Nejste přihlášen/a.
V našem domě zemřela sousedka a po ní zůstal na chodbě truhlík s muškátem není převislý, roste do výšky. Už se o něj nikdo dlouho nestaral, přežil horké léto s opbčasným zalitím, krásne doteď kvete, je mi líto jej vyhodit. Dohodli jsme se s druhou sousedkou, že ho necháme přes zimu v chodbě a na léto ho přestěhujeme na dvorek. Ale nevíme, jak ho na zimu připravit. Díky za rady.
Proč byste ho vyhazoval? Klidně nechte muškát na chodbě. Bude tam mít přes zimu vhodnou teplotu (chladno, ale ne mráz, teplotu v rozmezí tak 6-10 st.C).
Otrhávejte suché květy a listy, a přes zimu zalívejte trochu méně (snese spíš sucho než přelití). Žádnou jinou přípravu nepotřebuje, v chladnu zimu v pohodě přežije.
Pokud jsou ty muškáty hodně vysoké a chcete je zkrátit, tak je zastřihnete a ustřihnutou část dejte do vody. Do jara pustí kořínky a můžete je zasadit do hlíny, získáte nové kytky.
Převislé muškáty na zimu ostříhat musíte, ty rovné vůbec stříhat nemusíte.
Když je ale ostříhat chcete, není to žádná věda. Nemáte co zkazit. Oni zase obrazí, ať je ostříháte jakkoli. Jenom je škoda stříhat kvetoucí kytky.
Na té chodbě Muškát právě přezimuje a možná tam od té doby je. V létě na balkoně a v zimě na chodbě. Přesadit opatrně a pak už skoro nezalévat a navíc bude mít zeminu dávno bez živin. Přesadil bych je do nového truhlíku s novou hlínou na zimu a do jara se chytí. V létě ten truhlík venku ale vychne a Muškát uschne. Přesadit do nové hlíny (jak přesadit si najděte na netu) a nechal bych ho tam klidně, protože venku by uschnul. Nebo si to rozdělte na zimu a v létě balkon každá půlku.
pavle, opravdu muškáty na zimu přesazujete? Nikdy jsem o tom neslyšela. A na jaře je přesazujete znova? Není to přidělávání práce? Každý máme očividně svůj postup.
Já vnitřní muškáty nepřesazuju skoro vůbec, pouze když už se opravdu nevejdou do květináče, což je tak jednou tak za 5 let? Ale dost je zastřihávám. Ustřižené větvičky pustí ve vodě kořeny, a pak je zasadím. Muškáty mám po celý rok na jižním okně (na parapetu zevnitř) a rostou jako zběsilé i když je vůbec nehnojím.
Oba se ale určitě shodneme, že přes zimu musí být muškáty 1) v chladné světlé místnosti - nevytápěná chodba je proto naprosto ideální a 2) zalévat je jenom trochu, jinak začnou kořeny zahnívat.
Nic jiného k přezimování rovného muškátu není třeba.
Elane : Já ne, ale matka. Ta je zasadí na balkoně a na podzim je přesadí z truhlíků do malých a dá je na chodbu a na jaře je zase zasadí do velkých na balkoně a dělá to roky a vše ok. Na chodbě přezimují.
pavel: Jasně, už to chápu. Venkovní truhlíky s muškátama (když je jich víc) se většinou nikam dovnitř nevejdou. Každý nemá chladnou světlou chodbu, takže je potřeba rostliny na zimu "sesadit" a uskladnit do nějakých menších nádob, aby zabíraly co nejméně místa. Pokud je ale muškát v truhlíku na světlé chodbě, může přes zimu zůstat kde je a není důvod ho na zimu přesazovat.
Já mám venku převislé muškáty, které na zimu musím uklidit a ostříhat úplně. Ale rovné muškáty mám celý rok uvnitř na slunném okně a nepřesazuju je vůbec. Stříhám je, až když jsou moc vysoké. Kvetou skoro celý rok.
Elane: přesně tak to je. Má je ve velkých na balkoně a pak je musí někam dát, tak je přesadí do jednoho a ten dá na chodbu a na jaře je zase zasadí a dělá to tak už léta. Opatrně je vyrýpne s balem a nasází do jiného a nechcípnou. Takže ten váš by bylo vhodné přesadit do nové hlíny, protože lidé ani rosliny bez živin nemůžou žít. Dal bych jim novou hlínu a nechal je někde v polostínu, protože malé truhlíky a hlavně plastové na slunci ihned vychnou. Rostliny musí mít kořeny ve tmě a chladu a plastový truhlík i na balkoně je zle. Kořeny schnou a kytka neroste. Nelíbí se jí to. Dal bych novou hlínu a nechal je tam kde jsou a pokud je budete stěhovat, tak keramický květináč nebo betonový truhl a to zase neunesete.
pavle, dík za dobré rady. Když mám rovné muškáty, celý rok na parapetu uvnitř v místnosti nemusím s nimi na zimu vůbec nic dělat. Nehnojím je záměrně, musela bych je stříhat mnohem víc a odstřižené větvičky bych musela vyhazovat. Už je nemám kam sázet. Nechci, aby rostly ještě víc, stačí, když krásně kvetou. Snažím se je udržovat maximálně 1/2 metrové. To samé platí o přesazování. Nechci, aby rostly ještě víc. Kvetou nádherně celý rok. V zimě mají svůj "chlad" a méně zálivky, ale přesto kvetou. Hlava mi to nebere, ale je to tak. Co víc bych od nich měla chtít?
Venkovní převislé muškáty samozřejmě hnojím, od května do listopadu musí vyrůst co nejdelší, pak končí, musím je ostříhat a zazimovat.
Rovné muškáty za oknem (uvnitř) si rostou svým tempem pomaleji, ale jistě. Nemusím je na jaře (ani jindy) rychle "uměle" nabudit, nehnojím je a stříhám jen v případě nutnosti. (Poslala bych foto, ale nevím, jak ho dostat z mobilu do PC.)
Elane : jistě chápu a moc jsem neporadil. Zahodit kytku umí každý, ale udělat z chudáka zase kytku jen mistr. Fotky z mobilu záleží jakého kabelem do pc, nebo přes bluetooth. Některý mobil má na to software. Mně stačí připojit mobil do pc USB a zvolit připojit a mám další disk a jen překopíruji do pc fotky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.