Nejste přihlášen/a.
Ahojte ! Mám tři roky staré švestky na podnoži myrobalán. Jedná se o gabrovskou, stanley a čačanskou lepoticu. Děsně mi od léta vyrostly výhony, ale hodně. Jednak se mi to nelíbí a jednak nevím, kdy správě prořezat.Prý je vhodné na jaře, než začně strom pupenatět a nebo v době po odkvětu. A teď před zimou nemohu? A ještě mám moruši černou - keř, rovněž letoní výhony snad metr. Mohu ji nyní oflákat? Děkuji za rady.
Teď ne, až v době květu.
Doplnil bych způsob řezu jabraky.
Řez teď - namrznutí ran - klejotok - dotaz co s tím - krumpáč - nové stromky.
Řezat v plné síle. V květu, nejpozději hned po sklizni. Hlavně silné větve. Slabým to tolik nevadí. Roubují na Myrabolan, samá větev kde nic tu nic a jak to od kořenů obráží. Navíc půl stromů mi Čačanská odumřela. Mám Oulinskou koupenou na Myrobolanu samá větev. Narouboval jsem ji na nějakou starou pravokořenou šestku a je to krásný nízký stromek.
Děkuji za info. Já jsem teprve mladá a začínající, nemám tedy zkušenosti, jak to říct, z dřívějších let. Všecky zasazené tady na Valašsku, rostou hezky, velké přírůstky, ale u té čačanské je to volaké divné. Hlavně kolmé dlouhatánské větve, vůbec mi netvoří korunu. Stanley špica, tvoří hezký nízký košatý stromek a nejinak ta gabrovská. Všecko bude menšího vzrůstu. Myrobalan jsem četla, že je kvůli půdě, aby to v našich podmínkách pěkně rostlo? Oulinská mi nic neříká, musím se na to podívat, děkuji za tip. Chtěla jsem něco do kvasu a něco na chuť. Tak jsem si to tak namíchala.
Na podzim už je skoro pozdě na průklest.Ale zbavit stromek kolmo rostoucích letorostů a dalších,které vyrůstají nevhodným směrem,(Vlků)lze určitě provést.Stříhá se vždy na větevní kroužek,to znamená,že nezbude na kmínku žádný zbytek.Především vadí letorosty rostoucí do koruny.Zakrátit se mohou i nárůsty větví,které větve příliš prodlužují do šířky.
Odstraníme také větve,které výrazně projevují nějakou nákazu.
JABRAKA
No já jsem trouba, moc tomu nerozumím, zatím jsem se snažila vystřihovat v době léta kolmé dlouhé pruty z koruny. Ale do podzimu se to zase potáhlo. Já to jakoby zkracuji do délky, neumím to prostříhat, jestli mi rozumíte, bojím se toho :D. Asi pozvu ovocnáře...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.