Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazimování nádrže na dešťovku

Od: samurraj® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

mám u domu u okapu 1000l nádrž na vodu a konečně je úplně plná. Bohužel přes zimu při mrazech se voda má vylévat, to je jasné. Neexistuje nějaký způsob, kterým bych zamzil tomu, aby se nádrž při mrazu nepoškodila, ale voda tam mohla zůstat? Vím, že třeba do bazénu se do vody přes zimu dávají plastové lahve naplněné pískem a voda tam je přes celou zimu, ovšem bazén je v zemi, což je jiné než nadzemní nádrže. Nemá někdo nějaký nápad? Nebo mi prostě nezbyde nic jiného, než vodu vylít? Děkuji za názory.

doplněno 06.10.19 11:44:

Mě by zajímalo, jestli by stačilo kdybych v nádrži měl např. dřevenou lať a každý den bych led rozbíjel, aby se vůbec nestačil vytvářet.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Než tento problém složitě řešit, tu nádrž bych vypustil. Za jarních dešťů se jistě znova naplní.

hodnocení

No právě v ty jarní deště moc nevěřím. U nás toho moc nenaprší, až teď v tomto období se zadařilo a je mi líto to jen tak vypustit.

asd1
hodnocení

1x

Naředit lihem aby bod tuhnutí byl aspoň -20 ;) Takže pokud nemáš kubík slivovice, tak jedině vylít.. Řešení je mít to v místnosti kde nemrzne.. Příp. izolace a topný kabel apod., ovšem to jsou nesmysly...

Nejlepší řešení je podzemní nádrž na ca 10 kubíků, ovšem to neni zadarmo že...

hodnocení

podzemní nádrž plánuji 15ti kubíkovku, ale zatím mám jen toto.

hodnocení

1x
Kubík vody je pro zahradu tak málo, že nemá smysl ho schraňovat celou zimu. Ten kubik přece naprší i na jaře. Takové množství se sesbira i na kulně. Zbytečné riskovat nádrž pro tak málo. To se nevyplatí.

hodnocení

1x

Já jeden roz nestihl vypustit a na jaře jsem řešil prasklý výpustný kohout.
Doporučuji vypustit, nestojí to za 100Kč, které by jste dal při napuštění IBC z vodovodu.

hodnocení

0x

Co to je za nádrž?IBC?Buď vodu zahřívat nebo držet v pohybu (neekonomické) nebo vylít

doplněno 06.10.19 12:56:

zahrada.cz/...

hodnocení

Ano, klasická IBC nádrž.

kepler*
hodnocení

0x

K poškození nádrže by mohlo dojít z toho důvodu, že voda při své proměně v led zvyšuje svůj objem, takže by mohla ve výši hladiny prasknout. Proto bych led pravidelně rozbíjel, nebo (lépe) hodil dovnitř nafouknutou větší duši, třeba od auta nebo cokoliv plovoucího a pružného. Je to ale jen můj nevyzkoušený nápad.

72mona3*
Vyzkoušeno na sudu. Jeden rok dva "plováky" z PET lahví, druhý rok nic (skleróza:-D)... PET flašky fungovaly, že i přes zamrznutí se sud nedeformoval, zatímco druhý rok bez nich měl dno jak balón. Nejdřív zamrzne hladina, vytvoří poklop a tlak pak nejvíce působí na dno nádoby. M.

A praskla? Asi ne. Takže pak není co řešit.

72mona3*
Sice sud nepraskl (to jsem dopředu nevěděla), ale ne každý chce mít na dvorku ohromnou koulící se kuželku...
jardaa*

Až to bude vyzkoušeno, tak sem napsat ať se zasmějeme! Co se stane, když duše plave na povrchu? Ikdyž budou napůl potopeny třeba petky, kde je záruka, že nádrž nepromrzne až ke dnu? Vodu pryč., chemikálie nemají smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]