Nejste přihlášen/a.
zdravím, dobrý den
co článek to něco jiného (to co jsem narazil já). Proto bych se Vás chtěl zeptat, nebo dát nějaký spolehlivý odkaz, kde bude popsáno kdy nejlépe provádět řez jadrovin, peckovin, ořecha a taky keřů jako angrešt, rybíz. A taky bych uvítal nějaký podrobný popis (možné i foto) jak nejlépe daný řez daného stromku či keře provádět.
děkuji Vám za Váš čas s pomoci
stromy zjara, keře řežu podle potřeby po odrodění, rybízy odstranit staré dřevo až u země, maliny staré vyřezat a nyní mladé pokrátit, ořech se moc neřeže to nemá rád..ostružinu vyřezat co odplodilo a nechat 3-5 výhonů nejsilnějších nových, zakrátit podle libosti..
Peckoviny by se neměly řezat v zimě, hrozí klejotok. Na hojení ran potřebují teplo. Tam je lepší po sklizni.
U jádrovin záleží, jestli chcete podpořit růst, tak asi únor /když je pěkně/. Pokud chcete potlačit růst, tak letní řez.
Maliny odebrat celé odplozené větve a mizerné letošní. Ty nové pěkné ustřihnout vrcholky, ať v nich do zimy dozrají pletiva.
@rotorod...nejlepší je, když nemáte zkušenosti, požádat někoho, kdo ví a zná...soused, zahradnictví nabízí a nebo zahradní centra...stačí jednou, abyste věděl, co a kde říznout a hlavně kdy...je také jiný řez mladého stromku a starého, kde se toho moc nedá zkazit jsou rybízy a angrešty, pokud máte rybíz standartní (není remontantní) tak se řídíme 3letou dobou, první rok nechat narůst, další rok zkrátit o 1/3 na očko směr ven a třetí (čtvrtý, podle rychlosti růstu) rok po odrození uříznout u paty, angrešt nechávám na jaro, jen prosvětlující řez ( větve, co jsou hodně v prostředku) na jaře pak zkracuji o 1/3 na očko ven a také to, co namrzlo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.