Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Choroba švestky

Od: hellusjan odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, vloni jsme měli krásné švestky, veliká úroda. Švestka je pouze několik let stará. Bohužel letos bylo švestek výrazně méně a měli i různé deformace. Přikládám aktuální foto listů. Mšic ani jiných škůdců jsem si nevšiml. Můžete mi prosím poradit? PS: chtěl jsem vstoupit do diskuze v poradně, ale nikde jsem neviděl odkaz.. díky moc a hezký den, Hellus Jan
Choroba švestky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami*
hodnocení

0x
Ať dostanete odpovědi jakékoli, podle letošní plodnosti neposuzujte nemoc. Letos na jaře byl mráz v nejhorší čas, kdy jsou květy citlivé. Květy zničil. U nás na severu plodil pouze jeden myrobalán, líska a bobuloviny. Neplodily žádné švestky nebo slivoně, třešně, ořešák ani hrušeň japonská. I když kousek za kopcem mráz letošní plodnost nezničil úplně. Nešlo o nemoc. Jindy jsou úplně plné plodů.

hodnocení

0x

Já bych řekla, že se jedná o suchou skvrnitost listů. Zde si přečtete více manitera.cz/... › mykosy › sucha-skvrnitost-listu-ovocnych-stromu

Choroba švestky #2
Choroba švestky #3

rv*
hodnocení

0x

Změnami na plodech (a i na peckách, listech) se projevuje nejčastější choroba švestek - šárka. Léčí se to tak, že se strom vykope a nasadí se odrůda,která je tolerantní k chorobě - tedy onemocní, ale neovlivňuje to kvalitu úrody.

Poznat něco z listů, které na podzim mění barvu, usychají a opadávají jde těžko.

floro*
hodnocení

0x
Koncem rijna se ptate na listovou skvrnitost? Je podzim, listi zlatne, ruszne se zbarvuje a opadava. To co je na obrazku, je naprosto normalni podzimni jev, i ty flicky.
A jak uz bylo receno, podle jedne neurody nelze nic hodnotit, kazdy rok je uroda jina.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]