Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druh cypřiše?

Od: sollik* odpovědí: 12 změna:

Mám dva dotazy k fotografiím:

1) O jaký druh cypřiše se, prosím, jedná? Musím koupit pár nových kusů, tak bych rád ten samý druh jako jsou ostatní.

2) Původní majitel zasadit řadu cca. 20 cypřišů. Poslední asi 3 roky několik kusů začalo schnout. Zkoušel jsem aplikovat hořkou sůl, ale bez reakce. Jak se správně o cypřiše starat?

Druh cypřiše?
Druh cypřiše? #2
Druh cypřiše? #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x

Druhy i kultivar už náte, nicméně náhrazovaní uhyulých v již vzrostlém živém plotu jak si představujete je nemožné. Půda je tak vyčerpaná předchozími rostlinami (že je půda vyčerpaná vidíte na odcházejících rostlinách) a v naprosto prokořenělém prostoru nemají šanci - vedlejší rostliny jsou velmi silný konkurent. Navíc, když budete odstraňovat kořeny odumřelých kusů nebo kopáním nové díry pro nové sazenice, poškodíte kořeny těch vedlejších a velmi pravděpodobně se to projeví i na jejich nadzemní části, takže stejně nakonec stejně dojdete k náhradě celého živého plotu.

To je bohužel problem u jehličnatých živých plotů, že jakmile začne tento problem je prakticky nemožné nějaký zpětný řez nebo odcházející rostliny nahradit.

sollik*

Jj z toho porušení kořenového systému ostatních již vzrostlých mám strach. Pokusím se opatrně odhrabat od těch usychajících co půjde a přes nějakou páku polkud možno vytrhnout. Nově zakoupené jsou v květináčích a mají asi o dost menší kořenový bal. Zkuším hrabičkami vyhrabat co půjde, vysypat pytel nové zeminy, zasadit a zalít. Snad se zadaří. I když případné poškození se asi projeví za dost dlouho, možná až na jaře. Pokud to odejde budu muset vymyslet něco jiného.

Pomohlo by, kdybych použil např. Krystalon podzim (nebo nějaké jiné vhodné hnojivo) a ty starší řádně prohnojil?

floro*

Zkusit to můžete, uvidíte zda se dílo podaří.

Co je problém, je, že půda je poměrně vyčerpaná. Kristalon podzim můžete použít, určitě tím stromům neublížíte. Co je ale důležité, je dostat do půdy organickou hmotu, která živiny vytváří, udržuje živiny i vodu. Na to je dobré přes sezonu na kořenový prostor mulčovat organickou hmotu - dobrá je tráva ze sekačky, listí apod.

Pozor na kupované substráty, vysypat do díry a do něj zasadit stromek nemusí být k užitku. Substráty jsou poměrně vysýchavé, suché pak velmi těžko přijímají vodu. Alespoň smíchejte s původní zeminou v poměru 1:1.

sollik*

Dnes jsem vykopal oněch 5 usychajících Cypřišů. Šlo to dobře, ty Cypřiše nemají žádné silné hluboké kořeny, spíš spoustu slabších. Důvod proč uschly bude jak psal "priklad1" málo vody. Zemina byla hondě vyschlá - a to jsem minulý týden nechával téct hadicí vodu proudem 10 minut zhruba ke každému 3-tímu Cypřiši. Ale nepříjde mi, že by byla ta zemina špatná - snadno propustná. V tuhle chvíli mám připravenou "kapací" hadici a nechám tedy vodu kapat třeba 2 dny v kuse. Hadice tam pak zůstane natrvalo a v horkých letních dnech budu kapat.

S tou trávou ze sekačky - s tím není nejmenší problém, ale chci se zeptat - momentálně je pod Cypřiši asi osmicentimetrová vrstva opadaného suchého jehličí. Dalo by se těm Cypřišům nějak pomoct, kdybych to jehličí vyhrabal třeba i s vrchní vrstvou zeminy a nahradil to něčím jiným? Něčím živným z čeho by se za deště do půdy splavovaly živiny?

floro*

Ano, nemají hluboké kořeny, spíš jen takový hustý drn. Jsou to totiž stromy z vlhkých stanovišť původně a také proto velmi trpí na nedostatek živin.

Jehličí tam můžete nechat, jen smíchat s něčím humoznějším (právě ještě třeba s tou trávou) a jak budete častěji zalévat, tak to postupně bude tlít. Jehličí se tam kupí právě díky suchu.

kami*
hodnocení

2x
Asi Vás zklamu. Po 20 letech jsme museli zestárlé cypřiše porazit. Staré jehličnany odspodu vyholují a už nebyly hezké. Začlenění nových může být řešení jen pro několik málo let. Nelíbila by se Vám odolnější túje smaragd? Nové mladší keře? Ty mohou být i žlutě stříkané. Foto zahradnictví Žižka. Promyslete tedy životnost, než koupíte cypřiše.
kami*
Druh bych řekla, že je Chamaecyparis lawsoniana columnaris glauca. Zdá se mi stejný typ růstu i výška.
priklad1*

Cypřiš uschne. Na zimu nezalité. Thuje na hřbitov

sollik*

Děkuji všem za odpovědi.

Tůje mám též, ale líbí se mi, že ten Cypřiš má jinou barvu. Vše vytrhávat a nahrazovat se mi momentálně nechce - Cypřiše brání pohledům ze silnice k domu. Už takhle až ty uschlé vykopu a zasadím nové - menší budou pár let v živém plotu díry. Než že bych měl co schovávat, ale mám rád soukromí.

S tím zalitím na zimu máte asi pravdu, než začaly schnout zalévání jsem neřešil a domníval jsem, že déšť stačí.

kami*
hodnocení

2x
Při posledni zimě u nás ve městě zahynulo dost cypřišů v živých plotech i smrky. Bylo málo sněhu, tak jsem hlídala vzorně zálivku, ale dost pršelo. Stromy byly i chráněné, byly u domů. Mě zahynuly všechny suchomilné devaterníky. Zkušený zahradník mi tvrdil, že on takové ztráty přes zimu dlouho nezažil taky a že to neovlivním někdy svojí péčí. Někdy odolnost rostlin člověk neodhadne. I když nevím, kolik pršelo u vás. Cypřiš určitě seženete bez problémů v zahradnictví v okolí, jen si promyslet výšku. Fotky jim budou, myslím stačit. Jehličnany se mají raději sázet na jaře, ale já všechno sázím na podzim.
sollik*
hodnocení

Tak je nakoupeno. Ono to bylo ve finále dost jednoduché, protože jsem našel jediný obchod s Cypřiši *smich* Byl jsem ve dvou Bau bau a ve dvou zahradnictvích. Tůjí všude mraky, Cypřiše v jednom Bau bau. Koupil jsem rovnou ke každému i pytel zeminy pro jehličňany. Zasadím asi ještě letos a budu pře zimu hlídat a zalévat.

kami*
Díky za info. Určitě bych taky sázela hned do živého plotu. I jara jsou poslední roky tak teplá a suchá, že mi podzim přijde k ujmutí opravdu jistější. Snad se povede, poroste, dle vašich představ

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]