Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záchrana - škůdci na Ficus Ginseng

Od: hrachoj odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

zhruba dva měsíce mám bonsai Ficus Ginseng, které opadávají listy. Včera jsem si všimlul, že na listech tvoří černé skvrny a i drobné bílé chomáčky (viz. fotografie). Mohl by někdo poradit, co by to mohlo být za potvůrky a jak se jich zbavit, aby květina přežila?

PS: Nejsem zkušený pěstitel, je to má dalo by se říct první pokojová květina :)

Předem všem děkuji za rady

Záchrana - škůdci na Ficus Ginseng
Záchrana - škůdci na Ficus Ginseng #2
Záchrana - škůdci na Ficus Ginseng #3

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami*
hodnocení

2x
VLNATKA KRVAVÁ. Dospělá mšice po rozmáčknutí nechá červenou skvrnu. To, co mšice vylučují, dusí listy.
Tahle mšice nemá moc ráda vodu. Rostlinu bych omyla, lepkavé listy chvilku čistit třeba vatičkou. Sprcha asi nestačí. Hlínu bych chránila asi igelitem, pokud je smyji, zůstaly by v hlíně, tam i na květináči některé mohou čekat i teď. Puklice a vlnatku mi dobře ničí ty oleje na škůdce na rostlinách, rostlinám se po nich lesknou listy. Sukulenty tyto oleje nezvládají a tak jsem sukulentům mladé listy kvůli vlnatce otrhala, otřela suchým štětečkem u větších lístků a dala ji ven letnit, aby případná mšice přelezla pryč, už je čistá.
Lesk na listy jsem u jiných rostlin natírala štětečkem i do záhybů všude, abych ušetřila. Musí se hlídat i spodek listů. Existují i koncentráty Biool, ale ty neznám. Klasický stolní olej rostlinu zabije, udusí se. Mšice bývá i pod kůrou na kmínku.
Štětečkem lze i mšice smést, ale mladé člověk snadno přehlédne. Pak rostlinu víc hlídat. Teď jsem koupila i mladé palmy s ní. Tam se olej na listy kape i k základu listů, tam se skrývají.

hodnocení

1x

Chomáčky jsou červci, černé skvrny bych řekl, že je přelévání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]