Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má matka (74), měla u sebe v domečku krásnou, velkou tlustici, ale moc se o ni nestarala a ani ji moc nezalévala. Sluneční světlo na ni nepadlo skoro vůbec . Chtěla ji vyhodit, ale tomu jsem zabránil a tlustici jsem si vzal . Je poměrně velká, přerostlá a stará . Není v úplně dobré kondici a já bych jí rád pomohl . Proto se chci zeptat hned na několik otázek . Opadávají jí listy, někdy i celé větvičky a z některých raší jakoby kořínky, které jsou už zaschlé .
Co s ní mám dělat?
Jak a čím ji mám hnojit?
Mám ji nějak prořezat a nebo rozdělit?
Jak ji mám zalévat?
Můžu ji přesadit do většího květináče?
Nestane se jí při přesazování něco?
Můžu ji přesadit do substrátu pro sukulenty a hnojit hnojivem na kaktusy a sukulenty?
Kam ji mám umístit? Může to být třeba na balkon?
Děkuji vám všem, přikládám pár fotografií. Pokud by nestačili, můžu nafotit další . Pře vám všem krásný den
Mám tlustici, starou minimálně 50 let. Před pár lety jsem jí dostal totálně zuboženou a vysušenou. Majitelka jí chtěla vyhodit. Tlustici jsem přesadil a umístil k jižnímu oknu. K "venčení" nemám prostor, tak je tam celoročně. Zalévám jí poměrně málo, povrch zeminy je stále v podstatě suchý. V zimě prakticky nezalévám. Substrát má běžný, pro pokojové rostliny. Hnojím tak 3x za vegetační období běžným tekutým hnojivem s ostatními květinami.
Opadávání jednotlivých lístků je normální. Tlustice se tím množí. Každý ten lístek má malé kořínky a když ho necháte pár dní zaschnou a pak ho zapíchnete ho do zeminy, vyroste z něj nová tlustice. Celé větvičky s malými lístky mi občas taky odpadnou, ale to neřeším. Zaschlé větvičky občas odstraním.
Magdon - k té voskovce, nemylte se, voskovka chce právě severní stranu. Mojí babičcce nikdy nekvetla a po jejím úmrtí jsem si ji vzala a také z nedostatku místa jsem ji umístila na chodbičku na severní stranu, bez přímého slunce. A ku podivu za rok byla obalená květy. Odkvetlé květy neodstraňovat, vyrostou z nich nové.
Mám na to jiný názor. Právě tyhle věkovité tlustice jsou krásné svýmy silnými, různě větvenými kmínky. Pokud na ni máte místo, a chcete si ji nechat, přesadit opatrně do hezčího květináče a více nové zeminy a opět se trošku oživí. Je křehká, tedy určitě plno kousků odpadne. Jinak je to zcela běžné, že z ní stále něco opadává i bez manipulace. Zaschlé větvičky, odumřelé, žluté lístky. Každý týden ji oberte a bude to.
Z mladých rostlinek, v nové půdě není až tolik zbytků.
-----------------------------
Na zemině se povalují opadané lístky. Když je tam necháte, tak samy za určitý čas zakoření a budete mít plno nových rostlin.
Je to jenom na Vás, jestli chcete mít nové, mladé, pěkně zelené rostlinky, anebo budete piplat /obírat/ tuto stařenku.
V té věkovitosti je její krása.
Pozor na prudké jarní slunce. Listky se spálí a udělají se kožovité, nehezké strupy. Nebo časem listy upadnou. Ale z hodně těch kolének opět vyroste nový lístek.
Tlustice se dožívá ve své domovině i několik set let, u nás je asi stoletá. Až Vám vykvete, tak budete koukat. Taky jsem měla jednu takovou starou a kvetla mi. Potom jsem ji darovala, neměla jsem na ni místo a světlo, ale mám po ní zase mladou. Nové rostlinky rozdávám. tyden.cz/...
Také bych určitě nevyhazovala je unikátní taková stará rostlina a přinese vám hodně radosti ,až se objeví květy. Přesně bych se řídila tím jak popisuje @pohanecka...lehce si namnožíte nové a nové, ale téhle se nezbavujte pokud máte na ni místo, přidáním nové zeminy ji oživíte.venku je mám od jara do podzimu. Nechte to až na příští rok, nyní je slunce moc prudké a za nedlouho už budou noci chladné a to by byla její smrt a bylo by to škoda.Hlavně nepřelévat.
Tohle je tlustice stařena. Já bych odebrala nejhezčí vrcholové větvičky. Pár dní bych je nechala ležet, aby ranky zaschly. A ač není doba sázení, tak bych naplnila více květináčů vhodným substrátem a větvičky zasadila. Starou tlustici už bych vyhodila. Zachraňovat nemá cenu. Květináče s novými krasulkami bych dala na okno. Zalévala bych jen trošičku, třeba jednou za týden, jen aby nebyl substrát suchý. Opatrně, aby neuhnily, ale zakořenily. Až budou mít kořeny tak zálivku ob den dva. Pak bych si pohlídala tvarování. Brzo narostou pěkné. Hnojivo na sukulenty stačí až na jaře.
Pokud ji přesadíš, tak hned nemůžeš hnojit. V novém substrátu má živin z počátku dost a taky kořínky se musí nejdříve spojit s novou zeminou. Já mám tlustice ve směsi univerzálního substrátu s hlínou z krtinců na louce. Pokud budete mít krasulu v paneláku, tak substrát na sukulenty je pro ni dost vysychavý. Ona to přežije, vydrží hodně, ale nebude pěkná.
Na balkon ano, ale ne přes zimu. A teď zase vadí přímé slunce, když žila pološeru pokoje.
liska 5 - Nesouhlasím. Nemám rád tyhle zásady "konzumní společnosti", podle kterých se všechno hned vyhazuje a kupuje se nové (zdaleka neplatí jen o květinách). Proč vyhazovat kytku, která je sice starší, ale při troše péče dokáže ještě udělat spoustu parády? Většinou víc, než ty nové? Zachránil jsem "voskovku", která byla rok zavřená v bytě po úmrtí majitele a nikdo jí celou tu dobu nezalil. Vypadala strašně. Přesadil jsem jí, rozpletl jednotlivíé šlahouny, ty skutečně suché jsem vystříhal. Dneska vypadá takhle. Kvetla zatím jen jednou, ale to je tím, ža není na dobrém místě a má málo světla (prostě jí nemám kam dát).
Magdone, nejsem vůbec konzumní typ. Já mám doma polovinu pokojovek ze zachráněných. Vzkřísila jsem i ubohé tři orchideje, co nechtěli na bazénu, že se jim tam nedaří a nekvetou. Z hotelu vyhodili vysokou juku, pokroucené klacky se dvěma střapci. Střapce jsem odebrala a dnes je z nich nádherná dvojjuka. To není jako šlahouny Vaší krásné voskovky. Někdy je lepší řízkovat.// Já jsem svou největší tlustici /dnes 47 let / darovala, coby čtyřicetiletou ke čtyřicetinám dceři .
Tlustici klidně "Zmlaďte". Vyštípejte holé, nehezké větvičky. Ona inhed vypustí nové a bude košatá. Když uštípnete kosek živé větvičky, do skleničky s vodou, zapustí kořínky. A máte novou rostlinu. Ale je to stará, paní a už to na ni bude vždycky vidět. Dám fotku tlustice dcery, nějakých 15 let staré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.