Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení houby

Od: josefstuchlik odpovědí: 9 změna:

Houby rostou ve smrkovém a borovicovém lese, nejsou červivé, nejsou hořké, rostou 2, 3 až 5 pohromadě, voní velmi jemně, je jich až 50 na jednom místě na Valašsku

Určení houby
Určení houby #2
Určení houby #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

3x

Hřib žlutomasý (babka).

nov

Babka to rozhodně není. ohoubach.cz/...

kepler*

Já myslím, že je. Má dost proměnlivý vzhled a za mokra není klobouk rozpraskaný. Hřib hnědý (dříve suchohřib) to taky není, ten má masivní třeň. Ale možná se mýlím, musel bych ho mít v ruce. Pokud je ta houba měkká, je to babka. Taky podle toho žlutomasého lomu. Suchohřib na lomu lehce modrá.

kepler*

A ještě: růst v početných koloniích má ve zvyku právě babka

athenaise*
hodnocení

3x

Je to hřib hnědý, ale dost vysušený. Je to starší kus. (vyzrálý). Je to jedlá a moc dobrá houba, ale já raději sbírám mladší plodnice.

botany.cz/...

hodnocení

1x

Foto je velmi nekvalitní, tipuju Klouzek kravský.

hodnocení

0x

Fotky nejsou zrovna nejkvalitnější, ale spíše to tipuji na Klouzek peprný (Hřib peprný). Ukazuje na něj většina rozlišovacích prvků.

Babka to zcela určitě není.

doplněno 27.08.19 15:51:

@kepler: Zřejmě jsi ještě neviděl Klouzek peprný. A navíc jsi barvoslepý, protože rourky houby na fotce jsou tmavě hnědé.

@tigra: Je mi líto, ale Klouzek kravský vypadá trochu jinak. Zrovna dneska jsem jich několik z lesa přinesl.

kepler*

Pepřák ma tmavě cihlově zbarvený spodek klobouku, ne zelený.

72mona3*

Hřib peprný znám. Hlava je většinou světlejší, rourky tmavší (do rez), nedorůstá větších rozměrů. U nás roste ve smrkovém lese a přilehlé louce. A pokud ochutnáte, poznáte. Tazatel ochutnal... M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]