Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosímo radu, zasadila jsem na záhon několi vřesů, spolu s levandulí, šalvijejí. Do jamky v vřesu jsem dosypávala speciální zeminu pro vřesy. Všchny rostliny se v pořádku chytly a jeden vřes sice ještě kvete ale část spodní, která by měla být zelená tak zčernala. Suchý není. Nevím co mu chybí, poradíte? Děkuji
4x
Vřes vyžaduje hodně slunce, jinak špatně pokvete a bude se vytahovat za světlem. Nepřelévat. Možná váš uhnívá, nebo dřevnatí spodní část a nic mu není. Největší nebezpečí jsou mrazy a slunce, proto na zimu zalít a zastínit chvojím. Nejhorší jsou jarní silné mrazy. To může lehce vymrznout. Na jaře ostříhat staré květenství, sestřihnout níže.
0x
Zdravím. Problém bude v tom, že šalvěj a levandule jsou byliny vyžadující v zemi vápník, zeminu kamenito-písčitou, na živiny chudší a spíš sucho + hodně slunka. Naopak dřevina vřes vápník nesnáší, neb Ca ho zahubí, zem chce lehkou lesní, vlhkou rašelinnou (přímo kyselou) + humus, stanoviště s toulavým stínem. Plné slunko po kratší období pouze "vydrží", ale nevyžaduje. Z toho jasně vyplývá, že na 1 záhonu všechny 3 výše uvedené rostliny nemohou prosperovat. Ida
No to je právě to zvláštní, mám je tam rozesety různě a jen ten jediný vřes, který je nejméně vystaven polednímu slunci oproti ostatním je černý, ostatní vřesy jsou uplně v pohodě třeba metr od něj, stejná půda, stejní sousedé, jak jsem psala do výkopu k vřesům jsem přidávala hodně té zeminy pro vřesy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.