Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za list?

Od: matylda154 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, při výletě v Prachovských skalách jsme našli asi 20 listů červené barvy (viz příloha). Žádný strom v okolí je ale neměl. Při omaku působí jako umělé, ale po zlomení vypadají na zlomu jako živé. Asi je tam někdo přinesl pro pietní účel.

Nevíte ale někdo, z jakého stromu nebo keře je tento list (umělá kopie listu)?

Předem děkuji za odpovědi.

Matylda

Co je to za list?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

5x

Nevím přímo z jakého je to stromu, ale jde o listy nějakého exotického druhu používající se ve floristice k dekoracím ze suchých materiálů. Jsou to reálné listy z reálné rostliny, ale tento je barvený. Přírodní má zcela normální šedozelenou barvu.

floro*

Označuje se to jako Moneta, ale jestli existuje nějaká rostlina moneta...

72mona3*
03.09.19 09:25

*palec2*

liska5

V Prachovských skalách je známé pietní místo se jmény horolezců, co zahynuli i mimo naši vlast. A podle kalendáře akcí se tam měla konat 1.6.2019 větší pietní akce. Odsud mohly barvené listy pocházet.

Každopádně Floro za 1 s *slunce* / to je hvězdička/

liska5
hodnocení

0x

Pokud nejeví známky usychání, bude nejspíš umělý. Jak je list velký?

hodnocení

0x
Také nevím.pokud je list vetsi,napadl mě nějaký druh purple ruje ,je jich víc druhu a každá má jiný tvar listu.listy jsou červené a lesklé.
Ale on bude asi malinkaty *nevi* spis z keře.

hahanaj*
hodnocení

0x

*zmateny*V tuto dobu se ruj vlasatá takto krásně zbarvuje a tam rostou tyto keře.

72mona3*
hodnocení

0x

Ruj mám, toto není její list. Tvarově neodpovídá a žilkování také ne. :(

Prosím tazatelku, ať dá foto i z druhé strany listu a ať je poznat velikost (změřit). M.

liska5

Já mám pocit, že na obrázku je spodní strana listu /?/

72mona3*

No právě. Chtěla bych vidět vrchní stranu. A hlavně tu velikost.

liska5

Dnes jsem zkoumala ruj u kámošky. Má Cotinus coggyrgia Royal purple. Ony červené listy jsou na spodní straně zelené, jen žilnatinu mají červenou.

matylda154
hodnocení

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, ale byla jsem pracovně na SK. Zároveň všem v diskuzi děkuji za odpovědi s možnou identifikaci listu. Přidávám další fotku listů z obou stran a velikost (většina listů je cca 5 cm velká). Zlomit jdou zcela bez problémů a na zlomu nepůsobí uměle. I kdyby ale byly, tak mě zajímá, jakého keře je to napodobenina. Ještě jednou děkuji spolupráci a mějte se. Matylda

Co je to za list? #2

cesmina*
hodnocení

0x

Tvarem mi připomíná Iresine herbstii.

hodnocení

0x

Floro má pravdu, je to opravdu barvený list používaný v floristice k dekoracím. Nejspíš se bude jednat o listy blahovičníku( Eucalyptus globulus), který má tvar mince.

hahanaj*

Vy si jako myslíte, že někdo roztrousil v Prachovských skalách barvené listy blahovičníku...trochu divné nezdá se vám?

lipanek

Odpovídá to. V balíčku nabízejí asi 20 kusů.

sashe.sk/...

floraldesign.cz/...

hahanaj*

opravdu ...je to ale dost zvláštní

matylda154
hodnocení

Dobrý den, tak záhada je asi rozluštěna. Zřejmě se opravdu jedná o listy Monety, které se sem dovážejí pro dekorativní účely, viz: obchudekudavidka.cz/... Asi ve skalách proběhla nějaká oslava nebo pietní akt, a tak se tam ty listy dostaly. Nic jiného mě momentálně nenapadá. Všem účastníkům diskuze každopádně děkuji za zájem a mějte se. Matylda

lida*

Ta Moneta = Chamaecrista cotinifolia, bylo to na stránkách floristiky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]