Nejste přihlášen/a.
Druhy Václavek.
Já sbírám pouze smrkovou. Co je to za pařez? Jaký strom? I to by mohlo pomoci s identifikací. M.
Václavka vypadá úplně jinak. A spíše než Penízovku bych tipoval Třepenitku svazčitou, jedovatou dřevokaznou houbu, vyskytující se hojně v hustých trsech na starých pařezech. Barevný vzhled nejspíš bude ovlivněn lokalitou nálezu, popř. i hostitelským pařezem/dřevem.
Jedna z typických variet Václavky je zde. Pouze té žluté barvy bývá méně, obvyklejší je vybarvení do šeda, popř. do bíla.
@aja1946: Ájo, promiň, ale Václavka je vždy šupinatá. Neznám Václavku bez šupin.
Nesouhlasím s penízkovkami , ani třepenitkami, poouze václavky bývají takto zavinuté a obrázek je tomu podobný, pouze je třeba podotknout, že je více druhů václavek a dokonce i václavka obecná může mít různé výkyvy v barvě podle toho, kde roste A není to ani šupinatka. Navíc výše jmenované houby mají slabší nožiky.
Vypadají krásně a sbíhá se mi chuť.Určitě bude i pěkně vonět po houbách. Ale raději bych ji nejedla.
Tady se můžete podívat na honě druhů václavek.
NE!
Je to některá Třepenitka. Některé druhy jsou prý jedlé, ale já vám přesto radím nesbírat a neochutnávat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.