Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenuje žlutá podzimní kytka?

Od: natalie777 odpovědí: 14 změna:

Hezké odpoledne.

netušíte někdo, prosím, jak se jmenuje taková ta jasně žlutá podzimní květina, co v září a říjnu (a někdy i koncem léta) roste všude na okraji polí, rumištích, příkopech, na březích řek apod. a je jí všude plno? Trochu vzdáleně připomíná kopretinu - ale kopretina vratič to není. :) Má silné stonky, které jsou špatně trhat. Budu ráda za každý tip, děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x
Nejspis topinambur. Na starcek uz je pozde a nejspis nevypada jako kopretina :-D
lidus*

Floro,máte pravdu, toho jsou plné příkopy.

lidus*

Otázkou jsem se trochu zabývala. A protože se psem chodívám kolem zmiňovaných okrajů polí, kolem rumišť i břehů potoka, snažila jsem se vybavit si žlutou kytku kvetoucí v tuto dobu. Nic...

V odkazu od Liduš mimo jiné čtu o hustých porostech například v okolí Zlína. Hm, dost daleko... Pro mě překvapivé a informativní :).

lidus*

Bimbam, jedete-li v Brně šalinou z Bystrce směr Mendlák je tu žluto a žluto, bohužel mám špatnou zkušenost, kytky jsou plné nějakých breberek a ve váze nevydrží dlouho. Jeden rok měla dcera nápad, vykopat hlízy a vařit, no do dobrého to mělo daleko.

Vařit a pojídat hlízy něčeho co neznám, to může udělat jen ...*zed*.

lidus*

Ferax a kdo vám řekl, že to neznám? Mimochodem mám internet a umím obstojně číst, když nevím a nenajdu je tu poraďte a jeho dobří rádcové.

Taky mě překvapilo, že by se mohlo jednat o topinambur,neměla jsem tušení, že zplaňuje.Zřejmě roste jen v některých lokalitách, protože já tuhle rostlinu ještě nikdy neviděla.Díky poradně jsem zase o trochu chytřejší. Starček přímětník jsem tipovala proto, že taky, jako topinambur, kvete do října a jednotlivé květy mi kopretinu připomínají images.app.goo.gl/... , no řekněte, vám ne?

Spíše slunečnici .

@lidus - podle toho, že píšete žlutá kytka a nic bližšího, nelze soudit, že to znáte. Kdybyste napsala, že hlízy topinamburu konzumujete, je pak vše OK.

hodnocení

0x

Že by starček přímětník nebo starček raketolistý (ten ale roste jen v určitých lokalitách)

natalie777
hodnocení

Teoreticky by to některý starček být mohl,moc děkuji. :)

figurek*
hodnocení

0x

Topinambury kvetou teprve teď,,,,,,mám je na zahradě několik let.Jsou dobré pro diabetiky a vyrostou cca přes dva metry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]