Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Listy révy zešedly

Od: autobus® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

minulý rok na koupené chatce nám réva plodila celkem uspokojivě (odrůdu nedovedu určit) vše bez postřiku jen s prosvětlováním porostu,letos jsem bláhově myslel že vše stačí a výsledek "na hroznech jen pár zdeformovaných kuliček" jinak je na střapci prázdno a listy celé rostliny zešedly. Nemám žádné zkušenosti ani nevím co vše jsem zanedbal. Poradí mi někdo jestli révu nějakým způsobem zachráním? Snad stačí popis bez fotky. děkuji za každou dobrou radu Olin

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zešedly. Jakoby moučný povlak? Padlí?

hodnocení

3x

Neuděláte s tím nic. Letošní počasí je úplně jiné jako loni takže téměř vše stojí za ... Např. my jsme loní rozdávali okurky do konce září, letos jsme rádi za pár zavařených sklenic. Naši sousedi si loni fotili úrodu vína a zvali známé. letos tam nemají nic. Pokud nechcete chemii, tak se s tím smiřte.

hodnocení

1x

Sisi, souhlas !
Loni jsme měli víno jedna radost. Réva byla zdravá a výborná. Letos padlí, šeď a hnus :(
To stejné je s okurkami, jsou sice dobré, ale rostou velmi pomalu.Chuť není tak dobrá jako minulý rok.

jofa*
hodnocení

1x

Nejspíš jak výše zmiňováno padlí. Musíte úrodu hlídat od samého začátku po odkvětu. Nyní s tím už nic neuděláte. Já mám letos ještě vetší úrodu než byla loňská. Tři postřiky proti houbovým chorobám. V Podkrkonoší 420m. Na konci srpna bude zralé. Ty světlé fleky jsou od postřiku. Něco ještě smyje déšť, jinak omýt.

Listy révy zešedly
sollik*

@jofa: můžete doporučit konkrétní přípravek? Jsem na tom jako tazatel, letos listy šedé jakoby zaprášené - špinavé a na hroznech poměrně dost seschlých kuliček.

jofa*

Používám Discus i Kumulus.

sollik*
22.08.19 19:49

Díky ;)

jarin*

dneska to tak je. Když chcete úrodu je třeba se nebát ošetřit. Je to potom k vzteku, když člověk vyhazuje vše do popelnice. Mě se velmi osvědčil Karathane new. Jednak se mi zdá hodně účinný a má částečně i léčebný účinek, takže lze ještě něco zachránit, když se to chytne zavčas. Za druhé je to kapalina a výborně se dávkuje i na malá množství, třeba 1 l postřiku. U prášku jsem měl vždy problém. A za třetí je to bezbarvé. Člověk si to pak tak nehnusí, protože ten postřik není vidět.

Ale jak říká jofa, je třeba začít hned po odkvětu, pak padlí nemá šanci.

sollik*

OK díky za další tip. Má to cenu stříkat ještě teď? (z úrody stejně nic nebude).

jarin*

Teď už je pozdě, ošetřit je třeba (2 - 3x), hned po odkvětu. Záleží na citlivosti révy a samozřejmě počasí.

V případě takovéhoto napadení není špatné ošetřit i ve stádiu např. 5 listů, na přezimující padlí z minulého roku.

hodnocení

0x

Taky to u nás zrovna začalo, ale hrozny už zrají a pomalu sklízíme, takže čekám, že dvou ze tří odrůd se to vyhne zcela a třetí pozdnější se uvidí, jak dopadne...

doplněno 26.08.19 09:25:

Jeden postřik v půlce července... Réva je letos špatně vedena, protože v okolí probíhaly stavební úpravy vč samotných drátů révy atd. Příští rok postřik vynechám zcela. Nechci tolik chemie. Nepřijde mi, že by to nějak něco zachránilo oproti loňskému roku bez postřiku. A stříkat 3x určitě nebudu. Ne že bych si dělal iluze, že hroznové víno z obchodu je bez postřiku.

Listy révy zešedly #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]