Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnědnutí listů gardenie

Od: pokojovky odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, moc prosím o radu - minulý rok jsem dostala gardenii, tě+šila jsem se na krásné květy, ale marně, Před rozvinutím

opadly a teď je další problém - okraje listů hnědnou a listy opadávají. Moc bych chtěla rostlinu zachránit, pomoci jí, vždyť je to dárek."!

Moc děkuji za radu, zdravím M.H.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

Gardénie je dosti náročná na pěstování- potřebuje hodně vzdušné vlhkosti- hodně rosit- pokud nemá dostatek vlhkosti právě opadávají ještě nerozkvetlá poupata

zde si přečtete vše jak ji pěstovat a jak se uspět , aby vám dělala radost

ceskestavby.cz/...

radekkutil
Dobrý den mám dvě gardenie a mohu popsat že nejsou náročné každý rok mi kvetou a jsou už obrovské. Zeminu používám z lesa hrabanku to oni miluji a rostou pak jednou tak rychleji. V zimní zahradě je mám někdy je tam k 5.stupnu a pak je 18.stupnu.zatim jsou povadle ale jsou zelené jak špenát zimne moc vody nedávám

andrea1*
hodnocení

0x

Loni jsem řešila podobný problém. Dostala jsem od manžela magnolii - novinku - za 1600 Kč. Má mít veliké 30 cm květy. Velmi jsem si ji považovala a zasadila jsem ji do velkého květináče. Prozatím. Magnolie začala růst a měla jsem z ní radost. Najednou začaly hnědnout okraje listů až zhnědl celý list, růst se zastavil a ty lísty, co přeci se snažily vyrůst, byly zdeformované a začaly také hnědnout. Pátrala jsem v zahradnictvích a bylo mi porazeno, že to je druh plísně a že ji mám stříkat Baycorem, ten že je na plísně nejlepší. Protože prakticky další nové listy už nenarostly, tak jsem, aby neuhynula, odstřihávala hnědou část listů a stříkala doporučenými přípravky proti plísni. Vysadila jsem ji na stanoviště a nyní čekám, jestli na jaře vyrazí. Mám ten dojem, jestli v rámci přehnané péče, jsem ji nepřehnojila a pak nastaly tyto problémy. Loni těchto plísní bylo opravdu na všech možných keřích dost.

nik*
hodnocení

0x

Dobrý den i Vám.

Více běžných informací o pěstování gardenie, které jsou však důležité, najdete na kvetinyproradost.cz/...

Příznaky nesprávného ošetřování najdete na kvetinyproradost.cz/...

Pokud je rostlina již chorobou již napadena, třeba najdete ty správné informace na adrese kvetinyproradost.cz/...

Držím palce.

andrea1*

@nik podle vámi vloženého odkazu je skutečně hnědnutí listů, v mém případě u magnolie, způsbené jejím přehnojením, jak jsem se domnívala. Moc jste i mně pomohla. Dík.

metallica*
hodnocení

0x

Já miluju gardenie.Mám je asi už rok a právě nasazují poupata.

Nemají rádi přímé slunce, mám je na východním parapetu.Přisuzovala bych to hnědnutí listů bud nedostatečnou zálivkou či suchým vzduchem.

Dejte do podmisky kamínky zvýší se tím vzdušnost.Zalévejte ted minimálně jednou do týdne(v zimě)přes léto častěji.Substrát by měl být vlhký ale ne přemokřený.

A poslední věc zalévejte odstátou či převařenou vodou(ne horkou:))gardénie nemají rádi tvrdou vodu a jelikož tady máme tvrdou vodu tak si den předtím vodu převařím a druhý den zaliji.

O gardenkách se říká že jsou náročné na péči...mě to ale nepříjde:)Líbí se mi jak nádherně voní...kdyby něco napište mi do vnitřní pošty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]