Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cibule do nakládaného zelé

Od: imra* odpovědí: 3 změna:

Pokouším se naložit domácí kvašené zelí. Studoval jsem to na intenetu a jako jedna z přísad (nemusí být) je cibule, a to na 10 kg cca 150 - 200 gramů. Nicméně se mi to zdá hrozně málo, to josu pouze cca dvě středně velké cibule, je to správné a co se stane, když tam dám té cibule více? Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

0x
Zdravím. Nestane se nic špatného. Jen chuť bude trochu ostřejší, štiplavější, výraznější. Ida
kenav

Vic ji tam nedavejte,zeli pak tmavne.

jabraka*
hodnocení

0x

Zelí nakládám mnoho let.Samiozřejmě není cibule nutná,ale chuť konečného výrobku značně ovlivní.Já zelí strouhám ručním struhadlem na tenké nudličky.Aby to neovlivnily tlusté středy horních listů,odkrojím je.Stejně vykrojím i středové části.Z každé poloviny hlávky mi zbudou nerozkrájené silné části.Vložím je do elektrického kráječe spolu s polovinou větší cibule,nebo celou menší a krátkým oltočením rozkrájím na drobno.tím dosáhnu jedné dávky,ta činí asi 2 l a tu prosolím dvěma lžícemi soli a malou lžičkou kmínu.Zamíchám a vsypu do kvasné nádoby.Používám 7 l oválnou plastovou nádobu od Primalexu,dobře vymytou a s vloženým PE pytlem na odpady.Ten zajistí potřebnou čistotu.Po naplnění několika dávkami směs udusám dřevěným špalíkem,do každé dávky ještě vložím na čtvrtky nakrájené panenské jablko,vše pak zakryji vrchní části pytle vytlačím co nejvíc vzduch ,zakryji víčkem z menčího kyblíku a zatížím kusem dlažby.stačí dva tři kusy z keramické dlažby.Nakonec nádobu uzavřu orig.víkem.Uložím na 6 týdnů v místnosti (komoře) se stálou teplotou asi 20 st C

Po této době by zelí měloo už být vykvašeno.Zkontrolujeme a uložíme v chladnu.Přes zimu jsem je měl uskladněno i na balkoně,mráz tomu nevadí.Zelí nám běžně do března vydrželo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]