Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je nějaký druh břečťanu, kterému neopadavají na zimu listy? Použil bych ho na fasadu domu.
Nebo, jaký popínavý keř by jste mi doporučili? Děkuji. P.
Mám bohatou zkušenost jak s přísavníkem tak z břečtanemj.Obojí když se rozroste (začátek je krásný a líbivý) je PEKLO.
Přísavníkem jsem nechal obrust garáž a pergolu.Pak se to dostalo do takového stavu že bych mohl jen stříhat a stříhat a nic jiného nedělat.Milion šlahounu,klacku odnoží a někde už i silných větví..On totiž roste i do hloubky takže vy nemáte slabou vrstvičku na garáži ale postupně je to třeba 20-30 cm porost do hloubky od zdi.Na podzim to opadá(kvanta listí) a máte na zdi 6-7 měsícu jen suchý ošklivý roští.Pergola to samé.Řekl jsem si dost ! a to byl další problém.Fasáda zničená takže na garáži zusalo tisícě přísavek těžko likvidovatelných že jsme museli dávat novou omítku a barvu.
Břečtanem jsem nechal obrust bytelný plot z drátěnky.Vypadalo to krásně celý rok zelené každý to obdivoval...Dostalo se to do stavu kdy to bylo opět nezvladatelné.Tuhé na stříhání a opět do hloubky kde už se ani k drátence nešlo dostat.Takže likviace.Šílená práce,Drátěnka od větví místy pokroucená a roztrhaná.Bylo nutné dát nové pletivo.
Kdo chce kousíček na parádu tak ano ale nechat s tím porustat domy a plochy fakt nedoporučuju.
Pokud je někdo ale zámecký pán a má X zahradníkú a posluhovaču tak asi ano...Ale když už takl břečtan ten je zelený stále s přísavníku se po opadání koukáte pul roku na tisíce nehezkých větví.
S odpoveďou plne súhlasím.
Mám ešte skúsenosť, že brečtan iobrastajúci kmene stromov, ich postupne zničí. Aj v parku.
Keď som odporúčala oslobodiť aspon niektoré stromy od brečtanu, bolo mi povedané, že v zime je to jediná zelená okrasa parku a že striomom brečtan neškodí, žijú v symbióze. Vie mi niekto dať svoju skúsenosť? Vo veľkej záhrade, ktorá je brečtanom zapolevelená, sa snažím stromy od brečtanu každoročne oslobodzovať. No možno je to zbytočná námaha. Ale ja si myslím, že brečtan stromu berie energiu a postupne ho zničí. Ďakujem za odpoveď.
a navíc břečťanem zaplevelí postupně všechny zahrady v okolí a není vůbec jednoduchý se ho zbavit. takovýho souseda bych pak s chutí zabil
Břečťan tak na ošklivou betohovou stěnu, kterou chcete schovat, například u stanice metra Skalka. Na fasádu vůbec ne, břečťan se zažere do všech nerovností a když najde skulinku, třeba i do zdiva, skrz altán dovnitř, skrz zídku na zahradě, atd. atd.
Na fasádě je pěkný přísavník, jsou jich různé druhy. Obvykle se pnou po nějaké lehké laťkové kontrukci po domu a vůbec nepoškodí fasádu, například na brizolitové fasádě po padesáti letech, kdy byl dům celý krásně porostlý přísavníkem a jeho stržení, byla fasáda stále dobrá, nepoškozená. Přísavník krásně zdobí dům zvláště při barevném podzimu, na zimu sice opadává, ale to vůbec nevadí.
Přísavník se lehce přisaje, drží ale nezažere se do materiálu. Při odtržení od stěny nebo plotu po sobě nechává původní hladkou nepoškozenou plochu., jen s malými stopami, kde byl přisátý.
Břečťan se svými kořínky zažírá do jakéhokoliv materiálu, například i na tvrdých azbestocementových deskách se přisaje tak, že povrch rozrušuje a uvolňuje vlákna azbestu do okolí. V neomítnuté cihelné zdi se dostane do spár mezi cihlami a proroste skrz. Na stěně s vápennou omítkou nebo i brizolitem si vždy najde nějaké místo, kde se může uchytit a zapustit kořínky. A roste a roste a roste a houstne.
Jen pro zajímavost se teď v říjnu podívejte na břečťanové křoví, kolik má hroznů květů, kvete teď na podzim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.