Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to václavka?

Od: david1 odpovědí: 11 změna:

doplněno 14.10.19 18:22: Dobrý večer. Je to Václavka prosim? Rostou nám v zahradce u pařezu. Děkuji

Je to václavka?
Je to václavka? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Ne, Václavka to není.

doplněno 14.10.19 21:27:

Myslím, že je to penízovka (znalejší mě jistě opraví, pokud se mýlím) Ale rozhodně to není Václavka.

david1
hodnocení

A co je to prosím za houbu?

Penízovka není takto zavinutá

jabraka*
hodnocení

0x

Václavka bývá větší a tmavě hnědá.

JB

72mona3*
hodnocení

0x

Druhy Václavek.

Já sbírám pouze smrkovou. Co je to za pařez? Jaký strom? I to by mohlo pomoci s identifikací. M.

hodnocení

0x

Václavka vypadá úplně jinak. A spíše než Penízovku bych tipoval Třepenitku svazčitou, jedovatou dřevokaznou houbu, vyskytující se hojně v hustých trsech na starých pařezech. Barevný vzhled nejspíš bude ovlivněn lokalitou nálezu, popř. i hostitelským pařezem/dřevem.

Jedna z typických variet Václavky je zde. Pouze té žluté barvy bývá méně, obvyklejší je vybarvení do šeda, popř. do bíla.

doplněno 15.10.19 21:53:

@aja1946: Ájo, promiň, ale Václavka je vždy šupinatá. Neznám Václavku bez šupin.

hodnocení

0x

Nesouhlasím s penízkovkami , ani třepenitkami, poouze václavky bývají takto zavinuté a obrázek je tomu podobný, pouze je třeba podotknout, že je více druhů václavek a dokonce i václavka obecná může mít různé výkyvy v barvě podle toho, kde roste A není to ani šupinatka. Navíc výše jmenované houby mají slabší nožiky.

Možná se mýlím, co poslat fotku sem

myko.cz/...

david1
hodnocení

Tak pařez je smrk, rostou nám u něj poslední 4 roky. Teď jsou kloboučky rozvinuté.
Je to václavka? #3
Je to václavka? #4

hodnocení

0x

Vypadají krásně a sbíhá se mi chuť.Určitě bude i pěkně vonět po houbách. *mnam*Ale raději bych ji nejedla.;) Tady se můžete podívat na honě druhů václavek.

figurek*
hodnocení

0x

NE!

Je to některá Třepenitka. Některé druhy jsou prý jedlé, ale já vám přesto radím nesbírat a neochutnávat. *blee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]