet. A mít z toho větší radost a potěšení než z brmbr.
V konečném výsledku 9 kyblíků jsem sklidila asi deset kilo, takže na několik obědů bylo, bez chemie. Dávala jsem obyčejné, malé brambory, co zbyly z nákupu, takže kdyby byly přímo sadbové, tak možná úroda byla větší.
Pokud bych do toho šla znovu, tak je postavím ne dozadu zahrady ke kompostu, ale přímo k sudu s vodou, aby to nebylo s konví daleko. Vy budete tahat vodu několik měsíců odkud? Máte byt s balkonem a vodu v koupelně? Abyste nenosil vodu přes obývák.
Už léta používám k sadbě na zahrádce části brambor z obchodu.Jakmile začnou vbram,bory ve spíži klíčit,odkrojím z brambory vrchlík s klíčky.Ostartní zkonzumuji.Vrchlík s klíčky vložím do kbelíku a když je naplněn,vrsrvu pokryjí kompostem,zaleji a umístím do chladna.Během měsíce klíčky zakoření a mohou se vysadit.Proto s akcí začínám v únoru,březnu,abych začal se sadbou v polovině dubna.První sklizeň může začít už v červnu.Záleží na výživě a zálivce.
JABRAKA
Brambory v supermarketech budou nejspíš ošetřeny proti klíčivosti, takže budete mít problém s jejich vzejitím. Lepší je si koupit sadbové brambory a ty pak už můžete "točit" i když samozřejmě lepší je koupit každý rok novou sadbu.
Na balkóně mužete brambory pěstovat v pytlích nebo sudech. Výnosy jsou překvapivě vysoké. Stačí na to běžný kompost. jen si moc nedovedu představit to sklízení.
jen tak pro srandu a také kvůli vnoučatům, máme na balkoně všechno možný. I brambory a třeba i batáty (tam byla letošní úroda fakt super ). A sazím normálně kupované třeba v Lídlu. Většinou potřebují delší dobu k tomu, aby vyklíčily. Musíte jim domluvit
. Buď vyklíčiš, nebo jdeš do bramborové kaše
Mimochodem - květ brambory je nádherný a ty batáty jsou celkově krásné jako rostlina
Jde mi především o kvalitu. Mimoto jsou teď brambory dost drahé a nepředpokládám, že příští rok to bude lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.