Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malé množství muchomůrky zelené je jedovatá?

Od: damandys odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny rádce. Mám dotaz, na který jsem nikde nenašel odpověď. Může být muchomůrka zelená jedovatá i v případě, že bych snědl jen malé množství, například o velikosti jedné kostky cukru? Zkoušet bych to nechtěl, jen mě to zajímá.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pert
hodnocení

2x

Je to smrtelně jedovatá houba. Smrtelná dávka je cca několik desítek gramů. Někdy stačí jedna plodnice, někdy ještě méně. Zaleží na včasné léčbě. Úmrtnost je stále v desítkách procent. I relativně malé množství může způsobit bez včasné léčby poškození ( i trvalé) jater, případně i ledvin. Rozhodně nekonzumovat ani malé množství, ani o velikosti kostky cukru.

hodnocení

2x

Každé množství Muchomůrky zelené je jedovaté. Případné následky otravy (může končit i smrtí) záleží na požitém množství houby, tedy na požitém nožství jedovatých látek v houbě obsažených.

mak*
hodnocení

2x

Neznáte divadlo Járy Cimrmana? "hlavní jed muchomůrky zelené, tzv. amanitin, je tak jedovatý, že množství jedu, které bychom nabrali na špičku nože (čili asi 0,5 g), by zabilo 100 000 myší. Ty by vytvořily řadu dlouhou 18 km, kolem níž bychom vykračovali průměrně 4,5 hodiny vojenským krokem" :). Mimochodem to divadlo ten výrok údajně jen zpopularizovalo, jeho autorem je nějaký mykolog.

Ke smrtelné otravě dospělého člověka je třeba sníst jednu větší plodnici, ale to zdaleka neznamená, že požití kousku přežijete bez újmy.

kepler*
hodnocení

1x

Muchomůrka zelená sice patří mezi smrtelně jedovaté houby, ale to znamená jen to, že může způsobit smrt, třeba i požitím jedné plodnice. Myslím, že konzumace malého kousku tak nebezpečné není, může však přivodit nauzeu a zvracení.

figurek*
hodnocení

1x

Já začnu radit z úplně jiného konce. Moje lékařka mi kdysi povídala, že játra člověku regenerují přibližně sedmkrát za život a čím jste starší, tím je regenerace pomalejší. Takže jestli je vám čtyřicet, máte předposlední játra. Po padesáti už máte poslední.

A víte jaký je jeden z důsledků otravy muchomůrkou zelenou? Nabourá vám játra. Takže žádné pivo, žádné víno, žádný rum, žádná tlačenka, žádný pečený bůček, žádný uzený špek, ale tvrdá, dlouhá a ve starším věku doživotní dieta.

Dobrou chuť. :)

hodnocení

1x

Letální dávka a-amanitinu pro člověka je 0,1 mg/kg. 100 g syrové muchomůrky zelené obsahuje v průměru 10 mg faloidinu, 8 mg a-amanitinu a 5 mg b-amanitinu. K smrtelné otravě stačí zhruba 50 g houby, přičemž jedna plodnice váží v průměru mezi 30 až 40 gramy.

biotox.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Můžete na sobě vyzkoušet, jestli zemřete, nebo jestli skončíte jen jako invalida s poškozenými játry a budete ještě nějakou dobu přežívat..

pavelpavel*
hodnocení

0x

Může. Moc ti nevěřím a ne aby tě napadlo to zkusit.

hodnocení

0x

Nějaké podrobnosti ojedovatosti muchomůrky zelené , o diagnostice otravy a doporučené láčbě najdete zde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]