Nejste přihlášen/a.
Dají se jako sadba použít i hlízy kupované v marketech, nebo jsou nějak ošetřené proti klíčivosti? Kterou odrůdu byste doporučili? Budu rád i za jakékoliv jiné rady, včetně volby substrátu pro jejich pěstování na balkonu, díky.
Dělám to tak léta. Nevyplatí se mi kupovat sadbu, abych koupil 2-3kg na kousek, kde chci mít brambory. Když si to dobře naplánuji koupím v supermarketu 4kg brambor navíc tak měsíc předem než je chci sázet. Do toho měsíce spolehlivě naklíčí aniž bych s nima cokoli dělal zvláštního - máme je doma v teple.
Vždycky kupujeme brambory na salát A - takže i sadbu máme stejnou. Zatím vyrostly každý rok. ![]()
Substrát bych doporučil smíchat hlínu ze záhonu s kompostem... třeba 1:1, bude fungovat dobře. Jen bude těžké to uzalévat a nepřelít. Uzalévat to není snadné ani na záhonu.
Lidé mají na balkoně kde co ale slyším prvně, že i brambory tam pěstují. Kupte si sadbové brambory, odrůdu volte podle toho, zda ranná nebo pozdní, podle toho k jaké úpravě má sloužit. Letos jsem na vesnici kupovala brambory na uskladnění za 6Kč/1kg, vím, že ne každý má chalupu. V Brně dnes stojí asi 11Kč 1/kg, proč straší cenou brambor nechápu, letos bylo brambor víc než jindy. Proč to chcete dělat a stojí vám to za to?
Třeba to chce dělat pro radost? Určitě jich nevypěstuje metrák, ale rád zkouší něco , co ještě nepěstoval. Já už vyzkoušela kde co, sice výnosy byly velmi podprůměrné, ale přesto mě baví hledat a zkoušet něco nového .
@kami pěkné, je to asi roubovaná jednoletka. Tedy poměrně drahá záležitost, ale určitě zajímavá. I když je otázka jak jedny kořeny defakto uživí dvě rostliny a zda obě dají své maximum... jestli by nebylo lepší dát jak hlízu brambory tak sazenici rajčete. ![]()
Rané brambory (resp. ty, co jdou krátce po sklizni do obchodu) se chemicky neošetřují nijak, na brambory uskladňované ve velkoskladech se aplikuje přípravek proti klíčivosti Neo-Stop L300 zamlžováním do větracího zařízení cca 1x za 3 měsíce. (Proto by se mimochodem neměly takhle skladované brambory kuchyňsky upravovat se slupkou.) Druhá možnost jak bránit klíčení je skladování za teploty kolem 4°C, ale to se průmyslově moc nepoužívá, protože to má nedobrý vliv na kvalitu brambor.
Pěstování brambor na balkóně může být zajímavé hobby, ale praktický účel v tom nevidím, když jsou u nás běžně k dostání po celý rok.
Letos jsem brambory nasadila do kyblíků, spíše pro srandu. Jak na to, najdete několik videí na youtube. Třeba video od - zuzanamachova.sk
Ne na terase, balkoně, ale na zahradě, jako pokus, vedle kompostu. Na dno jsem dala pár trsů kopřiv, které dodaly živiny a použila kompost starý 3 roky. Jenom jsem zalévala a vytrhla případný plevel. Výhoda - žádné okopávání a přihrnování v řádcích motykou.
Na balkoně z toho budete mít akorát nepořádek. Protože budete muset přisypávat novou zeminu, zalévat a hlídat, abyste nepřelil /mít nádobu pod pytlem. Brmbr musí být ve vlhké zemině. Také žádnou parádu pytle neudělají.
Nachystat pytle se zeminou a po sklizni opět uklízet - to nevím, ale jestli nemáte doma co dělat.
Brambory žádnou parádu neudělají, spíše doporučuji, pokud byste ještě nikdy nic nepěstoval, rajčata, papriky, feferonky, bylinky. Budou průběžně zrát a Vy budete postupně sklízet. A mít z toho větší radost a potěšení než z brmbr.
V konečném výsledku 9 kyblíků jsem sklidila asi deset kilo, takže na několik obědů bylo, bez chemie. Dávala jsem obyčejné, malé brambory, co zbyly z nákupu, takže kdyby byly přímo sadbové, tak možná úroda byla větší.
Pokud bych do toho šla znovu, tak je postavím ne dozadu zahrady ke kompostu, ale přímo k sudu s vodou, aby to nebylo s konví daleko. Vy budete tahat vodu několik měsíců odkud? Máte byt s balkonem a vodu v koupelně? Abyste nenosil vodu přes obývák.
Už léta používám k sadbě na zahrádce části brambor z obchodu.Jakmile začnou vbram,bory ve spíži klíčit,odkrojím z brambory vrchlík s klíčky.Ostartní zkonzumuji.Vrchlík s klíčky vložím do kbelíku a když je naplněn,vrsrvu pokryjí kompostem,zaleji a umístím do chladna.Během měsíce klíčky zakoření a mohou se vysadit.Proto s akcí začínám v únoru,březnu,abych začal se sadbou v polovině dubna.První sklizeň může začít už v červnu.Záleží na výživě a zálivce.
JABRAKA
Brambory v supermarketech budou nejspíš ošetřeny proti klíčivosti, takže budete mít problém s jejich vzejitím. Lepší je si koupit sadbové brambory a ty pak už můžete "točit" i když samozřejmě lepší je koupit každý rok novou sadbu.
Na balkóně mužete brambory pěstovat v pytlích nebo sudech. Výnosy jsou překvapivě vysoké. Stačí na to běžný kompost. jen si moc nedovedu představit to sklízení.
jen tak pro srandu a také kvůli vnoučatům, máme na balkoně všechno možný. I brambory a třeba i batáty (tam byla letošní úroda fakt super
). A sazím normálně kupované třeba v Lídlu. Většinou potřebují delší dobu k tomu, aby vyklíčily. Musíte jim domluvit
. Buď vyklíčiš, nebo jdeš do bramborové kaše ![]()
Mimochodem - květ brambory je nádherný a ty batáty jsou celkově krásné jako rostlina
Jde mi především o kvalitu. Mimoto jsou teď brambory dost drahé a nepředpokládám, že příští rok to bude lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.